НОВИНИ

Кери и Лавров си поставиха цели преди срещата за конфликта в Сирия

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери обсъди по телефона конфликта в Сирия с руския министър на външните работи Сергей Лавров преди посещението си в Москва. Двамата са уточнили основните приоритети и цели за срещата си в руската столица през идната седмица.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:25, 17.03.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Лавров и Кери са се договорили за засилване на взаимодействието между двете страни с цел решаване на сирийския конфликт. Руският външен министър е подчертал, че решението на президента Владимир Путин да изтегли основната част от контингента на страната в Сирия е било постигнато по молба на американците с цел създаване на благоприятна атмосфера за започналите в Женева преговори между сирийския режим и опозиция.

Кери е акцентирал върху спешната необходимост от постигане на напредък към политически преход в Сирия и нуждата от спазване на споразумението за прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на Щатите и Русия. Очаква се държавният секретар да пристигне в Москва в средата на следващата седмица.

Междувременно границата между Иракски Кюрдистан и контролираните от кюрдите райони в Северна Сирия е била затворена. Мярката бе взета в деня, когато се очакваше сирийските кюрди да обявят, че обединяват контролираните от тях три района в северната част на страната във федерална структура. Решението обаче бе отложено, а причината за вчерашното затваряне засега остава неизвестна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Офис за координация на проект по програмата за развитие на Дунавския регион
Офис за координация на проект по програмата за развитие на Дунавския регион
Разследват причините за пожара в птицекланицата в Първомай
Разследват причините за пожара в птицекланицата в Първомай