НОВИНИ

Димитър Главчев: Обстановката е спокойна, най-големият пожар около село Воден е локализиран

Премиерът каза, че няма никакви основания да иска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:00, 23.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Към момента обстановката е спокойна, най-големият пожар около село Воден е локализиран. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, който отговаряше на актуални въпроси от медии и граждани по време на живо излъчване във Фейсбук страницата на Министерския съвет.

"Предстои, дай боже, до края на деня да бъдат преместени силите, които са там. Поздравления на пожарникарите, военнослужещите и доброволците, както и благодарност за помощта, която ни оказаха от и от Турция, и от Испания, за да може да се постигне по-бързото локализиране и успокояване на пожара."

Служебният премиер увери, че пострадалите от пожара ще бъдат подпомогнати и компенсирани:

"Още на първия ден бяхме там. Именно целта беше първо да се справим с пожара, защото това е най-важното при такива бедствия. Веднага след това да се започне с компенсациите, които са предвидени по закон, и то във възможно най-кратък срок. Това е процес, при който най-важното е в началото да бъде прекратен пожарът. Оттам насетне да се започне с компенсациите. Всички ще получат компенсациите, които са предвидени по закон."

Димитър Главчев припомни, че законът предвижда 1578 лв. за неотложни разходи:

"След това има едни 2500 лв., които са от фонд "Социално подпомагане" за обзавеждането, което гражданите са изгубили в пожара. Тези, които са подали заявления, че имат нужда от временно настаняване, на тях им се предоставят фургони. Хубавото е, че само на едно място има нужда от такива фургони – това е на най-големия пожар в района на село Воден и Крайново. И там фургоните дойдоха веднага, след като беше споменато за нужда от такива фургони."

Премиерът посочи, че е научил от медиите, че има нужда от такива фургони, при положение че предишният ден е бил на място, а кметът на населеното място не е споменал.

"Спомена го на следващия ден на среща с президента Радев. Така или иначе веднага чухме, че има нужда от такива съоръжения, взехме мерки и те са там. Има спекулации – показват се фургони, които въобще не са представени още за ползване, не са настанени хора в тях. Докарани са на място, но тези, които не стават, не изпълняват всички стандарти за живеене, те няма да бъдат използвани, докато не бъдат пригодени", съобщи още служебният премиер.

Главчев увери, че повечето от фургоните са чисто нови:

"Всички, в които са настанени хора, са чисто нови. Някой може би е допуснал грешка по веригата и е изпратил фургони не в нужното състояние. Ако има такъв, той ще бъде наказан."

Димитър Главчев каза също, че няма никакви основания да иска оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Служебният премиер каза още, че е спазена процедурата при назначението на Николай Ненчев за временно управляващ посолството на България в Украйна. Той изтъкна, че обстоятелствата в Киев не са обичайните, защото там се води война. Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици, отбеляза Главчев и припомни, че от две години нямаме посланик в Киев.

По-рано днес президентът Румен Радев призова Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамас и Фатах се споразумяха за "правителство на националното единство"
Хамас и Фатах се споразумяха за "правителство на националното единство"
По зрителски сигнал: Близо с 200 км/час на Околовръстното в София (ВИДЕО)
По зрителски сигнал: Близо с 200 км/час на Околовръстното в София (ВИДЕО)