НОВИНИ

11 обвиняеми получиха общо 55 години затвор по делото в Скопие за масово подслушване

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:01, 26.02.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

11 обвиняеми получиха общо 55 години затвор по делото в Скопие за масово подслушване и унищожаване на оборудване на Управлението за безопасност и контраразузнаване.

Бившият директор на контраразузнаването Сашо Миялков получи 12 години зад решетките, бившият началник на кабинета му Тони Якимовски ще лежи шест, а бившият вътрешен министър Гордана Янкулоска - 4 години. Двама бивши сътрудници на Миялков, избягали в Гърция, получиха по 15 години.

Всички присъди може да се обжалват пред Апелативния съд. Миялков ръководи еднолично контраразузнаването т август 2006-а до май 2015-а. Смятан е за един от най-богатите хора в Република Северна Македония.

Арестуван е за първи път седмици след като бившият премиер Никола Груевски избяга в Унгария. От публикувани подслушвани разговори през 2015-а стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и брутално нарежда кой да бъде арестуван или да загуби бизнеса си.

"Това е първата присъда по аферата с подслушване, която Сашо Миялков и неговите приятели от ВМРО-ДПМНЕ са практикували години наред. 20 хиляди граждани, които са били подслушвани само защото не са били съгласни с политиката на ВМРО-ДПМНЕ днес получиха правосъдие", заяви Мартин Костовски - депутат от СДСМ.

Подслушванията са осъществявани в периода между 2008-а и 2015-а. Искове за претърпени щети са подадени от 130 лица и организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем ранени полицаи, осем задържани на протест в Скопие
Седем ранени полицаи, осем задържани на протест в Скопие
Прощаване с Джордже Балашевич - поетът, който победи границите
Прощаване с Джордже Балашевич - поетът, който победи границите