НОВИНИ

Реваншът за Алиу Сисе

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:10, 07.02.2022
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
алиу сисе
Слушай новината

Футболният национален отбор на Сенегал късно снощи пренаписа историята си, триумфирайки в турнира за Купата на африканските нации след успех с дузпи срещу Египет.

И ако всички похвали бяха за звездата на тима Садио Мане или капитана Калиду Кулибали, то има един човек, за когото този успех беше сбъдната мечта - треньорът на "Лъвовете от Теранга" Алиу Сисе.

Именно той беше капитанът на онзи страхотен сенегалски отбор, който сътвори фурор на Световното първенство през 2002 година в Япония и Южна Корея, достигайки до 1/4-финалите.

Няколко месеца по-рано Сисе и неговите съотборници пък участват в турнира за Купата на африканските нации, като са сред основните фаворити за спечелването на трофея.

"Лъвовете от Теранга" достигат до финалният сблъсък, където техен съперник е отборът на Камерун. След нулево равенство в редовното полувреме и продълженията се стига до изпълнение на дузпи, където камерунците печелят след 3:2, а за негово голямо нещастие Алиу Сисе прави фаталния пропуск за своя тим.

През 2004 година пък сенегалците са злощастно елиминирани от Тунис още в 1/4-финалите, като това се оказва и последният двубой за Сисе като футболист в надпреварата.

Единадесет години по-късно, вече окачил бутонките, Алиу Сисе прие предизвикателството да стане новият селекционер на националния отбор на Сенегал.

Под негово ръководство отборът се класира за Мондиал 2018 в Русия, където остави отлични впечатления с играта си в груповата фаза, но отпадна злощастно заради повече получени жълти картони в сравнение с отбора на Япония. Това бе е и първият случай в историята, в който в сила влиза правилото за "феърплей".

Година по-късно Сисе поведе сенегалците в битката за Купата на африканските нации и съумя да ги изведе до техния втори финал. Уви, съдбата отново обърна гръб на наставника и "Лъвовете от Теранга", които загубиха финала с 0:1 от състава на Алжир и така отново трябваше да се задоволят със сребърните медали.

Три години по-късно сенегалците влязоха в турнира с една единствена цел - да вдигнат трофея. Представянето им в груповата фаза определено не бе след най-убедителното, но след една победа и две равенства сенегалците оглавиха група В.

Последваха обаче победи срещу Кабо Верде, Екваториална Гвинея, Буркина Фасо, за да се стигне и до снощния триумф срещу Египет, който сложи край на лошия късмет за Алиу Сисе и донесе на Сенегал техния трофей от голямо първенство.

Снимки: Туитър

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осигурени са тестовете за ученици до края на февруари
Осигурени са тестовете за ученици до края на февруари
Премиерът и началникът на кабинета ще бъдат призовани в прокуратурата
Премиерът и началникът на кабинета ще бъдат призовани в прокуратурата