НОВИНИ

Турция твърди, че статутът на "Света София" е чисто вътрешна работа

турция твърди статутът света софия чисто вътрешна работа
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:01, 11.06.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Въпросът за статута на "Света София" не е въпрос от международен характер, а е въпрос на национален суверенитет на Турция, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

Пред телевизия NTV той посочи, че Анкара ще вземе окончателното решение за статута на "Света София" - дали тя ще бъде преустроена в джамия или ще остане като музей.

Външният министър разкритикува Гърция за коментари по темата, като каза, че гръцкото правителство не трябва да говори за правата на малцинствата и религиозните свободи, когато последователно нарушава подобни принципи, съобщи в. "Сабах".

"Гърция е една от последните държави, които да изнасят лекции по правата на малцинствата, тъй като е единствената държава в Европа без джамия в столицата си и е санкционирала малцинствените религиозни власти в Западна Тракия за провеждане на петъчни молитви", каза Чавушоглу и продължи като отбеляза, че турското малцинство в района дори не може да се нарича турци.

Чавушоглу допълни, че най-висшият административен съд на Турция ще вземе независимо окончателното си решение на 2 юли по този въпрос.

"Света София" – един от най-важните обекти на историческото и културно наследство в света, е построена през шести век по време на Византийска империя и служи като седалище на Гръцката православна църква.
Преобразувана е в имперска джамия след завладяването на Истанбул от османските турци през 1453 г. Структурата е превърната в музей по време на светското еднопартийно управление през 1935 г., но е имало дискусии за превръщането й в джамия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6 месеца затвор за мъжа, карал два поредни дни с над 4 промила алкохол
6 месеца затвор за мъжа, карал два поредни дни с над 4 промила алкохол
УЕФА решава за евротурнирите другата седмица
УЕФА решава за евротурнирите другата седмица