НОВИНИ

Николай Младенов коментира бюджета на МО и разкритията за скандални сделки при предишната власт

След впечатляващите разкрития за разхищения и странни сделки във военното министерство продължаваме темата с министър Николай Младенов. Веднага прави впечатления, че в прокуратурата отиват сделки, които бяха шумно рекламирани при предишното правителство. За доставката на хеликоптери Кугар и Пантер, например, трябваше да платим над 350 милиона евро. За самолетите Спартан - над 50 млн. евро. Днес разбираме, че не са плащани задълженията ни по този договор, така ли е всъщност?

николай младенов коментира бюджета разкритията скандални сделки предишната власт
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
19:58, 28.08.2009
Чете се за: 03:23 мин.
У нас
След впечатляващите разкрития за разхищения и странни сделки във военното министерство продължаваме темата с министър Николай Младенов.

Григори Недялков: Веднага прави впечатления, че в прокуратурата отиват сделки, които бяха шумно рекламирани при предишното правителство. За доставката на хеликоптери Кугар и Пантер, например, трябваше да платим над 350 милиона евро. За самолетите Спартан - над 50 млн. евро. Днес разбираме, че не са плащани задълженията ни по този договор, така ли е всъщност?

Николай Младенов, министър на отбраната: Нека да разясня. За договорите, които са сключени за превъоръжаване в Българската армия, тази година в бюджета няма планирани достатъчно средства. Това е един от съществените проблеми, който ни поставя в много трудна ситуация в момента, да трябва или да търсим средства, или да търсим предоговаряне с нашите партньори, да ги молим да проявят разбиране, за да можем да постигнем такова съгласие, с което финансово да можем да стабилизираме министерството.

Григори Недялков: Има ли опасност от неустойки?

Николай Младенов: Ако не се плати един договор, разбира се, че има опасност от неустойки. Това, което обаче в момента ни е проблемът, днес трите проверки, които дадохме на прокуратурата, са свързани с три други неща. Първото, което е закупуването на една машина, от която абсолютно нямаме нужда и заради която самолетите във Военно-въздушните сили нямат достатъчно гориво, защото парите са взети оттам. Второто е т.нар. "скрита приватизация" на спортните имоти на Министерството на отбраната, което се случва през 2004 година и третото е един договор за забавление на почиващите в почивните станции на МО, който вместо, да кажем 5 000 и няколко лева, струва 500 000 лева.

Григори Недялков: Това наистина е важно уточнение, говорите за сделките, които са дадени на прокуратурата...

Николай Младенов: Това са трите, които са дадени. Отделно прокуратурата извършва проверки по доста други проблеми в министерството. Още с встъпването в мандата ние се срещнахме с главния прокурор, поискахме справки за всичко, което те проверяват и в момента им оказваме пълно съдействие, за да може наистина прокуратурата да си свърши работата и да въведе в българския съд обвинителни актове, ако има нужда от такива, разбира се, за виновниците, които са правили безобразия в това министерство. Но искам да е абсолютно ясно, че всичко ще бъде извадено на бял свят.

Григори Недялков: А какво показват проверките досега по другите крупни сделки, за някои от тях споменахме досега, спомняме си също колко тържествено беше посрещната първата от двете фрегати, закупени на старо от Белгия през есента на 2005-а година. И тази сделка беше представена като много изгодна.

Николай Младенов: Фрегатите са много добри кораби и българският флот има нужда от тях. За съжаление обаче никой не е намерил за необходимо до този момент да инвестира не много пари в това да се изградят едни наземни генератори, така че когато фрегатите бъдат в порта, да не трябва през цялото време да работят техните двигатели, за да се издържат.

Григори Недялков: А този проблем датира от много отдавна...

Николай Младенов: Това е елементарен проблем, който е трябвало да бъде решен много отдавна. В момента техните двигатели се хабят допълнително заради това, че не е изградено такова съоръжение. А на този фон Изпълнителната агенция за социални дейности е изхарчила 92% от бюджета си до лятото на тази година.

Григори Недялков: Защо се е стигнало до всичко това, занижен ли е бил контролът, кой всъщност не си е свършил работата именно по този контрол, инспекторатът?

Николай Младенов: Много са причините - основната е, че бюджетът на това министерство се е управлявал ръчно. Всички системи вътре, които би трябвало да съществуват в едно ведомство за контрол на между тези, които планират бюджета и тези, които го изпълняват, са били разрушени. И днес ние възстановихме, излезе в Държавен вестник постановлението, възстановихме системата, в която хората, които планират бюджета и хората, които изпълняват бюджета са различни. През последната година те са били едни. Оттам-нататък вече няма никакъв контрол върху това как се харчат парите.

Григори Недялков: Нещо друго важно възниква като въпрос - как всичко това - ревизирането на тези сделки, които са важни за армията, ще се отразят върху способностите на въоръжените сили?

Николай Младенов: Това, което най-добре ще се отрази върху способностите на въоръжените сили е много внимателен преглед през следващата година на това от какво те имат нужда и подчиняване на всички дейности в министерството и целия бюджет на МО, за да се постигнат тези способности, от които армията ни има нужда. Не може ние да харчим пари за неща, които не са характерни за едно министерство, да управляваме безкрайно много имоти в държавата, да има 1400 човека в централна администрация на министерството, отделно да има 800 човека в социалната агенция и после да се оплакваме, че няма достатъчно пари. Ако всичко се подчини на Българската армия, на нуждите, които армията има, и хората ще имат по-добри способности за труд, и армията ще има възможност да си изпълнява задълженията.

Григори Недялков: Да, но Вие прогнозирате пасив от 250 млн. лева до края на годината, как смятате той да бъде запълнен?

Николай Младенов: Прогнозираме го, защото министерството влиза, в края на този месец, е на 50 млн. минус. Ние предприемаме доста спешни мерки в момента, за да може да се ограничат разходите. Ако не го направим това, имаме пари едва да покрием заплатите на хората, които работят в системата. Аз не искам ние да съкращаваме заплати, да съкращаваме социални придобивки, които хората имат, защото те са си ги заслужили, но това, което трябва да направим е много разумен преглед на това, кое е възможно да продължим и кое не е възможно да продължим. Ще имаме нужда и от съдействието на правителството и ще имаме много, много преговори с нашите партньори, за да може до края на годината да се вместим и да намалим загубите, които няма да можем със сигурност да обърнем до края на тази година, но поне да ги намалим максимално.

Григори Недялков: Благодаря Ви. С министър Николай Младенов разговаряхме за бюджетните проблеми на министерството и разкритията за скандални сделки при предишната власт.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Обединение вляво: БСП подписва споразумение с още 20 формации за изборите
Обединение вляво: БСП подписва споразумение с още 20 формации за изборите
07:14, 05.09.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Горещо в почти цялата страна и в четвъртък
Горещо в почти цялата страна и в четвъртък
06:55, 05.09.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Ген. Мутафчийски да бъде награден с военен орден, предлага правителството
Ген. Мутафчийски да бъде награден с военен орден, предлага правителството
22:57, 04.09.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Освободен е директорът на полицията в Бургас
Освободен е директорът на полицията в Бургас
22:41, 04.09.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Изпращаме Иван Гарелов на 7 септември
Изпращаме Иван Гарелов на 7 септември
22:06, 04.09.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Президентът удостои с орден "Мадарски конник" посланика на Армения
Президентът удостои с орден "Мадарски конник" посланика на Армения
21:50, 04.09.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Задължиха директора на митниците да изготви план за облекчаване на трафика по границите
Задължиха директора на митниците да изготви план за облекчаване на трафика по границите
21:37, 04.09.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Трамвай дерайлира и причини катастрофа в "Княжево"
Трамвай дерайлира и причини катастрофа в "Княжево"
21:18, 04.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Националният превозвач отказа да качи на полет жена с 91% инвалидност
Националният превозвач отказа да качи на полет жена с 91% инвалидност
21:05, 04.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
ЦИК поиска от коалициите на Доган и Пеевски да докажат, че ДПС не е в състава им
ЦИК поиска от коалициите на Доган и Пеевски да докажат, че ДПС не е в състава им
20:53, 04.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Предложение: Банките да не начисляват такси за сметките
Предложение: Банките да не начисляват такси за сметките
20:30, 04.09.2024
Чете се за: 04:45 мин.
Купуваме 20 нови влака, идват до две години, обеща правителството
Купуваме 20 нови влака, идват до две години, обеща правителството
20:30, 04.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Топ 24
Най-четени
Бившият министър на отбраната Николай Цонев е разследван за доставки в армията
Бившият министър на отбраната Николай Цонев е разследван за доставки в армията
100 дка борова гора горят край Кричим
100 дка борова гора горят край Кричим