НОВИНИ

Военните министри на България и Германия подписаха споразумение за покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Военните министри на България и Германия подписаха споразумение за покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
18:19, 06.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Министрите на отбраната на България и на Германия Атанас Запрянов и Борис Писториус подписаха Програмно споразумение за съвместната покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T, съобщиха от МО.

"България продължава да оказва подкрепа на Украйна в изпълнение на решенията на Народното събрание", каза министърът на отбраната Атанас Запрянов на заседанието на министрите на отбраната във формат Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, ръководена от САЩ. Форумът се проведе в авиобаза "Рамщайн" в Германия.

В контекста на търсенето на съвместни решения в подкрепа на украинската страна беше и проведената двустранна дискусия между делегациите на България и Украйна.

В рамките на форума министър Запрянов проведе двустранна среща с федералния министър на отбраната на ФРГ Борис Писториус. Бяха обсъдени ключови въпроси в сферата на отбраната, както и възможностите за разширяване и надграждане на военното сътрудничество в области от взаимен интерес. Подписаното споразумение за покупка на IRIS-T SLM системи е съгласно Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“.

Общата цел на страните, които участват в инициативата на ЕС, е да се насърчи сътрудничеството в областта на отбраната чрез съвместно възлагане на обществени поръчки за оперативно съвместими и взаимнозаменяеми оръжейни системи, допълват от пресцентъра на МО.

Проектът за инвестиционен разход за придобиването на зенитно-ракетни комплекси „IRIS-T“ беше приет от Народното събрание на 8 август тази година. Целта е да се преодолее дефицитът от способности на българските Военновъздушни сили за зенитно-ракетно прикритие чрез технологично обновяване и постигане на оперативна съвместимост в съюзническата система за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов си осигури класиране на полуфиналите в Мадрид
Илиян Радулов си осигури класиране на полуфиналите в Мадрид