НОВИНИ

Шефът на ЦРУ пристигна на посещение в Сараево

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
21:24, 20.08.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
шефът цру пристигна посещение сараево
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна днес на посещение в Босна и Херцеговина, съобщават местните медии. Той ще остане в Босна и Херцеговина само няколко часа. Бърнс проведе среща с директора на босненската Агенция за разузнаване и сигурност Алмир Джуво, след което се отправи към колективното президентство, съобщава сараевският "Дневни аваз".

Там Бърнс проведе кратка среща с тримата членове на председателството на Босна и Херцеговина и с министъра на външните работи Елмедин Конакович. Уилям Бърнс познава ситуацията в Босна и Херцеговина. Като заместник-държавен секретар на САЩ през 2012 г. Бърнс посети Босна и Херцеговина и разговаря с тогавашните членове на тричленното мултиетническо босненско президентство. Това не е първо посещение на ръководител на ЦРУ в Босна и Херцеговина.

През 2016 година бившият директор на ЦРУ Джон Бренън последно посети Сараево. Опасенията на САЩ и международната общност са свързани с призивите, които лидерът на босненските сърби Милорад Додик отправя, че местната Република Сръбска може да се отцепи от Босна и Херцеговина.

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович коментира, че посещението на един от най-ключовите представители на американската администрация показва , че САЩ са ангажирани, както и че за Вашингтон Босна и Херцеговина е високо в приоритетите на външната политика.

"Нa срещата получихме още веднъж потвърждение за териториалната цялост и суверенитет на Босна и Херцеговина и бяха осъдени сепаратистките послания и поведение", каза още министър Конакович.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обезвредиха снаряд, открит в района на нефтената база на "Лукойл"
Обезвредиха снаряд, открит в района на нефтената база на "Лукойл"
Салах си тръгва от Ливърпул без трансферна сума
Салах си тръгва от Ливърпул без трансферна сума