НОВИНИ

Украинската футболна федерация пожела изхвърлянето на Иран от Мондиала в Катар

Борил Гочев
от Борил Гочев
23:14, 31.10.2022
Чете се за: 02:05 мин.
Спорт
десетте добри футболисти пропуснат мондиала катар снимки
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Футболната асоциация на Украйна настоя в официално изявление до ФИФА световната футболна централа да отстрани от участие на Световното първенство в Катар отборът на Иран по-малко от три седмици преди началото на Мондиала.

Исканията на украинската федерация са продиктувани от "системните прояви на нарушения на правата на човека в Иран", както и заради информациите, че страната от Близкия изток е доставяла оръжия на Русия по време на войната срещу Украйна.

"Вземайки предвид медийната информация за системните прояви на нарушения на правата на човека в Иран, които могат да нарушат принципите и нормите на Хартата на ФИФА, като вземем предвид Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН относно налагането на санкции на Иран и предполагаемото участие на Иран във военната агресия на Руската федерация срещу Украйна, апелираме към ФИФА с предложение да разгледа въпроса с изключване на националния отбор на Иран от Световното първенство по футбол през 2022 г.", се казва в официалното изявление на футболната асоциация на Украйна.

Националният отбор на Иран попадна в група В при жребия за Световното първенство, където тимът ще трябва да мери сили със съставите на Англия, САЩ и Уелс.

Само преди седмица изпълнителният директор на украинския Шахтьор Донецк също настоя ФИФА да изхвърли Иран от Мондиала и на негово място да вкара националния отбор на Украйна.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар гори в двора на завод "Арсенал"
Пожар гори в двора на завод "Арсенал"
Българските борци спечелиха общо 35 медала от Балканиадата в Букурещ
Българските борци спечелиха общо 35 медала от Балканиадата в Букурещ