НОВИНИ

Александър Медведев пред "Панорама": "Форсмажорни обстоятелства освобождават "Газпром" от отговорност"

Разговор на Бойко Василев с Александър Медведев - вицепрезидент на „Газпром" и генерален директор на „Газпромекспорт"   

александър медведев панорама форсмажорни обстоятелства освобождават газпром отговорност
bnt avatar logo
от БНТ
22:01, 23.01.2009
Чете се за: 03:34 мин.
У нас

Разговор на Бойко Василев с Александър Медведев - вицепрезидент на „Газпром" и генерален директор на „Газпромекспорт"

Бойко Василев: Александър Иванович, България се оказа най-пострадалата страна от газовата криза. Мнозина твърдят, че „Газпром" загуби своя престиж. Не се ли боите, че вече нямате доверие?

Александър Медведев: Преди всичко бих искал да изразя съчувствие към всички граждани в България, както и към компаниите, заводите и електроцентралите, които пострадаха в тази ситуация. Ние живеем в държава със студен климат и можем добре да си представим какви са отрицателните последици. Искам категорично да заявя, че „Газпром" правеше и ще продължи да прави всичко възможно повече да не се случват такива неща, още повече, че ние нямаме нито капка вина за случилото се. Ние се стремяхме да избегнем този конфликт. Ценим репутацията си и затова, освен на въпроса какво трябва да се прави, трябва да отговорим кой е виновен и как да се предотврати това в бъдеще.

Б.Василев: Въпросът кой е виновен е много интересен, защото е важен -руската страна обвинява украинската, а украинската страна обвинява руската. Толкова ли е трудно да се признае, че проблемите са предизвикани и от двете страни?

Ал.Медведев: Очевидно е, че целият конфликт се корени в противопоставянето на президента Юшченко и в опитите му да извлече политическа изгода от тази ситуация. Много се радваме, че се намериха все пак политици в Украйна в лицето на премиера Тимошенко, която пое отговорността и по време на преговорите с нашия премиер Путин и президента Медведев, заедно успяха да намерят взаимноизгодно за всички страни решение.

Б.Василев: Но ние имаме договор с вас, Александър Иванович, а не с украинците.

Ал.Медведев: Да, Вие сте прав. Ние имаме договор за доставка на границата на България, но за съжаление това наистина бяха форсмажорни обстоятелства, при които транзитната страна затвори всички тръбопроводи за пренос на газ. Имахме две тежки нощи - 5-ти срещу 6-ти и 6-ти срещу 7-ми януари. Първата нощ бяха затворени три основни тръбопровода, а следващата бяха затворени и останалите. Украинците сами потвърдиха, че от 1-ви януари са пренастроили цялата газопреносна система за свое вътрешно потребление. Можете ли да си представите - на 4-ти януари киевският съд забрани действието на транзитния договор, който беше подписан съгласно шведското право! И така на „Нафтогаз" бе забранено да транзитира газ до Европа - каквото те и направиха. Много е странно, че киевският съд решава как трябва да се изпълнява договор, сключен съгласно международното право. Ясно е, че Украйна имаше план и можем само да съжаляваме, че безнаказаността след кризата 2005-2006 год. ги подтикна да повторят тази криза. Факт е, че ние заедно с Европа станахме заложници на това безотговорно и безразсъдно поведение на редица украински политици.

Б.Василев: Ще плати ли „Газпром" компенсации за щетите в размер на милиони, които понесе България и нейната индустрия?

Ал.Медведев: Преди всичко искам да кажа, че през тези двайсет дни „Газпром" загуби повече от 2 милиарда долара. Ние ще действаме спрямо нашите договорни задължения, които са ясно отбелязани. Но искам още веднъж да кажа, че става въпрос за форсмажорни обстоятелства, които освобождават доставчика от отговорността му. Това са действия на границата между доброто и злото, извън практиките на международния газов бизнес. Ние се срещнахме днес с г-н Димитров, вашият министър на енергетиката и с колегите от „Булгаргаз". Ще работим заедно, за да преодолеем последиците, които възникнаха заради тази криза.

Б.Василев: Аз под форсмажорни обстоятелства разбирам например природно явление. А това беше въпрос на организация, може би дори въпрос на човешка грешка.

Ал.Медведев: Нека юристите да определят значението на понятието „форсмажор", но в дадения случай действията на Украйна бяха по-страшни от наводнение или земетресение.

Б. Василев: Правителството на България постави въпроса за бъдещите договорености без посредници - пряко с вас. Възможно ли е това?

Ал.Медведев: Аз съм председател на борда на директорите на „Овергаз" и никога няма да се съглася, че „Овергаз" е посредник. Да, тя доставя газ на „Булгаргаз", а след това го купува обратно. Това е свързано с факта, че пряката връзка с промишлените, търговските и битовите потребители, все още е невъзможна заради икономическите условия. Нека не забравяме, че „Овергаз" е може би единствената компания, която осъществява програма за газифициране на България и свърза стотици хиляди домакинства към газопроводната система. Тя наистина е готова реално да работи на пазара и затова ние предлагахме на „Булгаргаз" да се включи в тази компания и да стане неин акционер, за да газифицираме заедно България. Засега не сме получили отговор на това предложение. Друг е въпросът, ако „Булгаргаз" иска да обслужва самостоятелно някаква част от пазара. Ние ще обсъждаме това в най-скоро време, но главното е да се уважават договорите, които са подписани.

Б.Василев: Ще твърдите ли отново, че това беше чисто търговски спор, че той няма никаква връзка с геополитическата ориентация на Украйна и Русия, с геополитическата роля на Русия и прозападната ориентация на Украйна?

Ал.Медведев: От наша страна нямаше никаква политика. Всички предложения към Украйна имаха изгоден характер, предвид тежкото й икономическо положение. На определен етап тези търговски отношения преминаха в политическата плоскост. Просто доказателство за това е, че президентът Юшченко явно не иска премиерът Тимошенко да носи лаврите на човек, който е уредил този въпрос. Махнаха се маските на хората, за които беше изгоден този конфликт. Не съм политик, но като гражданин на страната си, смятам, че нещата са толкова очевидни! Надявам се, че въз основа на този урок ще бъдат създадени международни механизми за предотвратяване на такива явления и че страните-транзитьори ще изпълняват своите задължения.

Б.Василев: И все пак, нали разбирате, кризата започна и е приключи с изявление на Путин. Значи хората, които твърдят, че „Газпром" е политическо оръжие на Кремъл, сега имат железни аргументи? Или не е така?

Ал.Медведев: Отговорът е много прост - Русия не е спирала газа, газът е спрян от Украйна и такива обвинения трябва да бъдат изпращани към съответния адрес. Русия пази своята репутация. Ние 40 години доставяме газ и ще продължим да го доставяме и в бъдеще. Ние имаме газ, това е нашият бизнес. Имаме нужда от валутни печалби и инвестираме десетки милиарди долари всяка година в проектите си. Нямаме никакъв друг интерес, освен да си вършим добре работата. И повярвайте ми, аз като човек, който отговарям за външните въпроси, никога не съм получавал обаждания от Кремъл.

Интервюто с Александър Медведев в "Панорама" - виж видео

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Предимно слънчево време на Великден
Предимно слънчево време на Великден
07:25, 05.05.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Митрополит Григорий: Сега повече отвсякога е нужно да сме миротвроци
Митрополит Григорий: Сега повече отвсякога е нужно да сме миротвроци
00:24, 05.05.2024
Чете се за: 05:40 мин.
Христос воскресе!
Христос воскресе!
00:00, 05.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Празнично пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Александър Невски"
Празнично пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Александър Невски"
23:30, 04.05.2024 (обновена)
6313
Чете се за: 01:20 мин.
Полицията засече 36 души, шофирали след употреба на алкохол и 13 - на наркотици
Полицията засече 36 души, шофирали след употреба на алкохол и 13 - на наркотици
22:05, 04.05.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Борислав Сандов ще води листата на "Зелено движение" за европейските избори
Борислав Сандов ще води листата на "Зелено движение" за европейските избори
21:44, 04.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Рисково раждане: Майка и бебето ѝ се възстановяват след животоспасяваща операция
Рисково раждане: Майка и бебето ѝ се възстановяват след животоспасяваща операция
20:32, 04.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
България е в очакване на Възкресение
България е в очакване на Възкресение
20:06, 04.05.2024
Чете се за: 03:47 мин.
14-годишно дете на тротинетка е било блъснато от кола в София
14-годишно дете на тротинетка е било блъснато от кола в София
19:52, 04.05.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Заради неизгасена цигара: Къща изгоря в монтанското село Игнатово
Заради неизгасена цигара: Къща изгоря в монтанското село Игнатово
19:26, 04.05.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Скелет на гигант откриха археолози край Дебелт
Скелет на гигант откриха археолози край Дебелт
19:01, 04.05.2024
Чете се за: 00:50 мин.
БАБХ спря дейността на фирма, произвела козунак с батерия
БАБХ спря дейността на фирма, произвела козунак с батерия
17:50, 04.05.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Първите стъпки на Барак Обама
Първите стъпки на Барак Обама
Момчетата без маски и преходът – репортаж на Катя Тодорова и разговор с Христо Монов
Момчетата без маски и преходът – репортаж на Катя Тодорова и разговор с Христо Монов