НОВИНИ

Заради опашка от избиратели: Направиха втори параван с подръчни средства в столично училище

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:45, 29.10.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Проблеми с гласуването в София. Заради опашки от избиратели в столичното 120-училище с подръчни средства беше направен втори параван за гласуване.

Подробности вижте във включването на Татяна Йорданова

За по-малко от две минути чиновете в стаята и таблата по стените се превръщат в параван за гласуване. Само един се оказва недостатъчен. Докато чакат от общината да им докарат втори параван, всички членове на СИК подписват протокол и сами го създават.

"Гарантирана е тайната на вота, не се вижда човек за какво гласува. След това вече сигурно час-два след това ни донесоха параван от общината, но вече беше късно", каза Божидар Александров, председател на СИК.

"Без машина всичко става много по-бавно и нямаше да смогнем само с един параван. Дойдоха много хора, почнаха да се образуват опашки. Взехме нещата в свои ръце. Каквото намерихме по стените, както се вижда, на децата произведенията ги оползотворихме", допълва Никола Димитров, член на СИК.

"На всички районни администрации беше оказано да се обособи още едно място с параван за гласуване, за да могат избирателите да гласуват по двама едновременно, евентуално", поясни председателят на председател на ОИК - София - Полина Витанова.

На места в столицата имаше и проблеми с гласуването с бюлетините за кмет, за общински съветници и за кмет на район - заради възможността мастилото от печата или индигото от една бюлетина да се отпечата и върху другите.

"Предупреждаваме избирателите да внимават една върху друга да няма бюлетини, защото има вероятност да се отбележи горният избор някъде в долната бюлетина. Ние сме забелязали един такъв случай до момента и сме дали нова бюлетина", обясни Марияна Димитрова, председател на СИК.

Малко по-късно ЦИК взе решение, че бюлетини, върху които се открита следи от черната лента отзад или от печата, са валидни.

"ЦИК взе решение и изпрати указания към ОИК, които да ги сведат до знанието на СИК, че такива бюлетини, върху които се открита следи от черната лента отзад или от печата, следва да бъдат отчитани като действителен глас", каза Росица Матева, говорител на ЦИК.

Така изцяло хартиеният вот на днешните избори разочарова някои избиратели. И въпреки това на места урните бяха препълнени.

Репортер: Цанка Николова, Татяна Йорданова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки жители на Бургаско отидоха на плаж в изборния ден
Десетки жители на Бургаско отидоха на плаж в изборния ден
България избира местна власт: Резултатите и първите политически реакции
България избира местна власт: Резултатите и първите политически реакции