НОВИНИ

Започна изграждането на нови водоизточници за село Брестовица

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 27.02.2021 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Започна изграждането на нови кладенци, които трябва да осигурят чиста питейна вода за пловдивското село Брестовица. Заради наличието на завишени стойности на манган във водата, местните жители организираха протести, а в селото беше обявено бедствено положение. Освен реализацията на нови водоизточници, ще бъде подменена и цялата водопреносна мрежа, което се очаква да струва около 20 милиона лева. Средствата се осигуряват от държавата.

Новите три тръбни кладенеца ще бъдат изградени в санитарно-охранителната вододайна зона в помпената станция, която захранва селото. Старите водоизточници ще бъдат изолирани, за да не попадне в новите манган.

"Целта на това мероприятие е в рамките на 30 дни, тоест в рамките на месец март да подадем чиста питейна вода във водопреносната мрежа", каза Спартак Николов, директор на ВиК-Пловдив.

Най-замърсеният от старите кладенци вече е спрян, като вода към селото се подава и от нов проучвателен сондаж. Изграждането на бъдещите водоизточници ще струва 120 000 лв и се поема от ВиК-Пловдив.

Цялата водопреносна мрежа на село Брестовица и довеждащия водопровод обаче са силно компрометирани, тъй като имат отлагания от манган и затова също ще бъдат подменени. Според водния оператор, това няма да повиши цената на водата.

"Средствата, които ще бъдат вложени от страна на държавния ВиК холдинг в подмяната на водопроводната мрежа, няма да костват и стотинка по отношение евентуални корекции на цената на водата", допълва Николов.

Жителите на Брестовица обаче, които повече от година не могат да ползват водата в домовете си, настояват за друго.

"Ние искаме цената на водата ,която тече от чешмите ни и ще тече, докато не бъде построен новият водопровод с новите водоизточници, да бъде намалена и то сериозно намалена. В момента цената ни е 1 и 50, селото няма канализация, така че плащаме само водопровод, тази вода която получаваме не би трябвало да струва повече от 50 стотинки", казва Емануела Караманова от Сдружение "Живот за Брестовица".

Хората настояват и новият отвеждащ водопровод да не минава през частни земи.

Нашето желание е да се прокара новия водопровод по съвсем нови трасета, за да не се развалят лозовите насаждения на населението, защото това е основен поминък на населеното място", казва Любомир Томов от инициативен комитет "Справедливост за Брестовица".

По данни на ВиК-Пловдив има възможност новата водопроводна мрежа да бъде изградена върху терени, които са публична държавна собственост. Прогнозата е това да отнеме поне две години.

Автор: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без пищност, но с креативност на Фестивала на фенерите в Китай
Без пищност, но с креативност на Фестивала на фенерите в Китай
Рияд определи като "фалшив" доклада на САЩ по случая "Хашоги"
Рияд определи като "фалшив" доклада на САЩ по случая "Хашоги"