НОВИНИ

Крехко примирие и хуманитарна помощ за Сирия

Поглед към Сирия, където от събота е в сила споразумение за край на огъня. Обстановката в разкъсваната от продължаващата 5 години гражданска война страна, засега изглежда спокойна. Въпреки това не липсваха и обвинения за нарушаване на примирието, а първите дипломати на Русия и Съединените щати остават умерени оптимисти за мира в региона.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:25, 29.02.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Като недопустим опит за провокация определиха Джон Кери и Сергей Лавров твърденията на сирийската опозиция, че Русия неколкократно е нарушила договорката за спиране на огъня, след влизането й в сила. Руският външен министър и американският му колега са обсъдили ситуацията в серия от телефонни разговори.

На обвиненията, че вчера е е бомбардирала сирийски бунтовници, Москва отвърна, че единствените й цели са терористичните групировки, определени като такива от споразумението. Вчера беше потвърдена новината за въздушни удари в района на Алепо, но така и не стана ясно кой ги е извършил.

Междувременно, оглавяваната от Съединените щати коалиция съобщи, че е нанесла серия от въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Съобщава се за унищожени бойни позиции, ракетни площадки и други мишени на джихадистите, в района на Ракка и Манбиж. Поразени цели на групировката има и в иракските градове Мосул, Фалуджа, Рамади и Синджар.

На фона на крехкото примирие, ООН съобщи, че ще достави хуманитарна помощ на близо 150 хиляди сирийци през следващите няколко дни. Планира се до края на месеца повече от 1млн и 700 хиляди души, намиращи се в труднодостъпните и обсадени градове, също да получат помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намаляват доброволните кръводарители
Намаляват доброволните кръводарители
Напрежение в Пакистан заради смъртта на ислямист
Напрежение в Пакистан заради смъртта на ислямист