Учени откриха връзка между коронавируса и развитието на диабет

от БНТ , Източник: БГНЕС
16:54, 14.06.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Още
учени откриха връзка коронавируса развитието диабет

Рискът от развитие на диабет при болни от коронавирус е по-висок, отколкото при здрави, а хора с ранен стадий на диабет може да получат сериозни усложнения.

Това предупреди международна група от учени – водещи специалисти в областта на изучаването на диабета от Кралския колеж в Лондон, университета в Мелбърн и няколко други институти в рамките на проекта CoviDiab Registry.

Резултатите от изследването са публикувани в американското медицинско списание "New England Journal of Medicine". Клиничните наблюдения са показали, че диабетът и коронавирусът си влияят взаимно.

От една страна, наличието на диабет предполага повишен риск от развитие на сериозни усложнения при болни от COVID-19, включително летален изход. Според статистиката, между 20 % и 30 % от починалите от коронавирус са имали диабет.

От друга страна, при заразени с коронавирус се наблюдава поява на диабет с аномални ендокринни изменения, включително сериозни и застрашаващи живота на пациента проявления.

Учените все още не са наясно по какъв начин вирусът SARS-Cov-2, който предизвиква COVID-19, усложнява протичането на диабета. Досегашните проучвания показват, че вирусът прониква не само в белите дробове, но и в други органи и системи на човешкия организъм, осигуряващи метаболизма на глюкозата – задстомашната жлеза, тънките черва, липидните тъкани, черния дроб и бъбреците.

Ендокринолозите предполагат, че прониквайки в тези органи и тъкани, коронавирусът предизвиква дисфункции в механизма на обмяната на захарта, довеждайки го до състояние на своеобразен ендокринен хаос.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Моторист е с опасност за живота след сблъсък с бус край Петрич
Моторист е с опасност за живота след сблъсък с бус край Петрич
Отмениха посещението на руските министри Лавров и Шойгу в Турция
Отмениха посещението на руските министри Лавров и Шойгу в Турция