НОВИНИ

Изборни фантоми ли са българите в чужбина?

По-голямата част от така наречените "мъртви души" в избирателните списъци са българи, живеещи в чужбина.

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 24.09.2014
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
По-голямата част от така наречените "мъртви души" в избирателните списъци са българи, живеещи в чужбина. Статистиката показва, че 19 000 са напуснали България само през миналата година. По закон, заминаващите не са длъжни да прекратят регистрацията си в общината, в която са живели. Така хаосът в избирателните списъци става още по-голям, а институциите са с вързани ръце.  БНТ ще продължи своето проучване за това какво се случва с т.н. избиратели-фантоми и могат ли все пак да повлияят върху крайните резултати от изборите. Боян Юруков живее във Франкфурт от 10 години. Редовно гласува на изборите, като изрично подава заявление до Външно министерство, за да го заличат от избирателните списъци в България. Разказва, че повечето българи в чужбина обаче не следват примера му, защото не са сигурни къде точно ще се намират в деня на изборите.
Боян Юруков: "Те не могат да се махнат от избирателните списъци в България, защото - ето, може аз през октомври месец съм в България и да гласувам по постоянен адрес."
Има и много българи с настоящ адрес в чужбина, които през 2011г. не са преброени от НСИ. Те също не могат да бъдат извадени от списъците.
Боян Юруков: "Аз съм такъв пример. Аз не съм преброен през 2011 г. в постоянния ми адрес, преброен съм в Германия, според европейската статистика. Така че де юре излиза, че аз съм част от разминаването между НСИ и ГРАО."
Разминаване се получава и заради българите, които според Изборния кодекс, трябва да бъдат заличени от списъците, тъй като са заминали в чужбина 2 месеца преди изборите.
Иван Балев, д-р на Дирекция "Демографска и социална статистика" - НСИ: "Ние данните за миграцията ги получаваме, това е много важно също да се знае, от МВР. Те са тези, които имат на граничните пунктове система, която отчита влизанията, излизанията."
Експертите, обаче, поставят огромна въпросителна пред отчитането на МВР след присъединяването ни към Евросъюза и падането на границите.
проф. Михаил Константинов: "Когато аз се кача на колата си и мина през границата, българо-гръцката, например, или мина през българо-румънската граница, това отбелязва ли се някъде? Не, не се отбелязва. Следователно аз мога да влизам и излизам n-пъти през границата с ЕС, държави от ЕС, без това да се отбелязва. "
Едно от възможните решения на проблема, според експертите, е да се създаде 32 избирателен район в "Чужбина". Така, от една страна, ще е ясно къде влизат мандатите зад граница и няма да се стига до ситуцации, при които партия печели мандат с 400 гласа при средно 11 000 гласове за мандат. А от друга - ще мотивират сънародниците зад граница да гласуват. И съответно да се регистрират.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството отпусна 11 млн. лева на здравното министерство, купуват 60 нови линейки
Правителството отпусна 11 млн. лева на здравното министерство, купуват 60 нови линейки
Разкриха мрежа за продажба на бебета в Гърция. Сред арестуваните е и българка
Разкриха мрежа за продажба на бебета в Гърция. Сред арестуваните е и българка