НОВИНИ

Решават бъдещето на Ивайло Петев начело на Босна и Херцеговина на 29 декември

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:28, 22.12.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
пянич защити ивайло петев
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Футболният съюз на Босна и Херцеговина ще се събере на изпълком на 29 декември (четвъртък), на който ще бъде обсъдено и бъдещето на селекционера Ивайло Петев, съобщи президентът на централата Вицо Зелкович.

Българският специалист пое "змейовете" през януари 2021 година и въпреки че в началото на престоя му често беше критикуван през миналото лято Петев изведе тима до промоция в най-високото ниво в Лигата на нациите, което предизвика истински фурор в Босна и Херцеговина.

Въпреки това обаче Ивайло Петев не е постигнал все споразумение за нов договор, а настоящото му споразумение изтича на 31 декември тази година.

"На 29 декември ще имаме среща с точка в дневния ред "Разглеждане на статута на треньора". Имаме ситуация, в която договорът на Ивайло Петев изтича на 31 декември. Тази вечер и в следващите дни ще проведем набор на срещи, за да видим дали ще влезем в Новата година с нов договор за настоящия треньор или ще има промени на база на изтичането на договор", коментира президентът на Футболният съюз на Босна и Херцеговина Вицо Зелкович.

В същото време Зелкович определи 2022 година като успешна и допълни, че целите сега пред тима са дебютно класиране за европейското първенство в Германия през 2024 година.

"Няма никакво съмнение, че тази година беше успешна със спечелването на Лигата на нациите и преминаването в Лига А. Беше постигнат добър резултат и по този начин стана възможно да имаме по-добър статус в жребия в квалификациите за Европейското първенство. Няма как да прескочим заслугата на треньора за тези резултати. Групата, която ни се падна е добра (останалите съперници са Португалия, Исландия, Словакия, Люксембург и Лихтенщайн). Това ни дава реални шансове националният отбор да се класира за първи път на Европейско първенство и това ще е основната цел, независимо дали ще започнем кампанията с досегашния треньор Петев или ще имаме нов треньор. Първите две места водят директно към Евро 2024, а имаме шанс и през баража заради спечелването на Лигата на нациите. Предстоят ни важни 6 месеца, в които ще се опитаме да постигнем нужния резултат и за първи път в историята да спечелим място на Европейско първенство", коментира Вицо Зелкович.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нарязаха гумите на над 60 автомобила в Добрич
Нарязаха гумите на над 60 автомобила в Добрич
Кремъл: В Украйна САЩ водят непряка война срещу Русия
Кремъл: В Украйна САЩ водят непряка война срещу Русия