НОВИНИ

Унгария: Сделката на ЕС за реформата на бежанската система е неприемлива

премиерът унгария виктор орбан продължи атаките европейската комисия
bnt avatar logo
от БНТ
11:11, 09.06.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Унгария определи като "неприемливо" споразумението на Европейския съюз за преразглеждане на правилата на блока относно държавите-членки, които приемат търсещи убежище и мигранти.

"Брюксел злоупотребява с властта си. Те искат със сила да преместят мигрантите в Унгария. Това е неприемливо, те искат със сила да превърнат Унгария в страна на мигранти", написа в Twitter говорителят на правителството Золтан Ковач, цитирайки унгарския премиер Виктор Орбан.

Късно снощи държавите от ЕС постигнаха споразумение по дълго отлаганото преразглеждане на правилата на блока за по-справедливо разпределение на приема на търсещите убежище и мигрантите, припомня БГНЕС.

Швеция, която е ротационен председател на блока, обяви успеха след напрегнат ден на преговори между министрите на вътрешните работи на ЕС в Люксембург.

Предложението призовава за задължителна помощ между страните от ЕС, но с възможност това да става по един от двата начина.

Приоритетът е страните от ЕС да си поделят приемането на търсещите убежище, като поемат много от тези, които пристигат в държавите от външния край на блока, главно Гърция и Италия.

В споразумението се казва, че от държавите, които откажат да приемат мигранти, ще се изисква да плащат сума от 20 000 евро на човек във фонд, управляван от Брюксел.

Полша и Унгария гласуваха против предложенията, а България, Малта, Литва и Словакия се въздържаха.

Предварителното споразумение открива пътя за преговори с Европейския парламент за законодателство, което може да бъде прието преди европейските избори през юни следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 15 юни зрелостниците могат да видят работите си от матурите
До 15 юни зрелостниците могат да видят работите си от матурите
Уест Хям отпразнува европейския трофей с парад в Лондон
Уест Хям отпразнува европейския трофей с парад в Лондон