НОВИНИ

Интервю с Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления"

БНТ: - Могат ли данните от интернет да бъдат използвани като доказателство? Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Разбира се, в наказателните производства електронните доказателства са годни и събирането на електронни доказателства е регламентирано в Наказателно- процесуалния кодекс.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:39, 19.09.2011
Чете се за: 04:39 мин.
У нас
интервю явор колев началник отдел компютърни престъпления

БНТ: - Могат ли данните от интернет да бъдат използвани като доказателство?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Разбира се, в наказателните производства електронните доказателства са годни и събирането на електронни доказателства е регламентирано в Наказателно- процесуалния кодекс. Има разбира се и други нормативни актове, които регламентират събирането на данни в интернет в полза на проверяващи и ние в тясно сътрудничество да речем работим с Комисията за защита на потребителите, с Комисията за защита на личните данни, която също има такива правомощия. Там, където се изисква и се касае за данни за извършено престъпление, тези органи се обръщат към нас за допълнителни проверки и установяване на някакви факти, които са единствено достъпни в интернет пространството. Това са тези две комисии и те сами са проявили така инициативност да се научат... Има не само има така документи, с които ние си взаимодействаме и ги соча като пример за институции, които много добре работят в областта на противодействие на нарушенията, на които те противодействат съгласно законодателството на Република България.

БНТ: - А медицински одит не е от институциите които работят с интернет?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Досега не сме имали контакти с тази структура.

БНТ: - Какво трябва да направят, за да могат да работят с доказателства в интернет?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Запознавайки се със случая така съвсем бегло, мога да кажа, че е необходимо всички институции, които така се занимават и имат някакви контролни функции и извършват определени проверки, тъй като знаем, че в момента вече почти за всички и за всичко може да бъдат открита информация във интернет или да кажем електронни данни или електронни доказателства, според мен трябва да има ясен регламент за всички институции, така че те легално да събират такива данни и тези данни да могат да бъдат използвани в различни административни производства, в наказателни производства, в граждански производства.

БНТ: - Какво значи реграмент какво трябва да регламентира този регламент?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Това означава да има законодателна основа, която да дава възможност, да кажем на тези служители към медицинския одит, да извършват проверки да събират факти и обстоятелства в интернет, и събраните доказателства и факти да бъдат приети в други институции - да кажем в съда в прокуратурата. и т.н.

БНТ: - Т.е. трябява да има някакви стъпки да се види, че този сайт наистина е официалният сайт.

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - За мен процедурата е ясна, тя работи отдавна при нас ...

БНТ: - Методология като обучение ли е?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - От 2002 година ние имаме такъв регламент и там ясно е разписано какво и как се прави. Тези доказателства, които се откриват в интернет пространството, да бъдат годни доказателства пред съда. Кой може да извършва това събиране на доказателства, какви допълнителни експерти се назначават ...

БНТ: - Добре как става чисто технически?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Дълга процедура - просто упълномощените лица извършват определени действия в интернет, които са съобразени със закона и могат да бъдат използавин като доказателства в наказателното производство. По същия начин тези действия могат да бъдат извършвани не от разследващи полицаи или оперативните работици, а да бъдат извършвани от контролни органи в други институции. И техните действия да бъдат законни и събраната информация да може да бъде използванна в едно административно производство, каквото те провеждат.

БНТ: - Могат ли да бъдат обучени такива служители?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Разбира се, че могат да бъдат обучени. Преди година и малко повече за разширяване базата на хората, които да са компетентни да извършват компютърни разследвания съдадохме академия по киберразследвания, която преди един месец или два приключи първия проект, при което бяха обучени огромен брой полицаи, оперативни прокурори и съдии. Именно едно от основните направления на това обучение беше събиране на електронни доказателства. В момента се предвижда да бъдат обучени служители на НАП, които по същия начин да бъдат обучени да събират ефективно електронни доказателства в интернет.

БНТ: - Това тяхна инициатива ли е, ваша ли е?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Да, тяхна е в момента, в който се запознаха с дейността на академията, предложиха и техни служители да бъдат обучени. Спомням си преди месец или два по медиите протече, че служител на НАП в Русе е открил двама огромни длъжници, които имат профили във Фейсбук. Много дълго опитва да се свърже с тях и накрая ги е намерил в интернет във Фейсбук, така че интернет дава достатъчно големи възможности да се събира информация, да се осъществяват контакти и държавните институции да вършат по-добре работа.

БНТ: - А колко време отнема едно такова обучение?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Едно такова обучение за хора с първоначална компютърна грамотност, каквито, надявам се, са всички български държавни служители, за около три дена биха могли да получат достатъчно умения и знания в сферата на събиране на електронни данни и документиране на определени факти и обстоятелства в интернет.

БНТ: - Какво друго трябва да се случи, някаква промяна в закон ли, в правилник ли, наредба ли?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Разбира се, трябва да има и някакви промени в нормативната уредба, така че да дава възможност на всички.

БНТ: - В наредба ли, закон ли - къде точно?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Разбира се, всяка една институция, съобразно своите правомощия и възможности, трябва да прецени какво трябва да включи като текстове и наредби и подзаконови нормативни актове в закони и т.н. Просто няма друг начин - това е бъдещето и трябва да сме в крак.

БНТ: - Защото аз се опитах да направя документ от данни в интернет, доста тежка процедура, заверка при нотариус.

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Ами това е процедурата, която Ви посъветвахме да направите като гражданин. Така съветваме граждани, които се обръщат към нас и когато не се касае за извършено някакво престъпление да се обърнат към нотариус и да могат да документират някакви факти и обстоятелства, които се намират в интернет. Така че това е един от пътищата, но според мен наистина процедурата е тежка

БНТ: - Затова е необходимо обучение?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Не само, но и да има регламент тези служители да извършват действия и тези действия да се приемат от други институции.

БНТ:- Докато одита се научи да върши тази работа, в конкретния случай какво бихте препоръчали да направят с тези доказателства в интернет, с които явно някой ни се подиграва?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Честно казано, не съм запознат с нормативната уредба на тази институция.

БНТ: - Т.е. ако се обърнат към вас?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Ние можем и ние работим само тогава, когато има данни за извършено престъпление. Ако има данни и те докладват на прокуратурата и тя ни възложи извършването на определена проверка, ние можем да направим тези действия.

БНТ: - Но това могат да го използват?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Могат да го използват, да - то е направено от експерт и заверено от нотариус, който доказва, че тези действия са извършени и че наистина съществуват тези факти в интернет, разбира се доколко съдът ще приеме тези данни - това е решение на съда. Но така извършени действията, макар да изглеждат тежки, се правят за около 15-20 минути.

БНТ: - Всъщност основната тънкост в случая е да се види кой е собственикът на съответната страница ...

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Ами да и че се намира на съответния адрес... действаща е, има съответното съдържание...

БНТ: - Кой плаща за нея?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Да, и всичко това се документира.

БНТ:- И това е неоспорим документ?

Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления", ГДБОП: - Абсолютно, абсолютно. По този начин се правят и документите при нас, когато се прави една документна справка, когато е в рамките на наказателно производство може да се нарече и "Оглед на произшествието в интернет". И това е описано като ясна процедура в НПК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Сърф училище за младежи с увреждания за поредна година се проведе във Варна
Сърф училище за младежи с увреждания за поредна година се проведе във Варна
22:40, 18.08.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Хора от цялата страна почетоха делото на св. Иван Рилски
Хора от цялата страна почетоха делото на св. Иван Рилски
21:55, 18.08.2024
Чете се за: 01:50 мин.
България - предпоследна по иновации в ЕС. Можем ли да се изкачим в класацията?
България - предпоследна по иновации в ЕС. Можем ли да се изкачим в класацията?
21:36, 18.08.2024
Чете се за: 03:35 мин.
Защо биволи, крави и коне пасат в непосредствена близост до екопътеки в парк "Странджа"?
Защо биволи, крави и коне пасат в непосредствена близост до екопътеки в парк "Странджа"?
21:12, 18.08.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Калин Стоянов още не знае дали ще остане в кабинета "Грънчарова"
Калин Стоянов още не знае дали ще остане в кабинета "Грънчарова"
20:49, 18.08.2024
Чете се за: 01:50 мин.
В разгара на лятото: Засилени са полицейските проверки по пътищата към морето
В разгара на лятото: Засилени са полицейските проверки по пътищата към морето
20:30, 18.08.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Трус от 3,5 по Рихтер беше усетен в Пловдив
Трус от 3,5 по Рихтер беше усетен в Пловдив
20:22, 18.08.2024 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
Близо 10% от момичетата у нас страдат от хормонални и репродуктивни проблеми заради затлъстяване
Близо 10% от момичетата у нас страдат от хормонални и репродуктивни проблеми заради затлъстяване
20:14, 18.08.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Столичната община се споразумя със собственика на неотчуждения имот на бул. "Тодор Каблешков"
Столичната община се споразумя със собственика на неотчуждения имот на бул. "Тодор Каблешков"
19:56, 18.08.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Пожар бушува край село Габровница
Пожар бушува край село Габровница
19:38, 18.08.2024 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
ГДБОП е предотвратила трафик на мощи на светци и други църковни реликви
ГДБОП е предотвратила трафик на мощи на светци и други църковни реликви
18:27, 18.08.2024
Чете се за: 00:37 мин.
На 35 градуса: Километрични опашки от автомобили се образуваха на Дунав мост при Русе
На 35 градуса: Километрични опашки от автомобили се образуваха на Дунав мост при Русе
17:50, 18.08.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Топ 24
Най-четени
Протест срещу добива на шистов газ в Добрич
Протест срещу добива на шистов газ в Добрич
Калфин и Данаилов: Ние ще водим позитивна кампания
Калфин и Данаилов: Ние ще водим позитивна кампания