НОВИНИ

В Ямбол откриха новата лекоатлетическа писта на стадион "Тунджа"

ямбол откриха новата лекоатлетическа писта стадион тунджа
Снимка: БОК
bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 13.12.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова бе сред официалните гости на церемонията по откриването на изцяло обновената лекоатлетическа писта на стадиона в Ямбол.

От днес трениращите в трите атлетически клуба в града, а и всички деца, жители и гости на града ще могат да се радват на това съоръжение, изградено на световно ниво. Пистата е първата в България в изцяло син цвят, а използвани при ремонта материали на водещата в производството на настилки швейцарска фирма се отличават с високо качество.

„Доживях след толкова дълга спортна кариера да видя на живо в моята България тази писта. Искам да благодаря на всички, които са се погрижили тя да съществува. Ямбол е един от най-спортните градове в страната, с най-старото атлетическо състезание у нас – пробег „Диана“, от тук са започнали своя път легендарни наши състезатели и треньори. Деца, обръщам се към вас – при такова страхотно съоръжение няма как да не станете олимпийски шампиони. Специални благодарности за кмета Валентин Ревански и неговия заместник – неуморният Енчо Керязов. Убедена съм, че техните усилия в полза на града си заслужават и ще привлекат още деца към спорта и специално към атлетиката,“ каза Стефка Костадинова, световна реткордьорка в скока на височина.

На церемонията присъстваха още Валентин Ревански – кмет на Ямбол, Енчо Керязов – зам.-кмет на града и световно известен акробат, Атанас Бошев – изпълинтел на обекта и и др.

Лекоатлетическата писта е изцяло модернизирана, тя разполага с осем коридора, ремонтирано е водното препятствие, както и съоръженията за овчарски скок. Настилката „Конипур СП“ е трислойна, безфугова система състояща се от висококачествени полиуретанови и EPDM гумени компоненти (еднопластова синтетична каучукова покривна мембрана). В допълнение към утвърдената система са положени два запечатващи лакови слоя, чиято цел е увеличаване на износоустойчивостта, здравината и визията ѝ. По-значимите световни стадиони с тази спортна настилка за провеждането на големи спортни събития са „Стадио Олимпико“ в Рим, стадион „Луи II“ в Монако, „Олимпиащадион“ в Берлин, стадион „Лецигрунд“ в Цюрих. Разчертаването на пистата в Ямбол е поверено на естонец - лицензиран изпълнител от световната атлетическа асоциация. Средствата за ремонта на съоръжението са осигурени от Министерството на младежта и спорта.

„Община Ямбол ще продължава да работи за облагородяването на града и развитието на откритите пространства, за обновяването и създаването на нови места за спорт. Децата, младите хора и гражданите на Ямбол заслужават добри условия за спортно-тренировъчна дейност. Нека пазим това, което е направено,“ заяви кметът Валентин Ревански.

Той съобщи и още една добра новина за града – Община Ямбол ще закупи няколко хиляди спортни седалки за да бъде градският стадион още по-уютен и комфортен.

В края на официалното откриване млади състезатели от трите атлетически клуба в града направиха демонстрационна щафета, за да покажат качествата на пистата и своите възможности, а част от празника бяха и мажоретките от Иновативно основно училище „Николай Петрини“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралят на Испания отличи проф. Христо Пимпирев
Кралят на Испания отличи проф. Христо Пимпирев
Проф. Александър Маринов: Математически проектокабинетът "Габровски" може да мине само с трик с кворума
Проф. Александър Маринов: Математически проектокабинетът "Габровски" може да мине само с трик с кворума