НОВИНИ

Валентин Димов: Срещата с Нова Зеландия е историческа за България

Валентин Димов Александър Лазаров Александър Донски Пьотр Нестеров
Снимка: Start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
14:17, 24.01.2023
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Капитанът на националния отбор на България по тенис за мъже Валентин Димов е оптимист преди решаващото гостуване за Купа "Дейвис" на Нова Зеландия в началото на идния месец.

Димов селектира състав от Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Пьотр Нестеров, които на 4 и 5 февруари ще се изправят срещу домакините на твърдите кортове в Крайстчърч в търсене на историческа първа промоция за Световна група I на турнира.

"Отборът се готви от няколко дни в София. Единствено Димитър Кузманов не е с нас. Той остана да тренира в Австралия и ще се присъедини към състава директно в Нова Зеландия. Основният ни лагер ще бъде там. На място ще имаме 7-8 дни за аклиматизация и подготовка. Затова искам да благодаря специално на президента на федерация Стефан Цветков за осигурените възможно най-добри условия. Момчетата са добре, подготвят се отлично и са максимално мобилизирани. Срещата е историческа за България. С позитивна нагласа сме да покажем добър тенис и да победим. Благодаря на момчетата, че нагласиха така индивидуалните си програми, че да бъдат на разположение на националния отбор", заяви Димов.

Българите имат предимство според класирането си в световната ранглиста, като лидерът на тима Димитър Кузманов е 182-и в класацията на АТП, а Александър Лазаров е 304-и.

"Следим резултатите на новозеландците. Имаме информация, че в състава им сега е включен и един по-опитен играч, който не е участвал през миналата година. Подготвяме нашата тактика. На място ще получим и допълнителна актуална информация и ще можем да завършим разузнаването на съперника. Имаме стратегия според индивидуалните ни възможности и специфики. Не трябва да им позволяваме да покажат тяхната игра. Ако те са агресивни, ние трябва да бъдем контраагресивни, да намерим противодействие още от началото на мачовете и да обезвредим силните им страни", обясни Димов.

За сравнение първата ракета на новозеландците е Аджит Раи, който е 455-и в света, Рубин Стейтъм е 470-и, а Киранпал Пану с 574-и.

"Работим от няколко години с двойката (Донски и Лазаров). Резултатът се видя в срещата с Южна Африка. Имаме и различни конфигурации. Имам идея за мачовете на сингъл, но крайното решение ще го вземем на място, според това кой как се чувства. Желанието ми е момчетата да изпитват удоволствие от играта си и да се наслаждават на корта. Ако това се получи, резултатът неизбежно ще дойде", допълни той.

Димов няма да може да разчита на най-добрия български тенисист Григор Димитров, който за последно игра в националния отбор през юли 2015 година. В състава не е и третата ракета на страната в момента Адриан Андреев, 210-и в световната ранглиста.

"Водени са разговори с Григор Димитров. Нямаме договорка за този мач, но смятам, че при евентуална победа, той ще успее да се включи в отбора за следващите ни срещи. С Адриан Андреев също сме във връзка. Всеки, който показва добри резултати и поставя България пред личните си планове, има място в състава. Смятам, че сега заминаваме с най-добрия възможен избор като отбор", заяви Димов.

Четвъртата ракета на България Александър Лазаров сподели мнението си от новозеландските тенисисти, които е наблюдавал по време на участието си в турнира в Окланд преди Аустрелиън Оупън.

"Успях да взема участие на турнира в Окланд. Не се получиха нещата, но противникът ми беше в много добра форма. Не е лесно, защото условията са много различни. Часовата разлика е кошмарна, 11 часа спрямо София. Влажността те удря още от самото начало. Гледах много внимателно мачовете на някои от новозеландците, срещу които играем. Те не са за подценяване, първата им ракета за малко щеше да мине квалификациите на турнира, а той беше много силен, първи поставен в квалификациите беше Лехечка, който сега играе четвъртфинал на Аустрелиън Оупън. Като място и държава е страхотно. Не трябва да подценяваме противника, въпреки че като ранкинг всички сме по-нависоко. Играем на техен терен, с тяхна публика, а те са много емоционални и се раздават докрай. Трябва да дадем всичко от себе си и да бъдем максимално концентрирани, защото фаворити няма, може да се случи всичко. Доста са агресивни, обичат да играят на мрежата, не седят отзад, което на твърди кортове е нормално", разкри той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов сребърен медал за България на олимпийския фестивал в Италия
Нов сребърен медал за България на олимпийския фестивал в Италия
Силвия Пеева започна подбор за баскетболни националки до 16 г.
Силвия Пеева започна подбор за баскетболни националки до 16 г.