НОВИНИ

Разследващият екип на ООН представя заключенията си по случая "Навални" на 1 март

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:20, 26.02.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Руският опозиционер Алексей Навални е изведен от Москва в център за задържане, където ще излежи ефективна присъда от 2 и половина години, съобщи руската затворническа администрация. Не е ясно дали блогърът е пристигнал там или още пътува. Разследващият екип на ООН по човешките права заяви, че ще представи заключенията си по случая "Навални" на 1 март на пресконференция в Женева.

Животът и здравето на Алексей Навални в центъра за задържане са гарантирани, увери шефът на руската Федерална служба по изпълнение на наказанията Александър Калашников. Той допълни, че при желание Навални може да започне работа в някакъв вид производство.

По-рано новината за извеждане на Навални от затвора "Матроска тишина" в Москва съобщи адвокатът му Вадим Кобзев. По думите му преместването е незаконно, близките на задържания не са били информирани. На втори февруари Московски съд замени условната присъда на блогъра с ефективна заради нарушени условия по гаранцията.

Навални беше арестуван в Москва през януари на връщане от Германия след лечение от отравяне, според Запада с Новичок. Блогърът обвинява персонално руския лидер Владимир Путин. Навални е съзнавал рисковете от връщането си в родината, разказва пред Ройтерс неговият фитнес- инструктор в Германия.

От октомври руският опозиционер се е възстановявал заедно със съпругата си в голям апартамент с изглед към Алпите в курортното градче Ибах. Пристигнал е с хеликоптер, командоси са охранявали новия му дом. В апартамента с треньора си са практикували бокс, жонглиране, използвали са и басейн в подземието на сградата. Навални е бил решен да продължи борбата с Кремъл от родна земя.

"Попитах го дали е добра идея, а той ми каза - ако не опитам, няма да разбера. Давам си сметка, че ако беше останал, нямаше да получи същата аудитория, както при завръщане. Той знаеше рисковете, както и неговото семейство", каза Бьорн Лебер - фитнес-инструктор на Навални.

Междувременно съюзници на Навални призоваха неговите привърженици да отбележат годишнината от убийството на опозиционния лидер Борис Немцов на 27 февруари с полагане на цветя на местопрестъплението близо до Кремъл.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скали се срутиха на пътя Асеновград - Смолян
Скали се срутиха на пътя Асеновград - Смолян
В Панагюрище 17-годишен без книжка обърна кола, приятелят му загина (Обзор)
В Панагюрище 17-годишен без книжка обърна кола, приятелят му загина (Обзор)