НОВИНИ

Арестуваха Пол Уотсън - защитник на живота в океаните и създател на организацията "Сии Шепърд"

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:31, 22.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
арестуваха пол уотсън защитник живота океаните създател организацията сии шепърд
Слушай новината

Гренландската полиция арестува прочутия екоактивист Пол Уотсън. Името на големият защитник на живота в океаните нашумя през последните десетилетия най-вече с активното му и дори понякога на ръба на крайното противопоставяне на японските флотилии за улов на китове.

Уотсън беше арестуван малко след като корабът му акостира в Нуук, столицата на Гренландия. Там е трябвало да зареди с гориво за следващата си мисия. Според Фондацията на капитан Пол Уотсън неговият плавателен съд е трябвало да се насочи към Северния Пасифик в преследване на нов японски кораб, оборудван с инсталация за преработка на месо от китове. Публикувано от Фондацията видео в социалните мрежи показва как полицаи се качват на борда на кораба, задържат Уотсън, поставят му белезници и го качват в бус. Обвиненията, отправени срещу него от Япония са за два инцидента, причинени на японски китоловен кораб в Антарктическия океан при акция на екоактивистите през 2010 година.

Канадският гражданин ще се яви пред съд, който ще се произнесе по задържането му и ще реши дали той да бъде екстрадиран в Япония, съобщиха властите на автономната датска територия Гренландия. Сътрудниците на капитана смятат, че той е бил арестуван въз основа на издадена срещу него червена бюлетина от Интерпол заради предишни действия в района на Антарктика. Тъй като бюлетината е била свалена официално от регистрите, предположенията на Уотсън и неговата организация са били, че тя вече не е активна. След ареста те допускат, че Япония е направила заповедта поверителна, за да може капитанът да пътува свободно и това да улесни задържането му.

Япония защитава китолова като въпрос на "продоволствена сигурност" в бедната на ресурси страна, която внася големи количества месо. Токио напусна Международната китоловна комисия през 2019 г., за да избегне глобалния мораториум върху улова на китове. Така Япония отново може да извършва тази дейност открито по търговски причини, но се ограничава до собственото си морско пространство. Фондацията на Пол Уотсън подозира, че Япония иска да възобнови лова на китове в открити води в Южния полярен океан и Северния Пасифик до 2025 година.

Задържането на капитана предизвика световна вълна в негова подкрепа. Петиция, която настоява за освобождаването му, събра над 170 000 подписа за броени часове. В нея се казва, че поддръжниците на Уотсън "се противопоставят на това, че един мъж, който е посветил живота си на защитата на застрашените животински видове, сега е арестуван по искане на една държава, която не зачита правото". Според същата петиция екстрадирането на 73-годишния Пол Уотсън в Япония би го поставила в смъртна опасност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стабилно е състоянието на оцелялото дете след мълнията в Стара планина
Стабилно е състоянието на оцелялото дете след мълнията в Стара планина