НОВИНИ

Защо семейство от Варна не успя да гласува под карантина, въпреки че са подали заявление?

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 16.11.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Семейство от Варна, което е под карантина, не успя да гласува на изборите за президент и за Народно събрание, въпреки че са подали заявление за гласуване с подвижна избирателна секция.

Двамата са получили потвърждение, че ще могат да упражнят правото си на вот. В крайна сметка обаче до края на изборния ден семейството не е потърсено.

Съпругът на Цветелина Илиева подал заявление за гласуване с подвижна избирателна секция миналия петък, а тя – в събота. В деня на изборите обаче никой не предупредил семейството, че има проблем и няма да могат да гласуват.

“Доколкото разбрах при неприключване на избирателния ден е можело да бъде удължено гласуването като часове. Ние бяхме налични за гласуване до към 12 часа с приготвени документи за самоличност и тъй като сме двама човека на един адрес, бях изключително учудена, че реално не получихме обаждане, че няма да ни посетят", заяви Цветелина Илиева.

Тя е притеснена, че с техните гласове може да е злоупотребено.

"Не получих поне уведомление, че аз не съм упражнила правото си на глас, което, ако попитате мен, е повече от нормално да се случи. Защото по този начин може някой да е гласувал вместо мен. Аз в момента не знам дали моят глас не е зачетен за някоя партия или за избор на президент, които реално не са моят избор", заяви Цветелина Илиева.

От Районната избирателна комисия заявиха, че ден преди изборите подадените заявления за гласуване с подвижна урна са били малко над 100. Затова във всеки от 5-те района на Варна е предвидена по една мобилна секция. В последния момент обаче броят на карантинираните, желаещи да гласуват, се увеличил и не е имало време да се организират още мобилни избирателни секции.

"Съгласно изборните правила изборният ден продължава до 8 часа. В случай, че има още негласували, може да бъде удължен изборният ден с един час. Но стане ли 9 часа изборният ден приключва, независимо от това дали всички са успели да гласуват или не. Какво точно се е случило с този казус - не мога да отговоря, ще направим проверка", заяви Велин Жеков – председател на РИК – Варна.

Карантината на Цветелина и на съпруга ѝ изтича в четвъртък. Макар да са разочаровани, че не са успели да гласуват, двамата казват, че ще упражнят правото си на вот на балотажа тази неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При 100% обработени протоколи: ПП - 25,67%, ГЕРБ - 22,74%, Радев - 49,41%, Герджиков - 22,82%
При 100% обработени протоколи: ПП - 25,67%, ГЕРБ - 22,74%, Радев - 49,41%, Герджиков - 22,82%
Окончателни резултати: Балотаж за президент в неделя, Радев 49.41% - Герджиков 22,82%
Окончателни резултати: Балотаж за президент в неделя, Радев 49.41% - Герджиков 22,82%