НОВИНИ

Стокхолм - най-северният град, приемал летни олимпийски игри (ВИДЕО)

На Игрите през 1912 година в столицата на Швеция, дамите плахо пристъпват в олимпийското семейство.

стокхолм северният град приемал летни олимпийски игри видео
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 03.10.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Стокхолм – северната Венеция. Един от най-красивите градове в Европа и най-големият на Скандинавския полуостров. Столицата на Швеция е най-северният град, приемал летни олимпийски игри – през 1912 година.

Игрите на V-та Олимпиада са първите след учредителните през 1896 г. в Атина, които се доближават до настоящия формат. С изключение на тениса в зала, състезанията се провеждат в рамките на 25 дни. Дамите плахо пристъпват в олимпийското семейство – само 47 представителки на нежния пол участват в Стокхолм, но тук за първи път се провеждат състезания за жени по плуване и скокове във вода. Вдъхновен от древния петобой барон Пиер дьо Кубертен създава специално за Игрите в Стокхолм спорта модерен петобой, който обхваща дисциплините, които според него трябва да умее един съвременен воин – да стреля, да бяга, да плува, да се фехтовка и да язди непознат кон. В Стокхолм за първи път се провеждат и състезанията по различни видове изкуства, част от културната програма на Олимпийските игри, които се провеждат до 1948 г.

Герой на игрите е Джим Торп. Атлетът от Съединените щати с произход от коренното население по американските земи печели с огромна разлика лекоатлетическите надпревари по петобой и десетобой. През 1913-та става ясно, че години по-рано е играл за отбор от полупрофесионална дивизия по бейзбол и заради стриктно спазвания принцип на аматьоризъм медалите му са отнети. В следващите 7 десетилетия на няколко пъти са правени постъпки пред Международния олимпийски комитет отличията му да бъдат върнати, но без успех. Едва през 1982-ра, 29 години след кончината на Торп, МОК ревизира решението си и медалите са дадени на наследниците му.

Игрите в Стокхолм предлагат истинска революция в леката атлетика, като за първи път е използвано автоматично времеизмерване, посредством свързване на електромагнит и хронометър. Три титли – на крос, 5 и 10 хиляди метра взима финландецът Ханес Колемайнен.

Маратонското бягане се провежда при нетипични за Стокхолм температури 25 градуса и висока влажност, като почти половината от 68-те състезатели не завършват. Сред тях е и Шизо Канакури от Япония, който почти припаднал се отказва някъде по средата на дистанцията, като се отбива в една от близките къщи, където домакините се грижат за неговото възстановяване.

Засрамен от поражението си, на следващия ден той тихомълком напуска Стокхолм в посока Япония, без да уведоми никого. Историята за изгубения японец поражда доста хумористични сценарии дълги години. През 1967 година той е издирен от Шведската телевизия, която му предлага да завърши маратона. Канакури, който към онзи момент е на 76 години, приема предизвикателството и финишира на олимпийското трасе с време 54 години, 8 месеца, 6 дни, 5 часа, 32 минути, 20 секунди и 3 десети.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: Брифинг заради опашките на ГКПП "Калотина"
НА ЖИВО: Брифинг заради опашките на ГКПП "Калотина"