НОВИНИ

ТЕЦ "Брикел" спира работа, докато не започне да отговаря на екологичните норми

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:07, 28.07.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Това съобщи екоминистърът в оставка Борислав Сандов. По думите му с централата ще се заемат и разследващите органи, защото има съмнение за конфликт на интереси и опънат чадър над дружеството.

От Министерството на околната среда и водите са направили изненадваща проверка в теца. Установени са драстични нарушения.

"Установихме фрапиращи нива на замърсяване, които идват от ТЕЦ "Брикел". Технологиите, които ние на терен поставихме за контролно измерване на емисиите, по отношение на серен диоксид достигнаха максималните си нива и не можаха да измерят по-високите, защото емисиите до сградите бяха като емисиите при комина", заяви Борислав Сандов, министър на околната среда и водите.

Проверяващите дори са открили и незаконна бензиностанция в теца.

"Пожарна безопасност и защита на населението са установили повече от 15 нарушения, включително наличието на бензиностанция в рамките на комплекса, която е нерегламентирана и се намира твърде близко до обекти", каза Сандов.

От министерството не са открили истинския собственик на дружеството, но пък са установили, че най-вероятно има и случай на конфликт на интереси и потенциално опънат чадър.

"Поне няколко служителя на регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора, териториалният контролиращ орган, сега работят в ТЕЦ "Брикел", включително началникът на сектор "Екология" в ТЕЦ "Брикел" е бивш директор по околна среда и води", допълни Борислав Сандов.

Предприятието произвежда само около 1% от тока на страната и няма да окаже въздействие на пазара на електроенергия, увериха от Министерския съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България временно закрива консулството в Екатеринбург
България временно закрива консулството в Екатеринбург
Кои са спряганите имена за премиер в следващия служебен кабинет?
Кои са спряганите имена за премиер в следващия служебен кабинет?