НОВИНИ

Втори ден на сблъсъци и протести в най-големия завод за производство на iPhone в света

Хиляди служители на китайския завод на "Фокскон" стачкуват и заплашват с бунт

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:51, 24.11.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
втори ден сблъсъци протести големия завод производство iphone света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Втори пореден ден на сблъсъци и протести в завода на технологичния гигант "Фокскон" в град Чжънчжоу, където се произвеждат най-новите модели на iPhone. Хиляди служители на завода се вдигнаха на бунт, след като по думите им, са били подведени за обещаното заплащане. Компанията пуснала обява, в която било обещано, че за два месеца всеки новоназначен служител ще получи 3500 долара.

Оказало се, че заплащането е двойно по-ниско, а след слухове, че работодателят планира да забави превеждането на сумите, в завода започнали протести. Служители започнаха да чупят оборудването, унищожени са охранителни камери, стигнало се е и до сблъсъци с охраната на завода.

От "Фокскон" се извиниха на своите работници и заявиха, че е станала техническа грешка и че заплащането ще бъде такова, каквото е било обещано. Повод за напрежението станаха и новите строги мерки срещу разпространението на COVID-19. Властите в Пекин обявиха, че поставят под карантина цели райони, включително и град Чжънчжоу, където пък започна масово тестване на заразени.

Властите прилагат т.нар. подход за контрол "в затворен цикъл", при който служителите на блокираните предприятия живеят в тях и нямат контакт с външния свят. В завода на "Фокскон" живеят около 200 000 служители, като комплексът има общежития, ресторанти, баскетболно и футболно игрище. Работници в завода, обаче, разказват, че заразени и здрави служители са били настанявани в общи помещения. От американската компания Епъл съобщиха, че са изпратили свои представители в завода в Китай и работят за нормализиране на ситуацията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павел Иванов стана носител на наградата „Трифон Иванов“
Павел Иванов стана носител на наградата „Трифон Иванов“
Поредно нападение срещу българския клуб в Охрид (видео)
Поредно нападение срещу българския клуб в Охрид (видео)