Все още не е ясно кои ще са опонентите на двойката Радев - Йотова

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:24, 24.09.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Все още не е ясна кандидат-президентската двойка на основния противник на двойката Румен Радев - Илияна Йотова. ГЕРБ не обявяват имена, въпреки твърдението на лидера им, че вече е ясно кой ще влезе в битката за президентството. От ДПС също не казват дали ще излъчат своя президентска двойка, но вече заявиха, че няма да подкрепят Радев за втори мандат. И от "Демократична България" пазят имената до последния момент.

В ситуацията избори 2 в 1 ГЕРБ се очаква да заложат на партийна фигура, за да може да се активизира електоратът им. Такива са настроенията в партията към този момент. И днес обаче не пожелаха да кажат имена.

"В никакъв случай няма да го обявим оттук", каза Тома Биков.

Засега заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев изглежда фигурата, около която ГЕРБ би се обединила. Той отговаря на профила, очертан от лидера на партията Бойко Борисов - познат, диалогичен. Твърди се, че името на кмета на Бургас Димитър Николов също е сред възможните кандидати. Сред тях е и кардиологът Иво Петров, който е общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ.

Преди да се стигне до този вариант, все пак се завъртяха имената на фигури извън ГЕРБ. Сред тях: известни лекари, поели битката с пандемията на първа линия като професор Венцислав Мутафчийски. Той обаче предпочел да не се ангажира с политика. Бившият шеф на "Пирогов" Асен Балтов отказа да коментира дали са водени разговори с него. Потърсихме и президента Петър Стоянов, който припомни, че вече е заявил, че няма да е ничий кандидат. Според информацията на "По света и у нас" ГЕРБ още не са решили окончателно коя да е фигурата. Структурите имат срок до неделя.

От ДПС и днес не уточниха дали ще имат своя президентска двойка, или ще дадат подкрепата си за друга. Щели да решат това след номинации.

"След като минат процедурите по номинации. В зависимост от номинациите ние ще вземем съответните решения и в законно установените срокове ще регистрираме и кандидатите ни за народни представители, и кандидатите ни за президент и вицепрезидент, ако има издигнати такива", обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Цецка Бачкова: "Демократична България" ще има кандидат-президентска двойка

Според "Демократична България" не е честно хората да научават в последния момент кои са кандидатите за президенти, но го намират за нормално при три пъти избори в една година. И те пазят мълчание.

"Не мога да спекулирам с имена. Доктор Симидчиев също би могъл да бъде един чудесен кандидат за президент, но не сме стигнали до окончателното решение", каза Цецка Бачкова.

Последният ден, в който ГЕРБ и останалите формации могат да кажат коя ще е президентската им двойка, е 12 октомври.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бойко Рашков се срещна на границата с вътрешния министър на Сърбия
Бойко Рашков се срещна на границата с вътрешния министър на Сърбия
Евродепутати за България: Корупция и ниско ниво на свободата на словото и медиите (Обзор)
Евродепутати за България: Корупция и ниско ниво на свободата на словото и медиите (Обзор)