НОВИНИ

В грипна епидемия - къде и от кога се въвеждат противоепидемични мерки?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:54, 23.01.2024
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Грипът у нас настъпва, при това със все по-бързи темпове и вече покрива нови области в страната. От утре грипна епидемия ще бъде обявена в Плевен, а от четвъртък и в Бургас, Варна и София-област. В Смолян мерките ще бъде удължени, заради високата заболеваемост. До края на седмицата се очаква и Ямбол и Перник да въведат противоепидемични мерки.

В Пловдив само за ден доктор Левена Кирева е поставила диагноза грип на общо 40 души, за целта използва тест:

"Трябва да знаем дали е грип, има комбинация – грип А с ковид. Антибиотикът в сезона на грипа не помага, това пациентите трябва да го разберат и да не се презастраховат като пият един антибиотик и отделно различни антивирусни."

Тестът на този мъж е позитивен за грип А:

- Първо го изкара жена ми. Симптомите – висока температура - 39 градуса, беше за около 24 часа и кашлица и хрема.

Въпреки, че грипът засяга предимно децата и хората над 65 години, за момента в нито една от областите, където е обявена епидемия учебният процес не е прекратен.

"Следят се много показатели, като натовареност на лечебната мрежа, посещения при общопрактикуващи лекари. Натовареност на аптечната мрежа с хора, които се обръщат за закупуване на медикаменти, отсъстващите ученици и преподавателски състав също е много важен елемент за вземането на решения", каза д-р Сийка Димчева - директор на РЗИ-Пловдив.

Противогрипните щабове по места решават дали децата да ходят на училище по време на грипна епидемия.

"Висока заболеваемост, особено при възрастовите групи, за които говорим. Наличие на над 25 - 30% отсъстващи от училищата. Ние и сега имаме отделни класове, в които отсъстват над 30%, но средно за училището или за общината тази бройка не надвишава 15 - 20%", обясни доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

И в Бургас децата ще продължат да ходят на училище, въпреки че от четвъртък в областта е в грипона епидемия.

"Тъй като 12% от учениците към днешна дата отсъстват. Въвеждането на противоепидемични мерки не влиза задължително условие да бъде обявена грипна ваканция", каза д-р Георги Паздеров - директор на РЗИ-Бургас.

И Варна е в грипна епидемия от 25 януари, но учениците остават в класните стаи.

"Заболеваемостта сред тях е по-малка. Няма достигане до максимума, за който трябва да обявим неприсъствено обучение или грипна ваканция за тях", каза д-р Анка Баева РЗИ-Варна.

Дори и да се наложи децата да не ходят на училище, заради грипната епидемия ваканция едва ли ще има. Законът казва, че където могат училищата трябва да организират онлайн обучение.

"Подготвени сме, но силно се надявам да не стигаме до това. Нямаме проблем с обучението в онлайн среда. Качеството е различно, тъй като не се виждат децата в класната стая и учителят не е при тях - мотивацията силно спада", обясни Мария Нестерова - директор на 7-о СУ "Найден Геров", Варна.

В областите с грипна епидемия са забранени плановите операции, профилактичните прегледи и имунизациите. Носенето на маски в лечебни заведения е препоръчително.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защитник от Септември се присъедини към Ботев Враца
Защитник от Септември се присъедини към Ботев Враца
Маями Хийт се подсилва с гард на Шарлът Хорнетс
Маями Хийт се подсилва с гард на Шарлът Хорнетс