НОВИНИ

Сергей Станишев: От 1996 г. не е имало актуализация на бюджета

Актуализацията на бюджета е важна за България, подчерта Сергей Станишев, лидер на БСП, в студиото на Панорама. От 1996 г. не е имало актуализация на бюджета, още повече през пролетта.

сергей станишев 1996 имало актуализация бюджета
bnt avatar logo
от БНТ
22:17, 04.06.2010
Чете се за: 09:17 мин.
У нас
Актуализацията на бюджета е важна за България, подчерта Сергей Станишев, лидер на БСП, в студиото на Панорама. От 1996 г. не е имало актуализация на бюджета, още повече през пролетта. Това говори за провал на финансовата и икономическа политика, на разчетите на самото правителство. И министърът на финансите би трябвало да си тръгне на секундата. Преди няколко месеца, през декември, г-н Дянков заяви: Този бюджет, който гласуваме, е без алтернатива. Сега ни се предлага алтернатива. Нещо повече - правителството променя своята икономическа прогноза - казва, че ще има не спад от 2% на брутния вътрешен продукт, а ръст от 1% - покачва прогнозата с 3%. Наред с това правителството казва: ще съберем с 2 млрд. лв. по-малко приходи, отколкото ние самите сме заложили в бюджета. Защо, попита Сергей Станишев, след като икономиката ще се развива по-добре, отколкото е прогнозирало правителството, се планират много по-малко приходи, планират се орязвания на разходи с 900 млн. в едни сектори и голямо увеличаване на разходите в други сектори. Това правителство харчи повече, отколкото предишното - за първото тримесечие на тази година са похарчени доста повече пари, отколкото за първото тримесечие на кризисната 2009, когато ни обвиняваха в предизборно харчене, подчерта бившият премиер. Между другото тъй наречените неразплатени договори отказват да ни ги покажат, допълни лидерът на БСП.
Огромен проблем е, че не могат да си съберат приходите - това е големият проблем за страната и не го казвам с опозиционна злоба, а със загриженост, поясни бившият министър-председател.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ Бойко Василев:
. .. Защо, г-н Станишев, ви е толкова важна актуализацията на бюджета? Това ли е каузата ви сега? Защо се впихте в тази тема?
Сергей Станишев:
Тя е важна за България, първо. От 1996 г. не е имало актуализация на бюджета, още повече през пролетта. Това говори за провал на финансовата и икономическа политика, на разчетите на самото правителство. Министърът на финансите в тази ситуация би трябвало да си тръгне на секундата. Това е едно.
Водещ:
Е, да си тръгнат всички правителства в кризата по целия свят.
С. Станишев:
Не, не. Преди няколко месеца г-н Дянков заяви - този бюджет, който гласуваме през декември, е безалтернативен. Сега ни се предлага алтернатива.

Водещ: Е, тя и Меркел като дойде на власт не знаеше, че ще спасява Гърция. Всичко е толкова динамично, г-н Станишев.
С. Станишев: Нещо повече, каква е ситуацията. Правителството променя своята икономическа прогноза, казва ще има не спад от 1 процент над брутния вътрешен продукт, а ръст, не спад от 2, а ръст от 1, покачва прогнозата с 3 процента. Наред с това правителството казва ще съберем с 2 милиарда лева по-малко приходи, отколкото ние самите сме заложили в бюджета. Защо, питам, и няма отговор на този въпрос. След като икономиката ще се развива по-добре, отколкото е прогнозирало правителството, се планират много по-малко приходи, планират се орязвания на разходи с 900 милиона в едни сектори и голямо увеличаване на разходите в други сектори.

Водещ: Това има ли алтернатива - пестенето въобще, има ли алтернатива в тоя момент? Е харчът, е харченето?
С. Станишев:
Алтирнатива винаги има, в това число политическа. Не, вижте, това правителство харчи повече, отколкото предишното.
Водещ: Е как да харчи, като пари няма?
С. Станишев:
За първото тримесечие, за първото тримесечие, точно затова е огромният дефицит, за първото тримесечие на тази година са похарчени доста повече пари, отколкото за първото тримесечие на кризисната 2009 г., когато ни обвиняваха в предизборно харчене. Сега е очевидно . . .
Водещ: Е, това не са ли неразплатените, вашите неразплатени договори, не бяха ли?
С. Станишев:
Ама това са глупости, г-н Василев. Между другото т.нар. неразплатени договори отказват да ни ги покажат. Зададохме парламентарни въпроси, но г-жа Цачева пази правителството да не каже няма. Ако има - да ги покажат и това да бъде ясно на всички. Искам да ви кажа следното. Огромен проблем е това, че не могат да си съберат приходите. Министърът на финансите обеща: ще спрем контрабандата, ще имаме 2 милиарда повече приходи. Къде са? Няма ги. Това е големият проблем за страната и не го казвам отново със, как да ви кажа, злоба опозиционна, а със загриженост, защото проблемът. . .

Водещ: Имам чувство, че се любувате например на резерва. Стоите отстрани и го гледате като музеен експонат. Това не е ли бели пари за черни дни, каквито са в момента?
С. Станишев: Ако си спомняте, г-н Василев, имаше време, когато в предишния мандат опозицията, т.ч. г-н Костов, в т.ч. изобщо от десницата, казваше: какви са тези бюджетни излишъци? Похарчете, дайте ги на хората. Ако си спомняте, нашата теза и моята теза беше, че невинаги свети слънце, понякога вали и дъжд.
Водещ: Ето, заваля, заваля, сега заваля.
С. Станишев:
Затова е необходимо да има фискален резерв достатъчно голям. И оставихме фискален резерв от 8 милиарда и 200 милиона лева. Сега до края на годината се планира този резерв да бъде изяден в голяма част, да падне на четири и половина милиарда лева, което само по себе си не е толкова фатално, въпреки че политически бих казал - година и половина това правителство съществува със спестеното от предишното, реално погледнато, защото точно това компенсира дефицитът, създаден от много. . .

Водещ: Това не е ли резервът на България, г-н Станишев, бели пари за черни дни?
С. Станишев:
Това е резервът на България и той е предимно за стабилност на финансовата система, за да не бъде България уязвима, да не се налага да взема заеми и да може да провежда своята политика. Знаете ли кой е големият проблем на актуализирания бюджет, който днес беше най-сетре внесен в Народното събрание след 2 месеца приказки?
Водещ: Какъв?
С. Станишев:
Той не решава нито един проблем системно и структурно, а само кърпи дупки. В резултат на това, първо, аз не изключвам бюджетният дефицит да бъде по-голям, отколкото е заложен, т. е. не близо 5 процента от брутния вътрешен продукт, а повече. Второ, ще бъде похарчен фискалният резерв без никакъв траен ефект. И когато се готви бюджетът за следващата година, правителството ще има следните алтернативи, след като нищо не е постигнало като промяна в икономиката, в социалната сфера, реално погледнато. Бюджетният дефицит за догодина ще трябва да го финансира или като намалява заплати, може би и пенсии, като увеличава данъци и като сключи споразумение с МВФ, което също винаги върви, както виждаме в Румъния, с рязко съкращаване на заплати и пенсии.
Водещ:
На мен ми е любопитно. ..
С.Станишев:
И това е големият проблем, защото ние дискутираме как да се излезе от кризата. В актуализирания бюджет го няма.

Водещ: Ама, ето, аз това искам да ви попитам. Вие сте против харченето, значи на власт всички сте десни, включително и вие - въвеждате плосък данък, в опозиция ставате много леви.
С. Станишев:
Напротив, ние харчехме, успявахме да събираме данъци, г-н Василев, да реализираме свръхизлишъци, над 3 процента от брутния вътрешен продукт, и което беше над 3-те процента го харчехме.. .

Водещ: Обаче зад гърба ви какво става?
С. Станишев:
. .. за да се помогне на реалната икономика, за да се помогне на здравеопазването, на образованието, за да се подобри инфраструктурата, за това се харчеха парите над 3-те процента излишък, който имаше предишното правителство.
Водещ:
Обаче, като предлагате тези неща, какво стои зад гърба ви? Ден не минава и някой от вашите съратници в БСП да не каже, че БСП е в нокдаун, и да намекне, че вие сте виновникът и че каквото и да предлагате в момента, обществото не слуша.
С. Станишев:
Значи има два елемента, които след време ще доведат до промяна на сегашната ситуация. Единият е отрезвяването и разочарованието от ГЕРБ, и този процес е тръгнал вече с достатъчно мощна сила.

Водещ:
Вие това ли чакате?
С. Станишев:
Това е естествен процес, защото, когато хората гласуват за една партия, те влагат големи надежди, така беше и с ГЕРБ, това беше много емоцинално гласуване. И процесът на разочарование отнема време. Докато си казваш - добре, тук допускат грешка, там допускат грешка, но затова пък например ето, ловят бандитите, провеждат всеки ден операции, но и това има своя лимит. И другият аспект това е същностната работа политически на БСП като опозиция и мисля, че тя се подобрява и се променя към нещо много по-видимо.

Водещ: Да, де, ама всички говорят за един фиктивен бъдещ проект на президента Георги Първанов, а БСП някак си и нейната работа, за която говорите, остава някак отписана, не мислите ли?
С. Станишев:
Ами, за този проект на президента, за който много се говори, никой не е чул мнението на президента.
Водещ: Е, той няма да каже, докато е на власт.
С. Станишев: Значи това означава, че проектът на президента, ако има такъв, би стартирал през 2012 г., реално погледнато. Има два кръга, два типа хора, които говорят на тази тема. Единият са хора извън властта, във или около опозицията, които търсят своя лична политическа реализация, бих казал, на гърба на президента чрез неговия авторитет и се надяват по някакъв начин да намерят свое поле. Другият са хора от властта, които не знам защо във всяка критика на президента виждат опозиционно поведение. По тази логика аз би трябвало в предишните години да казвам, че президентът е в опозиция към предишното правителство, защото той нееднократно е критикувал и правителството, и мен лично като министър-председател. Не знам защо особено г-н Цветанов е изключително активен на тази тема и като че ли съзнателно тласка президента към политически проект. Аз не се съмнявам между другото, че президентът като достатъчно млад, много опитен и авторететен политик ще потърси начин и сигурно ще остане в политиката. По какъв начин засега не мога да кажа, сам той би могъл да сподели това.

Водещ:
Вие имате ли въображение да го видите като ваш политически противник или конкурентен?
С. Станишев:
Аз мисля, че има. . .
Водещ:
Такова въображение проявявате ли?
С. Станишев:
Има пространство и в центъра, и в. . . в българското политическо пространство, мисля, много хора, които се или ще се разочароват от ГЕРБ, защото аз винаги съм казвал, че избирателите на ГЕРБ и на БСП не са скачени съдове, няма автоматизъм в отлива от ГЕРБ и покачването към БСП.

Водещ:
В смисъл пращате го в центъра, само за да го отклоните от БСП, така ли?
С. Станишев:
Не, не, просто аз мисля, че в лявото, а бих казал изобщо в опозиционното пространство. . .
Водещ:
Мястото е заето.
С. Станишев:
. .. сериозен проект. . .
Водещ:
Вие сте там.
С. Станишев:
. .. сериозен проект без БСП е невъзможен.
Водещ:
Той може да включва БСП.
С. Станишев:
Ами, БСП не е свикнала да бъде присъдружна организация.
Водещ:
Ама, може да го включи при друг лидер на БСП.
С. Станишев:
Ами, до това трябва да се доживее.
Водещ:
Ревнувате ли кабинета от американската любов?
С. Станишев:
Не, не. Вижте, Съединените щати са важен, бих казал стратегически партньор на България и аз се радвам, че в предишните години успяхме да дадем ново качество на нашето партньорство, но винаги съм го правил, отстоявайки, как да ви кажа, и националната независимост, и търсейки именно равноправни партньорски отношения, а не подчинени на когото и да било.

Водещ: Е, сега. . .сега подчинени ли са?
С. Станишев:
Нито с Русия, нито със САЩ съм допускал България да изпадне в положението на страна, която едва ли не се ръководи отвън и която. . .

Водещ:
Да, де, ама много се радвахте, като се срещахте с Буш. Той дори май ви. . .
С. Станишев:
Аз мисля, че радвахме взаимно, бих казал. . .
Водещ:
. .. а той май ви предложи да му ставате зет или не?
С. Станишев:
. . . но и конкретни. . . Това са спекулации от жълтите медии. Не е сериозно, но същественото е, г-н Василев, извън шегите, е, че действително успяхме България да провежда своя национален интерес като страна член на Европейския съюз в отлични отношения и със САЩ, и с Русия. Малко е смущаващо, когато се твърди в медиите, че на среща с директора на ЦРУ се обсъждат български политически проекти.

Водещ:
Ама, то и за Буш се говореше в медиите, че ще му ставате зет. Вие току-що го отрекохте.
С. Станишев:
Някои медии, които го написаха, твърдят, че вярват на своя източник, който е присъствал на срещата.
Водещ:
То така написаха и предишните. На тия срещи нищо не е толкова ясно.
С. Станишев:
Не знам, затова аз се учудвам защо днес г-жа Цачева, председателят на парламента, отклони този въпрос на г-н Петков и г-н Курумбашев. Какво лошо би било министър-председателят да каже ясно пред парламента отговора на тези въпроси, защото, разберете, извън. . .

Водещ:
По същата причина, поради която вие не коментирате. . .
С. Станишев:
. .. извън медийните. . .
Водещ:
По същата причина, поради която вие не коментирате разговорите си с Буш в детайли.
С. Станишев:
Според мен тази информация в медиите е дошла от Министерския съвет. Това е моето, така, моята дълбока интуиция, без да влизам в детайли, но същественото. . .

Водещ: Само реплика. . . Да.
С. Станишев:
Само да приключа тази мисъл. . .
Водещ:
Да.
С. Станишев:
. . . г-н Василев, същественото е, че когато една страна се самопоставя в някакъв смисъл в подчинена позиция към която и да било друга страна, има реакции от трети страни, това е проблем. Аз не искам България да бъде едно квадратче на голямата шахматна дъска. Искам да имаме фигури ние и във взаимодействие с другите да прокарваме нашите интереси.

Водещ:
Добре, имате ли реплика, г-н Дончев?
Т. Дончев:
Аз не следя процесите вляво, макар че вероятно са много, много интересни, но, така, с търпение изслушах всички коментари на г-н Станишев, свързани с реакцията на правителството по време на кризата, и с учудване констатирам, че не знам къде г-н Станишев си прекарва по-голяма част от времето, но вероятно е в точка на света, където криза няма. В смисъл освен това, което се случва в България, би следвало да се сравни какво се случва в съседните държави и какво се е случило в която и да е европейска държава. Истината е, че по време на криза трябват нестандартни, бързи реакции, за да може да се отговори за всички предизвикателства. Истината е, че политиката, която води България в момента, макар и съпроводена с всички трудности, често я даваме за пример, най-вече като бюджетна дисциплина. Освен това един политик, в т.ч. и управляващ, освен това, което казва опозицията, трябва да следи два много важни индикатора - това са общественото мнение и подкрепа за това, което прави, и реакциите на външнополитическите партньори. Има ли смисъл да коментирам и едното, и другото?
Водещ: Не.
С. Станишев:
Има смисъл винаги да се коментира всичко. Вижте, ако говорим за бързина на реакцията, огромна грешка беше допусната от правителството през есента. Г-н Дянков и изобщо правителството се бореше с несъществуваща в България финансова криза и създаде икономическа криза, не разплати с бизнеса, задържа близо 1 млрд. лв. ДДС, за да докара бюджетни баланси. Министърът на финансите каза - на всяка цена нулев бюджетен дефицит. Пак не го постигнаха, но приспаха, смачкаха реалната икономика и сега, за да се постигне ефектът, който можеше да бъде постигнат с разплащане през есента, са необходими многократно по-големи средства, защото се създаде огромна задлъжнялост междуфирмена, създадоха се огромни проблеми в крайна сметка и за бюджета, защото като убиеш кокошката, която снася яйцата, не можеш да си направиш омлет, не можеш да напълниш. Водещ:
Последна кратка. . .
С. Станишев:
. . . фиска.
Водещ:
. . . размяна на реплики, моля ви, буквално.
Т. Дончев:
Дълбоко, дълбоко поразен съм от казаното. Значи, в средата на миналата година аз бях кмет, г-н Станишев беше премиер. Аз като кмет по данните, които събирах за собствената си община, усещаш първите решителни сигнали на кризата. Не знам с каква несъществуваща криза някой се е борил.
С. Станишев:
Ами, искам да ви кажа следното - значи, г-н Дончев предполагам сега няма да подкрепи това, което правителството е внесло, защото то планира в новата ситуация с 20 процента за половин година да бъдат орязани разходите на българските общини, което вие като кмет добре знаете какво означава - да ги докарате. . .

Водещ:
Ще го подкре. . .
С. Станишев:
. . . до фалит. Да не говорим за европейските средства. Откъде ще вземат пари за европейски средства общини?
Т. Дончев:
Аз преди мъничко обясних кои са инструментите, с които ще помогнем, включая на българските общини да осигуряват съфинансиране.
С. Станишев:
За кой проблем?
Т. Дончев:
Трябва да стане ясно нещо - в момента имаме икономическа криза, имаме паднали приходи заради нивото на икономическо развитие на страната в момента. Необходими са решителни мерки, за да не последваме един сценарий, който няма да го назовавам с името на съответна държава.
С. Станишев:
Г-н Дончев, правителството с актуализирания бюджет промени своята икономическа прогноза с 3 процента нагоре и същевременно каза - ще съберем при по-добра прогноза с 2 млрд. лв. по-малко. Защо? Нека ни отговори.
Т. Дончев:
Със сигурност част от действията, които се предприемат в момента, няма начин да са особено популярни. Няма начин да си любимец на всички, когато се налага да ограничаваш разходи. Това, което ми е изключително любопитно след всички упреци, аз не чух какво се предлага като алтернатива на това, което се прави в момента.
Водещ:
Нямаме време за това.
С. Станишев:
Поканете ме отделно.
Водещ:
Добре. Нямаме време за това.
С. Станишев:
Ще ви обясня.
Водещ:
Благодаря ви много.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Президентът Румен Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ
Президентът Румен Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ
06:25, 22.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Следобедни валежи и гръмотевични бури и днес
Следобедни валежи и гръмотевични бури и днес
05:55, 22.07.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Производството на коли по времето на ковид: Отговарят ли автомобилите на официалните характеристики?
Производството на коли по времето на ковид: Отговарят ли автомобилите на официалните характеристики?
21:38, 21.07.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Инцидентите с тротинетки в Бургас са се увеличили двойно
Инцидентите с тротинетки в Бургас са се увеличили двойно
20:50, 21.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Кражба на спестявания на възрастни хора от старчески дом остава безнаказана
Кражба на спестявания на възрастни хора от старчески дом остава безнаказана
20:30, 21.07.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Депутати предлагат мерки за ограничаване на схема за източване на НОИ, известна като "френска безработица"
Депутати предлагат мерки за ограничаване на схема за източване на НОИ, известна като "френска безработица"
20:21, 21.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Опасно близо: Само на 600 метра от българската граница е пожарът, който бушува трети ден в Гърция
Опасно близо: Само на 600 метра от българската граница е пожарът, който бушува трети ден в Гърция
19:16, 21.07.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Състоянието на пострадалия при пожарите в Сакар млад доброволец вече е стабилно
Състоянието на пострадалия при пожарите в Сакар млад доброволец вече е стабилно
19:02, 21.07.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Доставиха първите фургони във Воден за най-пострадалите хора
Доставиха първите фургони във Воден за най-пострадалите хора
18:59, 21.07.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден
Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден
18:54, 21.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Чешки хеликоптер спаси от огнено бедствие пловдивското село Скутаре
Чешки хеликоптер спаси от огнено бедствие пловдивското село Скутаре
17:40, 21.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
Добрият пример: Мъж от Несебър дарява обзаведена мобилна къща на пострадалите от село Воден
Добрият пример: Мъж от Несебър дарява обзаведена мобилна къща на пострадалите от село Воден
17:22, 21.07.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев: Основният проблем в момента е способността някой ясно да поеме отговорност
Томислав Дончев: Основният проблем в момента е способността някой ясно да поеме отговорност
Крал Нялала и Цар Футбол
Крал Нялала и Цар Футбол