НОВИНИ

Вижте какво се случи в първия ден от квалификациите за Евро 2024 (ОБЗОР)

Борил Гочев
от Борил Гочев
00:05, 24.03.2023
Чете се за: 04:45 мин.
Спорт
вижте случи първия ден квалификациите евро 2024 обзор
Слушай новината

Тази вечер бе даден старт на европейските квалификации по пътя към УЕФА Евро 2024 в Германия, а вече са факт и първите резултати от групи С, H и J.

Група С

Безспорно най-голям интерес предизвика мачът между Италия и Англия в Неапол, които се срещнаха в повторение на финала от последното европейско първенство. "Трите лъва" изиграха много силно първо полувреме, в които точни за тима на Гарет Саутгейт бяха Деклан Райс и Хари Кейн, който се превърна еднолично в голмайстор №1 на Англия. След почивката обаче "Скуадра Адзура" заигра далеч по-добре и върнаха едно попадение чрез дебютанта Матео Ретеги, но в крайна сметка това не се оказа достатъчно и гостите стигнаха до успеха, въпреки че останаха с човек по-малко за заключителните минути след изгонването на Люк Шоу.

В другия двубой от групата тази вечер западните ни съседи от Северна Македония надиграха с 2:1 у дома Малта, като точни за рисовете бяха Елиф Елмас и Дарко Чурлинов. В самия край на срещата пък Яник Янкам върна едно попадение за малтийците.

Група H

Словения надигра Казахстан с 2:1 като гост в мача, който всъщност постави официално началото на битката за Евро 2024. На стадион в Астана Максим Самородов даде аванс на домакините в 24-та минута, но скоро след почивката Давид Брекало възстанови равенството, а в 78-та минута Жан Випотник оформи и пълния обрат в полза на гостите.

В единия от късните двубо Дания надви с 3:1 у дома Финландия в скандинавско дерби, в което за победителите блестеше Расмус Хойлунд. 20-годишният футболист даде аванс на "Червения динамит" в 21-та минута, но гостите изравниха в началото на втората част чрез Ото Антман. В заключителните десетина минути на срещата обаче Хойлунд избухна с нови два гола, за да оформи своя хеттрик и по този начин да осигури победен старт на датчаните в квалификациите.

По същото време пък Северна Ирландия стигна до очаквана победа с 2:0 при визитата си на Северна Ирландия. И двата гола за успеха реализира футболистът на Болтън Дион Чарлс, който беше точен в 24-та и 55-та минута.

Група J

Фаворитът в групата Португалия започна участието си в квалификациите с лесен домакински успех с 4:0 над Лихтенщайн в дебюта на новия селекционер на "мореплавателите" Роберто Мартинес. Жоао Кансело и Бернардо Силва осигуриха два гола аванс на европейските шампиони от 2016 година, а след това на два пъти точен беше и Кристиано Роналдо, за когото това бе мач №197 с фланелката на националния отбор.

Отборът на Босна и Херцеговина също зарадва своя нов наставник Фарук Хаджибегич, който замени българина Ивайло Петев, след като победи с класическото 3:0 у дома Ислания. Раде Крунич беше точен на два пъти преди почивката, а след нея се разписа и Амар Дедич.

В последния двубой за вечерта пък Словакия и Люксембург не се победиха и завършиха наравно 0:0 в единствената среща без голове в откриващия ден на квалификациите за УЕФА Евро 2024.

Ето и всички резултати от европейските квалификации на 23 март:

Група С

Италия - Англия 1:2

Северна Македония - Малта 2:1

Група H

Словения - Казахстан 3:0

Дания - Финландия 3:1

Сан Марино - Северна Ирландия 0:2

Група J

Португалия - Лихтенщайн 4:0

Босна и Херцеговина - Исландия 3:0

Словакия - Люксембург 0:0

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време, сутринта с намалена видимост
Слънчево време, сутринта с намалена видимост
Португалия започна с убедителна победа при Мартинес в исторически мач за Роналдо
Португалия започна с убедителна победа при Мартинес в исторически мач за Роналдо