НОВИНИ

Караянчева: Свързването на ваксинацията с изборите е несериозно

bnt avatar logo
от БНТ
21:43, 26.02.2021
Чете се за: 05:02 мин.
Политика
Слушай новината

Всяко свързване на ваксинацията с изборите мисля, че е несериозно. Всички ваксини, които са налични, трябва да бъдат употребени. Проблемът със забавените доставки не е само в България, проблем е на ЕС и в цял свят. Това заяви в "Панорама" председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Много важно е българските граждани да се ваксинират. Оказа се обаче, че хората много трудно отиват до ваксинационните центрове и видяхме полупразни ваксинационни центрове. Мисля, че тази зелена зона, която се оформи, е една стъпка напред - това е начинът колкото се може повече хора да се ваксинират", каза Караянчева.

Тя изрази надежда българските граждани да съдят за ГЕРБ по това, което партията е направила досега. "Да видим от къде сме тръгнали - 94 млрд. БВП през 2016 г. Сега е 120 млрд., а накрая на 2021 г. прогнозната стойност ще бъде 124 млрд.", каза Караянчева.

Тя подчерта, че дори в ситуация на криза безработицата е 6,88%.

"Повишаване на заплатите в публичния сектор. Това даде възможност да се увеличат заплати не само на администрацията, на учителите - учителските заплати бяха 460 лв., а сега за 1260 и продължават да растат", каза Караянчева.

Председателят на парламента припомни, че и минималната пенсия от 161 лв. е станала на 300 лв., и че има ръст и на максималните пенсии.

"Над 3,75 млрд. лв. са отделени за антикризисни мерки за преодоляване на последиците от пандемията. Над 300 000 българи граждани са запазили работа по мярката 60 на 40", каза Караянчева.

Поста си на представител на Народното събрание тя определя като работа, която трябва да се свърши.

"Със самото откриване на това Народно събрание започнахме да работим за председателството за съвета на ЕС и всъщност тогава и правителството и парламента си поставихме много високи цели. БСП бяха тези, които ни казваха, че няма да се справим, че ще се провалим, но всъщност след 6 месеца и нашите партньори признаха, че се справихме отлично с това предизвикателство. БСП влизаха и излизаха от парламента, представиха си визия за България, пък после три месеца ги нямаше", каза Караянчева.

Ние работим, за да е добре българският народ. Аз мога да поема един ангажимент към българските граждани и да кажа, че както в две коалиции ГЕРБ е участвала и тези програмни документи, които е съставила в началото на тези коалиции, са били прозрачни. Когато ние преговаряхме с Реформаторския блок и с Обединени патриоти, след всяка серия завършени разговори, ние излизахме и разказвахме на българските граждани как ще управляваме. Не постъпвахме така, както беше Тройната коалиция, подчерта тя.

По думите ѝ "реденето на листите не е лек процес" и ГЕРБ имат много сериозна традиция в това.

"Имаме първо номинации, след това решения на областните съвети, решения на изпълнителната комисия, все пак това са процеси, обсъждат се, трябва в парламента да влязат хора от различни професионални сфери. Ще има и министри и успели депутати, имаме много успели министри, разчитаме на познати лица и на нови лица", каза Караянчева.

По повод отбелязването на Националния празник на Република България Цвета Караянчева каза, че всяка година отива на Шипка, за да се преклони пред подвига на загиналите за свободата на България.

"Ако някой иска да чете слова, нека да го направи. Аз отивам да се преклоня, за мен не е важно какво ще кажа от върха на Шипка, за мен е важно какво правя, по какъв начин чувствам този празник и какво искам да кажа на хората със своето встъпване и преклонение. Не е най-важно дали ще се четат слова", каза Караянчева.

По думите й след като епидемичната обстановка не позволява, не е необходимо "да се правят циркове, да се носят тонколони и да се доказва на някого нещо".

В заключение Цвета Караянчева каза, че не се притеснява да гледа хората в очите и мисли, че ще докаже това и на тези избори.

Гледайте още от разговорите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Гергана Николова: Масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация
Д-р Гергана Николова: Масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация
Георги Свиленски: Руската ваксина не е станала предизборно оръжие
Георги Свиленски: Руската ваксина не е станала предизборно оръжие