НОВИНИ

Лъчезар Серафимов: Национален синдикат на служителите на МВР ще защитава правата ни

В телефонен разговор за "Денят започва" младши полицейски инспектор Лъчезар Серафимов сподели позицията си за полицейските протести.

лъчезар серафимов национален синдикат служителите мвр защитава правата
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
07:22, 19.01.2009
Чете се за: 03:59 мин.
У нас

Лъчезар Серафимов, младши полицейски инспектор

Водещ: Разбрах, че на телефона е Лъчезар Серафимов, младши полицейски инспектор. С него ще говорим за това угаснаха ли полицейските протести. Добро утро.
Лъчезар Серафимов: Добро утро от мен, здравейте.
Водещ: Господин Серафимов, направо към въпроса. Дали сте един месец за размисъл или по-скоро един месец изчакване. 50 % увеличение на заплатите със задна дата, както и 200 процентна допълнителна материална издръжка за всеки в системата, обаче се коментират реплики – „да се разходим през цяла България ли”, „татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път”. Разочарование имало сред мълчаливо присъстващите пред входа на МВР.
Лъчезар Серафимов: Значи не мисля, че има някакво разочарование от страна на колегите. Към момента започваме да разглеждаме първа и втора точка, която не касае заплащането. И сроковете остават както сме ги набелязали.
Водещ: Един месец?
Лъчезар Серафимов: В смисъл, зависи. Срок имаше всяко отделно искане. А относно заплащането беше със задна дата от 1 януари и касае 50 процента от минималната работна ... основната работна заплата, извинявайте. Нека ви дам пример. Така, както го изчислихме, един новопостъпил полицай, след като ... или служител на МВР, след като стане такъв, премине курсовете, започва работа мисля на 450 или 500 лева.
Водещ: Бихте ли казали какво ще стане, ако не бъдат изпълнени исканията ви? Имате ли си план Б?
Лъчезар Серафимов: Значи освен това, че преговаряме за шестте искания, изготвяме доколкото предполагам знаете, синдикат, национален синдикат на служителите на МВР. След като одобрим устава му и почне работата въпросният синдикат, самият той ще ни защитава правата.
Водещ: Смятате ли, че бяхте подхлъзнати? Имаше такива интерпретации. Имам предвид събитията от 14 януари, когато всички видяхме, как около час, час и нещо полицията абсолютно не реагираше на една лумпенизирана групичка ултраси. В последствие беше дадена заповед, заради която палките се нахвърлиха и върху главите, краката, телата на мирно протестиращи. Знаете колко силна е полемиката около това правилно или не реагира полицията. Смятате ли, че по някакъв начин трябваше да се неутрализира обществената подкрепа към вас?
Лъчезар Серафимов: Да, на всички им е ясно, че в България има лица, които не желаят да има силна полиция и държавност. Смятам, че това от 14 беше достатъчен пример.
Водещ: Не, не. Питам ви нещо различно, което се дискутира във форумите. От полицаи, че имало сценарий, заради който обществото да види лицето на полицията в по-зловещ вариант. И по този начин да не получите обществена подкрепа за вашите цели.
Лъчезар Серафимов: Разделяй и владей, има такова нещо предполагам, да.
Водещ: Господин Серафимов, така общо взето някакъв диалог май е тръгнал с ръководството на министерството. Вие давате един месец срок, вървят някакви преговори. Май има някакво позитивно развитие. Така ли е?
Лъчезар Серафимов: Да, смятам , че има позитивно раздвижване и се надявам за в бъдеще контактната група да продължи по същия начин работата си. Ние подкрепяме към момента. Значи да добавя, че все пак се осъществява някакъв контрол над нея. В двата полицейски форума редовно лицата от контактната група записват и ни уведомяват докъде са стигнали нещата при преговорите.
Водещ: Добре, това позитивно раздвижване от последните дни, то дали не е резултат от поведението на полицията на 14 януари? Дали не е някаква оценка за начина, по който се действаше срещу протестиращите?
Лъчезар Серафимов: Значи смятам, че причината е комплексна. Включая и това.
Водещ: Един вид награда от министерството, от ръководството на министерството за добре свършена работа на 14 януари, така ли?
Лъчезар Серафимов: О, не. В никакъв случай. Категорично. Смятам, че ние сами си отстояваме правата и изобщо 14 не бива да се свързва с нашите искания и създаването на нашия нов синдикат.
Водещ: Не, имам предвид, че ръководството на министерството като че ли е започнало повече да се вслушва в това, което вие казвате и така, за което настоявате.
Лъчезар Серафимов: Ами изобщо не смятам, че има нещо общо 14 с това, което се случи на 17. Очакваше се много отдавна да стане. Както знаете, ние самите в Габрово, представители на всички дирекции събрахме тези въпросни шест искания от много други, които ще бъдат решавани в последствие.
Водещ: Да, но има някакво съвпадение във времето, което е много любопитно, не знам. На пръв поглед не е толкова ясно обяснимо, ако тази логика не действа. От друга страна пък, вътрешният министър Михаил Миков казва, че някои от исканията са трудноизпълними и дори невъзможни, цитирам негово изявление пред Българското национално радио. Става въпрос за заплатите, добавките за извънреден труд, парите за дрехи, които са така доколкото разбирам, ваши основни искания.
Лъчезар Серафимов: Не мисля, че са невъзможни. Ние и на 17, както знаете, контактната ни група влезе в отсъствието на министъра, така че не искам да коментирам това, което е казал той.
Водещ: Ако те останат твърди на позицията си, ръководството на министерството имам предвид, ако останат твърди на позицията, че са невъзможни такива искания, протестите продължават ли?
Лъчезар Серафимов: Значи успоредно в момента с исканията, ние правим национален синдикат на служителите на МВР и със среща с неговите представители и всички останали ще преценим какви действия да предприемем по-натам.
Водещ: В смисъл, не приемате удовлетворяване на някои от другите ви искания, но тези, свързани със заплати, с условия на труд, с пари за дрехи, извънреден труд?
Лъчезар Серафимов: Значи това мога да го коментирам евентуално след като се видя с колегите си, предполагам, че ще имаме и други срещи. А и също така се вслушвам в написаното в полицейските форуми. Не мога да дам ...
Водещ: Бихте ли казали, познавате настроенията, казвате, че следите какво се пише в полицейските форуми, говорите с колегите си. Съществува ли вариант, обсъжда ли се, да речем, полицията в определена ситуация да не изпълни конкретни наставления от страна на ръководството, които по ваша преценка целят да ви злепоставят пред обществото? Отново се връщам към дискусията би ли МВР и мирно протестиращи граждани наред с лумпените. Съществува ли вариант, при който вие да бойкотирате едно нареждане, ако то очевидно за вас цели злепоставянето ви?
Лъчезар Серафимов: Значи това е преценка на всеки служител. Обикновено не се изпълнява заповед, която е незаконна, противозаконна. Друго не мога да кажа. Това е преценка на всеки един служител, но все пак от друга гледна точка, ако не се изпълни заповед, това може да доведе до дисциплинарно уволнение.
Водещ: Готови ли са да поемат този риск за дисциплинарно наказание полицаи, които смятат, отново се връщам към форумите, че са подхлъзнати на 14?
Лъчезар Серафимов: Значи това можете единствено да го зададете във форума на тях. Там предполагам, че ще ви бъде даден най-изчерпателен отговор. Не мога да коментирам за всички, просто не съм говорител на колегите.
Водещ: Но не отричате възможност за подобен род реакция? Всеки сам да прецени дали да изпълни заповед или не?
Лъчезар Серафимов: Законът го позволява отчасти.
Водещ: Благодаря ви за включването, ще следим развитието на вашите преговори. Лъчезар Серафимов, младши полицейски инспектор. Представител на протестиращите полицаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

ВАС ще разгледа две дела по жалби на ДПС срещу отказ на ЦИК за заличаване на регистрация
ВАС ще разгледа две дела по жалби на ДПС срещу отказ на ЦИК за заличаване на регистрация
08:32, 10.09.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Валентин Тончев: Целта на Пеевски е да унищожи ДПС
Валентин Тончев: Целта на Пеевски е да унищожи ДПС
07:56, 10.09.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Без телефони в клас: Какво мислят родители, учители и ученици?
Без телефони в клас: Какво мислят родители, учители и ученици?
07:30, 10.09.2024
Чете се за: 04:35 мин.
В Благоевград се предлагат по-строги мерки, за да се ограничи карането на тротинетки с висока скорост
В Благоевград се предлагат по-строги мерки, за да се ограничи карането на тротинетки с висока скорост
07:14, 10.09.2024
Чете се за: 03:35 мин.
Повсеместни валежи във вторник и сряда
Повсеместни валежи във вторник и сряда
05:55, 10.09.2024
Чете се за: 03:35 мин.
Митинги "за" и "против" 9 септември се състояха в София
Митинги "за" и "против" 9 септември се състояха в София
20:45, 09.09.2024
Чете се за: 02:25 мин.
80 години по-късно: Какво не знаем за събитията след 9 септември?
80 години по-късно: Какво не знаем за събитията след 9 септември?
20:38, 09.09.2024
Чете се за: 04:02 мин.
Нов вид кибератака заля електронните пощи на стотици потребители у нас
Нов вид кибератака заля електронните пощи на стотици потребители у нас
20:35, 09.09.2024
Чете се за: 05:20 мин.
Ревност е най-вероятният мотив за убийството на младата жена в Шумен
Ревност е най-вероятният мотив за убийството на младата жена в Шумен
20:34, 09.09.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Над 150 издателства участват в 12-ото издание на "Алея на книгата"
Над 150 издателства участват в 12-ото издание на "Алея на книгата"
20:09, 09.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Божидар Божанов: Събитията в ДПС и в БСП са много притеснителни за политическата система
Божидар Божанов: Събитията в ДПС и в БСП са много притеснителни за политическата система
19:30, 09.09.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Официално: Екатерина Захариева остава единствен български кандидат за еврокомисар
Официално: Екатерина Захариева остава единствен български кандидат за еврокомисар
19:29, 09.09.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Топ 24
Най-четени
20 години от закуската при Митеран – разговор с проф. Николай Василев
20 години от закуската при Митеран – разговор с проф. Николай Василев
50 години БНТ - появяването на кълбото на По света и у нас
50 години БНТ - появяването на кълбото на "По света и у нас"