НОВИНИ

Проверка на факти: Произвеждат ли въглищните централи близо 44% от тока у нас?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:00, 14.10.2023
10448
Чете се за: 07:40 мин.
У нас
проверка факти произвеждат въглищните централи близо тока страната
Слушай новината

През последните седмици в социалните мрежи се разпространява снимка на електронната страница на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), който управлява енергийните мрежи у нас.

На снимката е показано, че въглищните централи имат сериозен принос в енергетиката и произвеждат близо 44% от тока в страната. В публикацията е написано, че това е в слънчев ден. Дали обаче информацията е коректно поднесена? Направихме проверка на фактите заради тяхната значимост на фона и на протестите срещу териториалните планове за развитие на общините Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Проверка показа, че снимката на сайта е истинска и отговаря на публикуваните от ЕСО данни. Интерпретацията обаче, че тецовете произвеждат близо 44% от тока у нас, е вярна само към този час. Направихме проверка в различни часове през целия ден. Тя показа, че централите работят с почти еднакво натоварване на мощностите, но доставят различни проценти от електроенергията.

Това означава, че през деня тецовете произвеждат 24 - 25% от електроенергията в страната. Тогава се включват слънчевите централи, които доставят над 40 на сто. В късните и ранните часове на денонощието, когато няма слънце, те нямат и производство, което автоматично увелича дела на тецовете. Има и още една особеност при производството на ток от въглища. Централите не могат да се спират и пускат бързо. Това означава, че трябва да има прогноза за голямо търсене, за да бъде пуснат даден блок.

Проверка на страницата на най-големия ТЕЦ у нас - държавният "ТЕЦ Марица изток 2" - показва, че централата дори и в късните часове, когато не работят слънчевите панели, работи при натоварване от 15 - 17% или мощност от 250 - 288 мегавата. За сравнение, общата й мощност е 1620 мегавата. Подобна е ситуацията и в една от американските централи AES Гълъбово, която работи на 32%. За останалите ТЕЦ-ове няма публикувана информация в реално време, но данните са сходни.

Допълнителен фактор за манипулативната интерпретация е фактът, че снимката е направена при спрян блок на АЕЦ "Козлодуй". Всяка година по един месец през есента и пролетта блоковете на ядрената централа се спират за планов годишен ремонт и презареждане с гориво. Така в момента АЕЦ "Козлодуй" е натоварен на 1064 мегавата, което е само работата на пети блок. Когато двата блока работят заедно, те произвеждат двойно повече електроенергия и съответно производството от тецовете пада още като процент.

Важно е да се отбележи и каква е перспектива за развитие на въглищните централи, за да бъде добита представа за целия контекст.

Според данни на Българския енергиен холдинг държавните "Мини Марица изток" имат концесия за добив на лигнитни въглища до 2040 година. Изчислените към момента запаси биха стигнали до 2070 година, но само ако се влагат сериозни средства. Само за първото полугодие на тази година загубата на държавните мини възлиза на 51,4 млн. лева. За сравнение през миналата година компанията работеше на печалба, защото тогава цената на тока беше много висока. Обосновано може да се направи заключение че мините и тецовете могат да бъдат печеливши, когато потребителите губят.

Недостатък на находището в Маришкия басейн е сравнително ниското качество на въглищата, те са със съдържание на пепел от между 25 и 45%. Изградените прилежащи централи не могат да работят с друг тип гориво.

Друг фактор, който често се пренебрегва, е, че част от въглищните централи не отговарят на съвременните екологични изисквания и често са затваряни от структурите на Министерството на околната среда и водите. Такъв е случая с ТЕЦ "Гълъбово" и ТЕЦ "Бобов дол". Двете централи след обжалване все пак успяват отново да заработят.

Справка в досега публикуваните проекти и приети енергийни стратегии показват, че там е заложено постепенното спиране на въглищните мощности до 2050 година. Никъде обаче не е оказано как това ще се случи на практика. На какви етапи, с какво ще бъде заменена електроенергията и какво ще се случи с работещите в сектора. Това не е оказано и във внесените в Брюксел териториални планове. Напротив, там само са дадени насоки, по които да бъдат разпределени парите от Европейската комисия.

В плановете, които вече са внесени в Европейската комисия, е заложено въглищните централи да бъдат спрени до 2038 година. Също така се казва, че те ще оцеляват според търсенето на електроенергия от тях. Заради спирането на централите в плана е заложено трите общини да получат близо 1,14 млрд. евро, за да развият алтернативни варианти както за производство на ток, така и за създаване на заетост и преквалификация на кадрите.

Колкото по-малко са натоварени мощностите, толкова по-губеща е една централа. Основната причина токът от тези мощности да не се търси в момента е сравнително ниската цена на тока на пазара. Така реално електроенергията от въглища излиза скъпо. В момента ако не е дотирана от държавата, не е конкурентна. ТЕЦ "Марица изток 2" беше включен в регулираната цена на тока за бита с решение на Министерството на енергетиката от служебния министър Росен Христов. Американските тецове от Маришкия басейн пък имат дългосрочни договори с Националната електрическа компания. Първият изтича в началото на следващата година - на "КонтурГлобал Марица изток 3". Към момента централата е дала заявка към ЕСО, че смята да спре до края на тази година. Дружеството искаше нов дългосрочен договор от държавата, така че да изпълнява функцията на резерв в случай на очаквано дългосрочно голямо потребление.

Заключение:

Твърдението, че въглищните централи произвеждат почти 44% от тока в страната, е манипулативно.

Ако попаднете на съмнителна информация, не се колебайте да се свържете с екипа на БНТ и да сигнализирате отдела за проверка на факти на "По света и у нас".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Манолов се класира за финала при мъжете на Световната купа по спортна аеробика в Букурещ
Христо Манолов се класира за финала при мъжете на Световната купа по спортна аеробика в Букурещ
На Петковден: В Сливен откриха най-новия православен храм, носещ името на светицата
На Петковден: В Сливен откриха най-новия православен храм, носещ името на светицата