НОВИНИ

Турция и Гърция си размениха реплики за съдбата на "Света София"

турция гърция размениха реплики съдбата света софия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
18:13, 30.05.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че Анкара приканва Гърция да се изчисти от историческите си комплекси, предава БНР.

Реакцията на Аксой е в отговор на изявлението на гръцкото външно ведомство, според което прочитането вчера вечерта на глава от Корана в музея "Св. София" "обижда международната общност" и е "недопустим опит за промяна на монументалния характер на музея". Хами Аксой добави, че "Света София" ще остане със защитен статут като "важна ценност за Турция и човечеството."

Вчера по време на честванията на 567-годишнина от завладяването на Константинопол от османците имам прочете сура "Фатиха" от Корана в музея в присъствието на министъра на културата и туризма на Турция. Програмата включваше още демонстрация на традиционни спортове и светлинно-лазерно шоу, които завършиха с грандиозна заря.

Построеният между 532 - 537 г. по заповед на император Юстиниан храм е най-яркият образец на византийската архитектура. В продължение на 600 години (до 1311 г.) това е била най-високото здание в света, а първенството му по височина на вътрешното пространство продължава до 1436 г.

"Св. София" е седалище на Вселенския патриарх и християнски храм в продължение на 900 години, а след превземането на Константинопол през 1453 г. е превърната в джамия.

Обявена е за музей през 1935 г., а от 1985 г. е част от списъка на ЮНЕСКО със световно културно и природно наследство като част от историческия полуостров в Истанбул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно земетресение разлюля Филипините
Силно земетресение разлюля Филипините
Стратегически бомбардировачи на САЩ прелетяха над Европа
Стратегически бомбардировачи на САЩ прелетяха над Европа