НОВИНИ

Протест в защита на паметника "Альоша" се проведе в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
21:14, 17.01.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Протест в защита на паметника "Альоша" се проведе пред сградата на общинския съвет в Пловдив. Представители на групата ПП-ДБ искат паметникът да бъде демонтиран и преместен в Музея на социалистическото изкуство. Днес обсъждане по въпроса изобщо не беше включено в дневния ред на общинската сесия

Протестът на пловдивчани в защита на паметника Альоша блокира общинския съвет.

"Това е символ на антифашистката борба. Това са хората, които са дали живота си, за да може светът днес да е свободен."

"БНТ: Какво е за вас Альоша?

- Това е нашият Христос."

Според вносителя на предложението за преместване паметникът е срам за града.

"Ние внасяме това предложение, тъй като това е един морален акт на общинския съвет. Ние трябва да си признаем пред поколенията, че паметника на Альоша символизира окупацията на България от 1944-та година, когато България е изживяла много тежки нещастия и страдания и това е един унизителен период за българския народ. Ние говорим преди всичко за националното достойнство на България и гледаме историята през българската призма преди всичко. Разбира се по никакъв начин не подкрепяме хитлерофашизма. Това е нещо, което е отдавна преборено", смята Владимир Славенски – общински съветник, вносител на предложението, ПП-ДБ.

"В момента се предлага и се обсъжда колко ще струва преместването на Альоша. Пловдивчани харесваме този паметник и затова тук сме се събрали, за да го кажем ясно", заяви Атанас Бояджиев - общински съветник "БСП за България".

От трибуната на общинския съвет декларации против преместването на паметника прочетоха от групите на "Възраждане" и БСП за България. Според кмета на Пловдив има по-належащи проблеми за решаване пред местната власт.

"Нека първо да изградим нещо, нека да решим проблемите, които касаят хората, нека да направим така, че да имаме по-добър, реален, физически живот, и след това да мислим за политизацията на отделните проблеми", каза Костадин Димитров – кмет на Пловдив.

Предстои общината да пресметне колко ще струва евентуално преместване на монумента, както и гласуване дали решението за него да бъде взето на местен референдум.

Автор: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец се справи с коварния Черно море, Академик Пловдив надви у дома Берое
Черноморец се справи с коварния Черно море, Академик Пловдив надви у дома Берое
ЕП иска гаранции, че Орбан ще спре да изнудва ЕС
ЕП иска гаранции, че Орбан ще спре да изнудва ЕС