НОВИНИ

Валентин Стефанов: Надявам се на добри резултати за Алберт Попов и Камен Златков

валентин стефанов надявам алберт попов камен златков постигнат добри резултати
bnt avatar logo
от БНТ
00:13, 11.02.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Алпийски ски
Слушай новината

Преди няколко дни ви срещнахме с Виктор Гичев, който е един от основните организатори на състезанията в скоростните дисциплини в алпийските ски. Баща му Валентин Стефанов също е важна фигура в подготовката и провеждането на стартовете, но в техническите дисциплини.

Пред камерата на БНТ участникът на Зимните олимпийски игри в Сараево през 1984 година сподели как се осъществяват състезанията на Игрите в китайската столица и разкри очакванията си за представителите ни при мъжете в алпийските ски Камен Златков и Алберт Попов.

"Дойдох в Китай към края на ноември. Петима български машинисти, които работят само на техническите дисциплини. Пистите на гигантския слалом, слалома и трите тренировъчни трасета се обработват само от нашите представители, които са от Банско, Витоша и Чепеларе. Като дойдохме нямаше абсолютно никакъв сняг никъде и влажността бе едва шест процента. Днес времето бе облачно и влажността е малко по-голяма, но средната влажност през предишните дни бе около 20-25 процента. Това прави снега страшно сух и затова сложихме много вода", заяви Стефанов.

Специалистът в "белите" спортове заяви, че тенденцията на всеки следващи Олимпийски игри е да се постигат възможно най-добри условия и състояние на трасетата. Той допълни, че организацията на състезанията на Игрите е еднаква в различните дисциплини, но отговорността е по-голяма при скоростните дисциплини.

"На всеки следващи Олимпийски игри тенденцията е да се постигна максимум перфектност на трасетата. Местните нямат опит, но за сметка на това имат желание, което по-важното. Организацията на състезанията е еднаква в различните дисциплини. Отговорността е по-голяма при скоростните дисциплини. Синът ми се доказа на времето в Банско като ръководител на състезание и затова му предложиха да бъде ръководител и тук на Игрите, което е голям престиж за България", каза бившият заместник-министър на спорта.

Стефанов изрази надежда представителите ни в алпийските ски при мъжете Алберт Попов и Камен Златков да постигнат добри резултати на предстоящите състезания.

"В предишните дни говорих с Алберт Попов, той се чувства добре. Дано имат шанс заедно с Камен Златков да постигнат добри резултати. Те са наясно с тежките участъци на трасето, горната част е брутален лед", завърши Валентин Стефанов.

Автор: Калин Гугов, специален пратеник на БНТ в Пекин

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоян Бъчваров: Предстоят ни интересни 10 дни в олимпийския хокеен турнир
Стоян Бъчваров: Предстоят ни интересни 10 дни в олимпийския хокеен турнир
Ирина Никулчина: Дано биатлонистите са осъзнали грешките си
Ирина Никулчина: Дано биатлонистите са осъзнали грешките си