НОВИНИ

Роджър Уотърс от "Пинк Флойд" пред ООН: Руската инвазия е незаконна, но не и непровокирана

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:22, 08.02.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пред Съвета за сигурност на ООН звездата от групата "Пинк Флойд" Роджър Уотърс определи руската инвазия в Украйна като незаконна, но не и непровокирана.

Той осъди категорично и силите, предизвикали войната и се обяви за незабавно примирие. Музикантът изложи вижданията си по покана на Русия. Срещата на Съвета за сигурност беше посветена на западните оръжейни доставки за Украйна.

Роджър Уотърс се обяви против тези доставки в писмо, публикувано на уебсайта му през септември. Албанският посланик отбеляза, че в Русия за днешните си мисли музикантът е щял да попадне в затвора. Американският представител каза, че квалификацията на Роджър Уотърс в областта на въоръженията и европейската сигурност не е толкова очевидна, колкото доказаните му музикални възможности.

Роджър Уотърс, съосновател на "Пинк Флойд": "Инвазията в Украйна на Руската федерация беше незаконна. Осъждам я възможно най-строго. Също така руската инвазия в Украйна не беше непровокирана. Осъждам и провокаторите възможно най-строго".

Ферит Ходжа, посланик на Албания в ООН: "Изслушахме внимателно изказването на господин Роджър Уотърс и в него има много за отбелязване. Но той е щастлив да бъде в Ню Йорк, в свободна страна, да говори каквото мисли и каквото му харесва, включително колко несправедлива е руската агресия. Ако беше в Русия досега можеше да бъде в затвора".

Сергий Кислиця, посланик на Украйна в ООН: "През 1979 г. "Пинк Флойд" изпълни песента "Още една тухла в стената". Колко тъжно е за бившите му фенове да го видят в ролята на тухла в стената - стената на руската дезинформация и пропаганда".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две деца загинаха след като автобус се вряза в ясла в Канада
Две деца загинаха след като автобус се вряза в ясла в Канада
Черноморец спечели "морското" дерби с Черно море Тича в НБЛ
Черноморец спечели "морското" дерби с Черно море Тича в НБЛ