НОВИНИ

Явор Божанков: С връщането на мандата постъпихме по най-отговорния начин

bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 07.05.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Бяхме абсолютно убедени, че е възможно да мине преизчисляването на пенсиите. Това каза в "Панорама" депутатът от БСП Явор Божанков.

"Този въпрос не го поставяме сега, това е текст, по който сме работили много, той е перфектен от юридическа гледна точка и защото Конституцията е пределно ясна - законите се приемат на две четения, по изключение това може да стане и в едно заседание", поясни той.

Божанков припомни, че и в 44-ия парламент са предлагали този законопроект, те единствени са предложили социален пакет законопроекти, включително и за мерки за пострадалите от ковид кризата. Получили са подкрепа и от другите парламентарни групи, но в крайна сметка ГЕРБ и ДПС са "опропастили тази процедура".

"Когато говорим за "модела Борисов", явната му част е Обединени патриоти и Борисов, но в скритата част - ДПС. И точно в критичните моменти, като този, ДПС излизат на преден план, направиха го и сега. И под тяхна диктовка и тяхно искане заседанието беше прекратено", заяви Явор Божанков.

С връщането на мандата постъпихме по най-отговорния начин, подчерта Божанков. Съзнават, че са трета сила и не могат да съберат подкрепа, но могат да я дадат на втория, който събра надеждите за промяна в България - "Има такъв народ".

"Ние дадохме подкрепа, без насреща да искаме министерства, постове, единствено под условие - разграждане на модела на ГЕРБ-ДПС. Тази подкрепа не беше оползотворена от вторите, съответно ние изпадаме в ситуация, в която да няма с кого да преговаряне за мнозинство", посочи депутатът от БСП.

По думите на Божанков, са могли да гласуват срещу новата ЦИК, там са имали шестима свои представители, сега имат два пъти по-малко, жертвали са партийния си интерес, за да има България нов а ЦИК.

На въпрос не се ли опасяват, че ще са четвърти на следващите избори, Божанков заяви:

"Ние няма какво да променим в политиката, която водим и от миналото Народно събрание, а трябва да докажем, че сме последователни и сега имахме шанс, макар и в краткия живот на това Народно събрание, да покажем, че първо защитаваме интересите на нашите избиратели и на следващо място - ние във всяко едно гласуване не сме изневерили на нито един принцип."

Според него трагедията на този парламент е, че нямаше нито управляващи, нито опозиция.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от разговорите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: Този парламент показа, че излиза от ролята да е гумен печат на премиера
Христо Иванов: Този парламент показа, че излиза от ролята да е гумен печат на премиера
Тома Биков: В комисията по ревизия днес нямаше факти, а твърдения
Тома Биков: В комисията по ревизия днес нямаше факти, а твърдения