НОВИНИ

Школа за деца от Украйна отваря врати в София

bnt avatar logo
от БНТ
22:30, 17.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

За трета поредна година деца от Украйна и Близкия изток ще могат да получат нови знания през лятото. Целта на школата е да сближи и интегрира над 100 деца и техните семейства. Там те получават целодневна грижа.

Дни след започването на войната в Украйна Ника и семейството й идват в България. Разказва ни,че най-голяма трудност пред нея е била езиковата бариера- не е знаела и думичка на български.

"Знаех само руски и украински. В българското училище дойдох в седми клас.След една година започнах да говоря български и да го разбирам. Сега вече завърших седми клас, минаха матури и ме взеха в едно много добро училище според мен", каза Ника.

Обучение по български език, но и адаптиране към новата среда на живот предлага лятната школа за децата бежанци. За учителите най-голямото предизвикателство е да се справят с преживяното от децата.

"Страхуваха се даже от самолети, които тук в София постоянно имаме и от всякакви по-силни звуци, но сега наистина са по-добре. Учим български обаче по-нестандартно,защото ние тук се опитваме да намерим индивидуален подход", обясни Лалита Кошел.

Голяма част от учениците са част от школата от самото създаване. Те са разделени на няколко групи, а заниманията са спрямо възрастта им.

"Тази лятната школа развива нашето хоби и нашите умения. Например ние имаме различни събития като уършопи, срещаме се с чудесни хора от България", сподели Аксения.

Освен децата подкрепа получават и работещите майки с целодневната грижа за децата през лятото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев: Стана поо трудния начин, но се получи
Георги Дерменджиев: Стана поо трудния начин, но се получи
Товарен влак дерайлира край Варна
Товарен влак дерайлира край Варна