НОВИНИ

Чавдар Георгиев: Има райони в София, в които несъбирането на боклука е на ръба да предизвика зарази

Тази нощ си направих труда и обиколих няколко квартала на София, бях в Люлин, Красно село, Красна поляна, в района на „Пирогов”, Белите брези, и мога да кажа, че на места наистина се вижда, че се чисти, но положението в Белите брези и Красна поляна е наистина изключително тежко, това заяви в студиото на „Денят започва” Чавдар Георгиев, заместник-министър на околната среда и водите. Той допълни, че там от дни не е чистено и несъбирането на боклука е на ръба да предизвика заплаха за здравето на хората.

чавдар георгиев райони софия несъбирането боклука ръба предизвика зарази
bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 12.03.2009
Чете се за: 07:32 мин.
У нас

Тази нощ си направих труда и обиколих няколко квартала на София, бях в Люлин, Красно село, Красна поляна, в района на „Пирогов”, Белите брези, и мога да кажа, че на места наистина се вижда, че се чисти, но положението в Белите брези и Красна поляна е наистина изключително тежко, това заяви в студиото на „Денят започва” Чавдар Георгиев, заместник-министър на околната среда и водите. Той допълни, че там от дни не е чистено и несъбирането на боклука е на ръба да предизвика заплаха за здравето на хората. Съветът му към жителите на столицата в тези потенциално застрашени райони е да ограничат контактите си с този битов отпадък, който е извън кофите, на улиците.

С включване по телефона говорителят на ДАНС Зоя Димитрова каза, че до този момент в агенцията не са получени материалите на прокуратурата по случая „Новера” и съответно никакви действия спрямо концесионера не могат да бъдат предприети. Тя допълни, че ДАНС не е била сезирана от министър-председателя Сергей Станишев.

В телефонен разговор биологът от РИОКОЗ Цезарина Илиева отправи предупреждение към столичани да внимават много за личната си хигиена, да не пропускат да мият ръцете си и да избягват нечистотиите, за да не се стигне до зарази и възможности за разпространение на заболявания. Тя все пак успокои, че времето навън в момента е благоприятно и температурите не позволяват да се стигне до епидемия.

----------------------

Пълен текст на разговора:

Водещ Виктор Николаев: Натрупаният в последните дни боклук, планините боклук, които преливат от контейнерите в София, придоби застрашителни размери. Има положително развитие от вчера вечерта, общината реагира и виждаме, че тази сутрин на някои места, където до вчера имаше много боклук, той вече е събран, на други места все още не са успели да го извозят, но има надежда, че до ден-два действително ситуацията ще бъде овладяна и ще бъде изчистено това, което се събра. Добро утро сега на Чавдар Георгиев, заместник-министър на околната среда и водите, здравейте.

Чавдар Георгиев: Добро утро на вас и на вашите зрители.

Водещ: За трети, ако не греша, пореден път имаме подобна криза с боклука. Започвам да се питам има ли гаранция, че няма да се случи пак за четвърти, за пети път. Ето сега общинските съветници искат да прекратят и ще прекратят по всяка вероятност концесията с "Новера" в края на месеца, и в периода, в който се подменят кофите, може да се стигне отново до натрупване на боклук. Във всички тези политически пререкания на заден план остава основният въпрос за хората - тяхното здраве, тяхната сигурност екологична.

Ч. Георгиев: Гаранции могат да дадат само столичният кмет и хората, които пряко се занимават с проблемите на сметоизвозването в столицата. Не би следвало да очакваме нови кризи, ако има ясен план за действие от тяхна страна как ще се организира и осъществи сметоизвозването, след като се. . .

Водещ: Кога държавата трябва да се намесва? Знаем, че по закон отговорност на всяка община е да се справя с този проблем, но когато това. . .

Ч. Георгиев: На всеки кмет.

Водещ:. . . не се получава, кога може държавата да се намесва по-решително?

Ч. Георгиев: Държавата в лицето на Министерството на околната среда и водите, в лицето на органите на Министерството на здравеопазването е всъщност субектът, който контролира как се изпълняват тези дейности и, разбира се, в определени случаи е субектът, който разрешава тези дейности. Ако се изпадне до кризисни състояния, недай си, боже, тогава би могло да се намеси държавата чрез областния управител или чрез Министерския съвет.

Водещ: Да чуем за момент госпожа Зоя Димитрова, която е говорител на Държавната агенция за национална сигурност. Именно и тази институция беше намесена в целия проблем. Пак казвам - има надежда от вчера вечерта, че е започнало извозването и на някои места ситуацията е овладяна. Но доколко ДАНС като институция, която по закон отговаря, доколкото знам, и за екологичната национална сигурност, се намесва в тази ситуация и вече има ли разпитани отговорни за поредната криза, която преживяхме? Добро утро.

Зоя Димитрова: Добро утро.

Водещ: Можете ли да кажете дали са възможни, да речем, арести или някакви други действия спрямо концесионера "Новера" например или длъжности лица в общината, или някъде другаде, които проверявате като причастни към ситуацията, в която изпаднахме?

З. Димитрова: Вие сте прав, че законодателят е преценил, че екологичната сигурност е част от националната сигурност на страната, и това вероятно е в основата на изявлението на градския прокурор господин Николай Кокинов, че Софийска градска прокуратура ще поиска от ДАНС да провери ситуацията с боклука в София. До този момент обаче в агенцията не са получени материалите на прокуратурата по този случай, а всяка проверка в ДАНС започва с резолюция на председателя господин Петко Сертов, а не с изявление по медиите. Така че нека малко изчакаме.

Водещ: Това е много странно. Не става ли въпрос за една папка, която трябва да се придвижи от сградата на прокуратурата до сградата на ДАНС на улица "Черковна"? Няма ли кой да занесе тези документи, за да започне реално проверка, а не просто, така, едно заявление пред медиите, което разбирам, че всъщност в момента не е състоятелно, вие не правите проверка, нямате документите?

З. Димитрова: Ние не сме получили материалите на прокуратурата, това е така, да.

Водещ: Кой трябва да ги донесе? Какъв е редът при пренасянето на документи от една сграда до друга?

З. Димитрова: Господин Николаев, все пак се изисква технологично време за кореспонденция между две институции, нали сме съгласни с това.

Водещ: Да, имах просто очакваме, че след като има такова заявление от страна на прокуратурата. . .

З. Димитрова: Да, разбирам, да. . .

Водещ: . . . нещо е напреднало.

З. Димитров: . . . ДАНС светкавично ще бъде сезирана, да, разбирам. Разбирам, разбирам какви са очакванията, но аз предполагам, че днес ние вече ще получим материалите и господин Сертов ще прецени точно какво ще направим по този въпрос.

Водещ: Можете ли да кажете принципно според това, което законът ви задължава и ви позволява, имате ли право да проверите самите договори, да речем, това демонизирано име, този прякор Вълка какво отношение има към почистването, дали има умишлени и злонамерени действия да се предизвика тази криза? Можете ли да проверите точно това?

З. Димитрова: Това зависи от задачите, които е поставила прокуратурата на агенцията.

Водещ: Тоест вие трябва да изпълните някакво разпореждане, което те са подали?

З. Димитрова: Точно така, точно така.

Водещ: Може ли да се стигне до арест, ако установите и ако имате данни за източване, за някакви корупционни схеми?

З. Димитрова: Ако прокуратурата прецени, разбира се, законът предвижда и такава възможност. Но това са хипотези, които ние с вас обсъждаме. . .

Водещ: Да.

З. Димитрова: . . . но я нямаме реалната ситуацията, реалния казус.

Водещ: Добре, бихме могли да приключим с призива може би от ваше име самите документи и материали, по които ще работите, да стигнат по-бързо до вас. Иначе не сте. . .

З. Димитрова: Благодаря за което.

Водещ:. . . сезирани от премиера например?

З. Димитрова: В какъв смисъл?

Водещ: Дотолкова, доколкото ДАНС е на пряко подчинение на премиера, нямате сезиране от негова страна, очаквате просто прокуратурата да предостави материалите?

З. Димитрова: Точно така, да, това е.

Водещ: Добре. Благодаря ви. Зоя Димитрова, говорител на ДАНС. Хубаво е, че тази институция все пак говори, когато я потърсим. Според вас няма никаква гаранция, че би могло да се повтори след време тази криза? Питам ви, защото има коментари, господин Георгиев, дали не е по-добре по някакъв начин, както "Топлофикация" заради кризисен момент премина към държавата, и почистването да премине към държавата. И без друго има постоянни политически препратки и напрежения между кмета и премиера, премиерът се. . .

Ч. Георгиев: Вижте. . .

Водещ:. . . оплаква, че постоянно го търси именно столичният кмет. Възможно ли е държавата да прибере тази отговорност и да поеме ангажиментите?

Ч. Георгиев: Според мен не би следвало. Законът е ясен и категоричен, и вменява в отговорността на кмета дейности по управление на отпадъците на столична община, респективно на която и да е друга община. Може би да ви кажа, че аз си направих труда нощес и минах през някои райони на столицата. Минах през "Люлин", "Красна поляна", "Красно село", "Овча купел", района на "Пирогов" и Военна болница. На някои места действително има почистване, например в "Люлин" е. . .

Водещ: Започнали са.

Ч. Георгиев:. . . е може би на 50 процента, на някои места като "Белите брези", "Красна поляна" положението е доста тревожно. Там от дни не е чистено и аз се опасявам, че в някои райони на столицата действително сме пред кризисна ситуация.

Водещ: Сега, точно такъв съвет искам да дадем на хората. Има ли опасност от някакви зарази да плъзнат в момента и хората да пострадат? За хепатит А, мисля, че срещнах някакви, така, стряскащи заглавия, че е възможно да се разпространи. И какво имате предвид, като казвате пред кризисна ситуация?

Ч. Георгиев: Ами, мисля, че в някои райони несъбирането на битовите отпадъци е на ръба на това да предизвика реална заплаха.

Водещ: Каква? В какво ще се изрази тя?

Ч. Георгиев: Аз не съм компетентен да дам, така, ясна оценка на медицинските аспекти на заплахата от несъбирането на битови отпадъци, но всеки отпадък, особено тези, които са свързани с храни и с други предмети, използвани в бита, очевидно може да бъде инкубатор на зарази. Аз не казвам, че в момента има реална опасност, но все пак потенциална заплаха според мен съществува. Затова и сме говорили с нашите контролни органи да влязат във връзка с органите на РИОКОС и да поискат съвместни проверки заедно със Столична община.

Водещ: Къде е най-критично? Дотолкова, доколкото можем да бъдем полезни, и общината си има своя анализ, сигурно и вие, понеже в момента те не могат наведнъж абсолютно целия от пет-шест дни събран боклук, но започват от някъде. . .

Ч. Георгиев: Това, което аз видях с очите си. . .

Водещ:. . . по някакъв, по някакъв приоритет.

Ч. Георгиев:. . . действително може би е в "Белите брези" и "Красна поляна".

Водещ: Там според вас е най-опасно. . .

Ч. Георгиев: Да.

Водещ:. . . в момента. Все пак някакъв съвет към хората да не допускат домашните си любимци до кофите или какво?

Ч. Георгиев: Да, може би и да ограничат контактите с този битов отпадък, който е извън кофите, на улиците, пилее се. Изобщо, да ви кажа, тъй като нощес минах през тези райони, нощна София е малко тъжна картина. Виждате на места разпилян боклук, несъбрани отпадъци, улици с дупки, скитащи кучета.

Водещ: Но казвате, че нямате желание и намерение Министерският съвет, държавата в този смисъл, да се захване с почистването в някакъв бъдещ период.

Ч. Георгиев: Към този момент никой не е отправял подобно искане към нас. Би следвало да се спазва законът такъв, какъвто е. . .

Водещ: Той може и да се промени, ако се види, че създава проблеми.

Ч. Георгиев: Ако общината не може да се справи с въпроса, очевидно е, че ще трябва да има и намеса на държавата, но това не бива да се предпоставя. Аз мисля, че преди всичко общината трябва да е наясно с това какви действия планира за развитие на системата за управление на отпадъците и какво ще осъществи като реален план по. . .

Водещ: Може би наистина не очакваха. . .

Ч. Георгиев: . . . сметосъбирането.

Водещ:. . . такъв инат и от страна на концесионера, веднага в деня, след като беше взето решение да се развали тази концесия, да заявят, че работниците нямат желание да чистят поради липса на мотивация и перспектива.

Ч. Георгиев: Това, което излезе в медиите, и това, което аз съм информиран, е, че в момента Столична община се опитва да замести концесионера с други изпълнители.

Водещ: Така е. Да приключим с кратък съвет от страна на експерт, биолог от столичната РИОКОС, това е бившето ХЕИ, ако някой не знае абревиатурата, г-жа Цезарина Илиева. Добро утро.

Цезарина Илиева: Добро утро на вас и на вашите зрители.

Водещ: Съвсем накратко ваш съвет или предупреждение. Чисти се вече, но докато това стане, тези планини от боклуци, които все още не са събрани, по какъв начин и от какво можем да се опасяваме, как може да се предпазим от някакви зарази, има ли опасност?

Ц. Илиева: Действително така създалата се ситуация създава една потенциална опасност от възникване и разпространение на заразни заболявания най-вече с чревна етиология. Но все пак температурите се задържат все още ниски и процесите на разлагане се развиват бавно, поради което няма все още тежките, неприятни миризми. Но това не намалява риска от възникване на някои инфекциозни заболявания като например лептоспирози, бруцелоза, салмонела или най-вече дезинтерия. Спасява ни единствено сезонът, в който, така да се каже, се развива ситуацията. Потенциален риск създават най-вече гризачите, които се привличат от натрупаните битови отпадъци, служещи им за храна. А ние знаем, че те са точно резервоарите на причинителите на тези заболявания, за които споменах. И затова аз бих апелирала към всички граждани на София най-вече да обърнат внимание на личната хигиена, като. . . В какво се изразява това? Най-вече редовно и внимателно измиване на ръцете след прибиране у дома, преди всяко ядене или работа с хранителни продукти, или след всяко посещение на тоалетната, защото данните показват, че този момент малко или много е занижен. . .

Водещ: Личната хигиена е важна. Разбирам ви. Много ви благодаря. Да не стряскаме повече хората. Ще спрем дотук. Благодаря и на г-н Чавдар Георгиев от Министерството на околната среда и водите, на Зоя Димитрова и на г-жа Илиева от столичната РИОКОС. Ще потърсим и г-н Бойко Борисов в рамките на предаването, за да допълни той картината около овладяващата се, да се надяваме, че наистина е така, криза с боклука и за това, което е свършено в часовете от вчера вечерта до тази сутрин. Разбрахте от новините ни, че работата е започнала. Дано да е с успешен финал поредната криза с боклука.

Кризата със софийските отпадъци

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
14:42, 25.04.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Иззеха монети, накити и печати при спецакция в Монтана
Иззеха монети, накити и печати при спецакция в Монтана
14:33, 25.04.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци от "Галакси лийдър"
Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци от "Галакси лийдър"
14:20, 25.04.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Държавата ще плаща по 250 млн. лв. годишно на "Мини Марица изток" за рекултивация
Държавата ще плаща по 250 млн. лв. годишно на "Мини Марица изток" за рекултивация
13:13, 25.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Мигранти в бус са задържани на един от входовете на София
Мигранти в бус са задържани на един от входовете на София
13:09, 25.04.2024 (обновена)
Чете се за: 00:22 мин.
Слънчево време през почивните дни, но ще има и валежи
Слънчево време през почивните дни, но ще има и валежи
13:02, 25.04.2024
Чете се за: 02:20 мин.
В навечерието на Великден раздадоха 400 пакета с храни на пенсионери от Кюстендилско
В навечерието на Великден раздадоха 400 пакета с храни на пенсионери от Кюстендилско
12:25, 25.04.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Двама председатели ще се редуват в Съвета за електронни медии
Двама председатели ще се редуват в Съвета за електронни медии
12:03, 25.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
Росен Желязков към депутатите: Благодаря ви и извинявайте!
Росен Желязков към депутатите: Благодаря ви и извинявайте!
11:59, 25.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
След бягство от катастрофа: Отстраняват Благовест Георгиев от всички комисии в СОС
След бягство от катастрофа: Отстраняват Благовест Георгиев от всички комисии в СОС
11:41, 25.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
11:19, 25.04.2024 (обновена)
Чете се за: 07:32 мин.
88-годишна жена е пострадала при пожар в къща във Велико Търново
88-годишна жена е пострадала при пожар в къща във Велико Търново
11:14, 25.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Топ 24
Най-четени
Сигнали за корупция във фонд Земеделие
Сигнали за корупция във фонд "Земеделие"
Гласуват промените в Закона за конфликт на интереси
Гласуват промените в Закона за конфликт на интереси