НОВИНИ

Съдът остави Румен Гайтански в ареста (СНИМКИ)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:06, 19.08.2024 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

СГС наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Румен Гайтански - Вълка. Според съда има достатъчно събрани доказателства по делото, сред тях - множество свидетелски показания.

Съдът уточни, че на този етап става въпрос за работно обвинение и става въпрос за престъпна дейност с особено висока обществена опасност.

В съдебната зала Гайтански заяви, че иска да бъде разпитан, не е престъпник и няма намерение да се укрива. Припомняме че, според разследващите, необезпеченият кредит е отпуснат през 2019 година на новорегистрираната и без никакви активи фирма на Гайтански "Роудуей кънстракшън".

Чрез поредица от свързани с бизнесмена фирми, с част от парите са били закупени луксозни коли, а с 30 милиона е било погасено задължение на ТЕЦ-Варна, чийто мажоритарен собственик до скоро беше почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

По досъдебното производство са обвинени още бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, чието местонахождение все още не е известно, и Иван Георгиев, представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", която е взела кредита. Мавродиев е с обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, а Георгиев е обвинен като помагач, той е с наложена прокурорска мярка "парична гаранция" от 50 000 лв.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност от воден режим в Стара Загора, язовир "Копринка" е над прага
Няма опасност от воден режим в Стара Загора, язовир "Копринка" е над прага
Тиери Анри реши да напусне младежкия национален отбор на Франция
Тиери Анри реши да напусне младежкия национален отбор на Франция