НОВИНИ

Следи от праисторическа цивилизация край Мурсалево

Преди 8 хиляди години, праисторическите хора по нашите земи, са строили къщите си на два етажа, имали са висока култура и странни обичаи - погребвали домовете си.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:55, 18.05.2015
Чете се за: 01:35 мин.
Още

Това откритие направиха археолози при разкопки по трасето на автомагистрала Струма край Мурсалево. Разкрити са 60 къщи от неолитното селище, които са били високи 7-8 метра, с улици между тях. Според археолозите това изисква силна социална организация и много добри специалисти по предварително планиране на селищната територия

Дошли тук, на брега на Струма, преди 8 хиляди години от Анатолия, предна Азия. Избрали място, което най-много им напомня на родината. Никой не им е дал име, историята им тъне в неолита. Но пък са оставили истински цивилизационни следи.

Проф. Васил Николов - ръководител на разкопките: Те са строили къщи на два етажа, с дървена конструкция, с глина, с двуетажен покрив, селището им е било много добре построено. С три успоредни, по-широки улици с няколко напречни.

Червените силно изпечени парчета глина, до който са стигнали археолозите, са срутеният под на горния етаж. Те носят отпечатъците на цялата конструкция от дървена арматура и за първи път дават точна и подробна информация за строежа на къщите.

mursalevo 2

И то заради един доста странен праисторически обичай. Сами са палили къщите си отвътре. Което е изпекло и запазило цели стени, като тази.

Доц. Крум Бъчваров - ръководител на разкопките: Тя е много добре запазена, тъй като е горяла при много висока температура и няма по-късни нарушения, което ни дава възможност да възстановим конструкцията на стената, строителната техника в случая

Основите са много стабилни, дървени колони са поддържали двускатов покрив. В стаите учените откриват пещи, камъни за смилане на брашно, глинени рисувани съдове. Целият им живот е бил вътре и са вярвали, че къщите им имат душа. Затова и ги погребвали - символично. В малки гробни ями заравяли различни парчета от къщата. Преди да ги изгорят отвътре.

"Можем да предположим е имало низ от проблеми свързан със съответния цикъл на живота и може би са искали да прекъснат този цикъл да го завършат и да започнат нов цикъл на живота на чисто и затова са опожарявали селището", каза проф. Васил Николов.

mursalevo 3

Мидички, вероятно нанизани в огърлица. Един от малкото предмети, които вероятно бележат по-голям престиж на собственика й. Нищо друго не говори за някаква йерархия.

"Те са били и скотовъдци и ловци така, че са хора, които са с много богата култура това са хора от първата европейска цивилизация. Тази цивилизация която всъщност е дала живота на Европа през 6-тото хилядолетие", разказа проф. Васил Николов.

Това селище поставя пред учените и много нови загадки. Като обредните ями дълбоки 4 метра. Защо са толкова дълбоки и защо са подредени в една линия. Но пък и никога до сега не са имали подобна възможност - да проучват толкова голямо праисторическо селище.


Хората край Мурсалево, са наследници на преселниците, чиито следи откриваме в земите на София. Те са основали там селището си 300 години по-рано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търси доброто: Английско семейство 7 години помага на нуждаещи се в силистренско
"Търси доброто": Английско семейство 7 години помага на нуждаещи се в силистренско
Съдбата на аграрните институти остава неясна
Съдбата на аграрните институти остава неясна