НОВИНИ

Политически сблъсък в 12 без 5 – с участието на Антон Кутев и Светослав Малинов

Със сигурност си струваше си да се променят правилата и със сигурност това се готви достатъчно отдавна, така Антон Кутев, секретар на ИБ на БСП, коментира в студиото на  „Панорама” реформите в изборното законодателство. „Бих предпочел тези промени да не се правят в последния момент, защото сега се стига до това, че мажоритарно избраните депутати не може да бъдат 58, а са 31, и това е така, именно защото е нямало време да се направи изборната география.”, каза още той. 

политически сблъсък без участието антон кутев светослав малинов
bnt avatar logo
от БНТ
22:17, 17.04.2009
Чете се за: 14:03 мин.
У нас

Със сигурност си струваше си да се променят правилата и със сигурност това се готви достатъчно отдавна, така Антон Кутев, секретар на ИБ на БСП, коментира в студиото на „Панорама” реформите в изборното законодателство. „Бих предпочел тези промени да не се правят в последния момент, защото сега се стига до това, че мажоритарно избраните депутати не може да бъдат 58, а са 31, и това е така, именно защото е нямало време да се направи изборната география.”, каза още той. Антон Кутев заяви, че е на мнение, че хората в България подкрепят мажоритарния елемент и трябва да бъде направено всичко възможно, за да може той да бъде въведен.
Кутев не се съгласи с изказаното от неговия опонент Светослав Малинов мнение, че БСП ще изгуби на парламентарните избори и каза, че подобна прогноза е твърде ранна и е по-добре да бъдат изчакани резултатите.

От своя страна Светослав Малинов, депутат от ДСБ и представител на „Синята коалиция”, каза, че БСП се държат сякаш са в опозиция, но за подобно поведение е твърде рано, като подчерта, че това ще се случи след изборите. Той смята, че направените промени в закона за изборите целят само едно единствено нещо – управляващата коалиция да остане на власт, но подчерта, че 8-процентната бариера за коалиции няма да бъде проблем за СДС и ДСБ, които, според него, ще влязат в следващия парламент и ще участват във властта.

Следва пълен текст на разговора:

Водещ Бойко Василев: Така се случи, че в Страстната седмица българските политици поставиха въпроса за правилата - не само за изборните правила, а за това как работи българската демокрация въобще. Политическите факти на Страстната седмица са много - мажоритарният елемент, 8-процентовата бариера, президентското вето, анкетната комисия "Йосич", сделката със сградата на НАП, съдебните проблеми на СДС, промоцията на синята коалиция и може би нещо съм пропуснал. Ще тълкуваме всичко това с Антон Кутев, секретар на Висшия съвет на БСП, и Светослав Малинов от ДСБ, всъщност от синята коалиция. Добър вечер.

Светослав Малинов: Добър вечер.

Антон Кутев: Добър вечер.

Водещ: И така, има ли всичко това, което изредих, едно общо име, господин Малинов?

Св. Малинов: Има, това е неизбежната предстояща загуба на управляващите и това, че навлизаме в предизборната кампания. Това е ключът към разбиране на събитията от тази седмица.

Водещ: Така ли е, господин Кутев?

Антон Кутев: Предизборно, да. Това, че е предизборен хаос, съм съгласен напълно, друг е въпросът, че загубата е малко предизвестена, нека да изчакаме изборите.

Водещ: Струваше ли си да се променят обаче изборните правила в 12 без 5? Честно ли беше и струваше ли си, първо вас да попитам?

А. Кутев: Със сигурност си струваше да се променят правилата и със сигурност това се готви достатъчно отдавна. Тоест аз дори не съм съгласен, че те се променят точно в 12 без 5, защото, както знаем, този разговор върви вече повече от година в обществото, в парламента и навсякъде. Друг е въпросът, че аз също бих предпочел тези неща да не се правят в последния момент, защото, ето сега, стигаме до това, че не може да са 58, а трябва да са 31 мажоритарни кандидата, защото нямало време да се направи изборната география. Мен ако питате, беше по-добре да са и повече от 58. Аз съм категорично на мнение, че всичкото това се случи в крайна сметка по простата причина, че в политическия елит на България нямаше достатъчно желание да има сериозна промяна на правилата. И затова в крайна сметка много хора от най-различни политически сили протакаха докато докарат нещата дотам, че да няма време да се продължи и да се стигне до края.

Водещ: Честно ли беше, господин Малинов?

Св. Малинов: Искам само да отбележа, че е рано представителите на БСП да се държат сякаш са в опозиция, ще бъдат в опозиция след изборите. В момента те са управляващи, имаха огромно мнозинство и всичко това, свързано с протакане и разни други трикове, всъщност се дължи изцяло на управляващите.

А. Кутев: Абе, господин Малинов, аз като ви слушам. . .

Св. Малинов: Те имаха. . .

А. Кутев: . . . като ви слушам имам чувството. . .

Св Малинов: . . . явно, явно нежелание. . .

А. Кутев: . . . извинявам се, само за момент, че не вие, а ние имаме проблем с 8-процентовата бариера.

Св. Малинов: Имаше явно нежелание да се правят каквито и да е промени. Едно от най-интересните неща, които забелязваме напоследък от БСП, е да обвинява опозицията за несвършена работа в парламента. Това, както се казва, е смешно, но не е весело. Това е ситуация, в която управляващите казват - ние не желаем да работим, вие ни пречите, което е абсурдно, имайки предвид огромното мнозинство. А що се отнася до правилата, няма българин в момента, който малко от малко се интересува от политика, на когото да не му е ясно за какво се правят тези промени, срещу кого на насочени. Това обаче ще се обърне срещу управляващите. А иначе по принцип мисля, че бяхме изградили един консенсус през последните 18 години. Можем да не се обичаме, можем да имаме своите търкания, тежки политически дебати, но никой не си е позволявал да прави фундаментални промени в изборното законодателство, за да печели изборите.

Водещ: Никой, освен всяко поредно мнозинство.

Св. Малинов: Това не е вярно. Всички промени, които са правени в последния момент, са били технически. И аз ще ви запитам, помните ли какви тежки промени бяха направени изборите 2001-а, или какви промени бяха направени 2005-а в изборното законодателство, за да видите разликата между това, че бюлетините станаха бели и това, че има нова бариера за коалиции, и че има мажоритарни кандидати.

Водещ: А царят беше ли шиканиран 2001-а?

Св. Малинов: Това беше проблем на българския съд, който се разреши, забележете, в рамките на две седмици. Така че, ако говорим. . . между другото аз не говоря за решението на българския съд спрямо СДС, това е друга тема.

Водещ: Да, добре, добре. Господин Кутев.

А. Кутев: Аз искам да кажа само, че много интересна агресия, така, звучи от думите на господин Малинов и изобщо на ДСБ напоследък. И все пак, ако говорим за това докъде води 8-процентовата бариера, защото на тях това им е проблемът, пък. . . и мажоритарен вот, според мен тук не може да става дума за служебна победа на който и да било по много простата причина, че БСП в момента има сигурно доста проблеми, ние имаме много сериозен проблем с основния ни политически опонент, който се нарича ГЕРБ, имаме сравнително сериозни проблеми, които се опитваме да разрешаваме в тройната коалиция с нашите коалиционни партньори, имаме вътрешнопартийни проблеми, но ако говорим за някаква служебна победа, не става дума за това. Може да има служебна загуба от страна на някаква политическа сила, която очевидно господин Малинов представлява, но аз искам да кажа, че в никакъв случай 8-процентовата бариера не касае нито една от сериозните политически сили, за да говорим, че ние ще спечелим служебна победа от това.

Водещ: Господин Кутев, искрено ли вярвате в това, което правите? Защото разбрахме, че 8-те процента били искане на ДПС, а, ето, вие сам започнахте с това, че искахте не 31, а 58, дори, казвате, повече от 58. БСП, която е най-голямата партия в коалицията, която управлява, искрено ли вярва в това, което прави, или прави сделки?

А. Кутев: Ами, вижте, първо, това не е предложение на ДПС, а е предложение на Яне Янев, който е десен политик и съвсем доскоро беше част от СДС. Второ, аз смятам и лично за себе си съм абсолютно убеден, че съм искрен в това, че мажоритарният елемент е нещо, което хората в България искат и че ние трябва да направим всичко възможно да го. . . по някакъв да го въведем. И тук вече стигаме до най-главното в този спор, нали, едните били мнозинство, досега нещо говореше господин Малинов, пък другите били малцинство - ами, като те бяха малцинство, с кой законопроект точно те предложиха реален мажоритарен елемент, защото този мажоритарен елемент на тях не им бил достатъчен? Аз съм съгласен, има избирателни системи. . .

Водещ: Защото няма два тура. . .

Св. Малинов: Ще отговоря.

А. Кутев: . . . има избирателни системи с много по-сериозен мажоритарен елемент. Само че искам да подчертая категорично, че нито една политическа сила не предложи нищо повече от това, което беше предложила БСП. . .

Св. Малинов: Това не е вярно.

А. Кутев: . . . по отношение на мажоритарните елементи.

Св. Малинов: Това категорично не е вярно. Между другото наистина съгласувайте информацията си, защото хора от парламента, господин Корнезов, обвинява ДСБ и СДС, че правят прекалено много предложения, с което затормозяваме работата по изборното законодателство, а някои други хора ни обвиняват, че не правим никакви предложения. Ние направихме точни и конкретни предложения. Първо, искахме преференциална листа, това е връщане на властта при хората, това е изтръгване на монопола на властта от партийните централи, хората подреждат листите. Това беше отхвърлено по причини, които няма да. . .

Водещ: Е, избират. . .

А. Кутев: Къде е мажоритарният елемент, господин Малинов?

Св. Малинов: Второ, думата мажоритарен означава фактически водачество в изборите най-вече на личности, това е мажоритарен. А ако искаме мажоритарни избори, трябва да се въведат едномандатни райони. Но нека да се върна на това, което беше казано.

А. Кутев: Къде бе. . . А вие предложихте ли едномандатни райони, господин Малинов?

Св. Малинов: Няма да има служебна победа, ще има загуба на управляващите. Но това, което в момента се прави, нека да бъдем. . .

Водещ: Вие. . .

Св. Малинов: Всички сме участвали в някакви игри, кой променя правилата - този, който е сигурен, че ще спечели, или който е сигурен, че ще загуби. . .

Водещ: Може би. . .

Св. Малинов: . . . по старите правила?

Водещ: Добре, вие кажете треперите ли от 8-процентовата бариера?

Св. Малинов: Не, разбира се, ние се притесняваме от мажоритарните кандидати, защото това е кражба на гласове на десните, на демократите, на хората от големите градове, от столицата. Проблемът за 8-процентовата бариера за нас е принципен проблем, че промени не се правят в последния момент. Но мажоритарните кандидати, въведени по този начин, с тази огромна диспропорция в районите, е кражба на гласове. Това е истината. И няма да има служебна победа, просто в момента се мъчите да намалите катастрофата от загубата, която е неизбежна, но го правите на цената на изграден през последните 19 години консенсус. Защото ние бяхме се разбрали. . .

А. Кутев: Господин Малинов. . .

Св. Малинов: . . . без да сме го подписвали някъде, че никой. . .

А. Кутев: . . . вие очевидно няма да дадете думата, така че. . .

Св. Малинов: . . . че никой не променя правилата по този начин. Бяхме се разбрали, това е неписано правило.

Водещ: Господин Кутев.

Св. Малинов: Сега то е нарушено от БСП и ДПС.

А. Кутев: Искам да ви кажа, че шаманизмът, който проявявате, никак не е нов за тази партия, която представлявате, и той ви поведе дотук. Значи, не ви е виновно БСП за това, че веднъж вашият собствен лидер, качвайки се на власт, така видя сметката на собствените си избиратели, че след това царят спечели с пълно мнозинство. Нито ви е виновно БСП за това, че след това вашият собствен лидер разцепи дясната партия, която тогава имаше правителство, президент, кмет на София и всичко. Вашият лидер я разцепи. Нито ви е виновно БСП за това, че след това СДС се разцепи на още един куп неща и че самите вие проспахте, че Яне Янев, нали, който, о`кей, някакъв хлевоуст многознайник, но той ще вземе повече гласове от вас на тези избори. Всичките вие. . .

Св. Малинов: А това ли ви е мечтата. . .

А. Кутев: Не, не ми е мечтата.

Св. Малинов: Напразни мечти.

А. Кутев: Повярвайте ми, нямам подобни мечти. Въпросът е обаче, че за всичко това не ви е виновно БСП. И ако вие смятате това, което имате нужда в момента, а и ние имаме нужда, защото имаме нужда от реална дясна опозиция, ако това, от което вие имате нужда, е да направите един реален анализ на това, което се случи, и как от 1999 г., където имахте пълно мнозинство навсякъде, стигнахте дотам да не може да влезете в парламента.

Св. Малинов: Защо сменяте правилата. . .

А. Кутев: Момент само. И ако отговорът от всичкото това ви бъде, че ви е виновно БСП, да знаете, че не сте правили анализ, а политпросвета. Направете си анализ и ще разберете, че не БСП е причина за всичките ви беди.

Св. Малинов: Това, което става в момента, е смяна на правилата по време на игра. Това е отвъд лявото и дясното, а това трябва да се схване. Никой не обвинява БСП. Ние ще вземем на изборите това, което ни се полага, то ще бъде достатъчно. . .

А. Кутев: Това не е много, повярвайте ми.

Св. Малинов: . . . за да има дясно правителство.

Водещ: Г-н Кутев, ще. . .

Св. Малинов: Добре, вижте, ако ще играем тази игра, аз мога да се подпиша, че ще има рекордно нисък резултат БСП, откакто съществува БСП от 1990 г.

А. Кутев: Защо се занимавате с БСП, а не с вас?

Св. Малинов: А иначе, пак повтарям, това, което се прави, се прави, защото когато усещаш, че губиш, сменяш правилата, но то ще се обърне като бумеранг. Мен много повече ме тревожи друго - че се нарушава консенсус, изграждан с години, и то се нарушава директно, без никакво предупреждение и без никакви предварителни договорки. Това е много по-тежко от размяна на взаимни нападки и взаимно нехаресване.

Водещ: Добре, Г-н Кутев. . .

Св. Малинов: Това не е правено. Само една дума, защото е много важно по принцип.

А. Кутев: Това са декларации, г-н Малинов, просто нищо. . .

Св. Малинов: Забележете, че 2001 г. не бяха правени никакви драстични промени, въпреки че имаше усещане, че ще има загуба. Демократичните правителства не правят промени в последния момент. НДСВ, да кажем добра дума и за тях, знаеше си, че ще загубят изборите, но не промениха изборното законодателство, защото не се прави така. БСП и ДПС, сигурни са, че ще загубят, първи, единствени сменят изцяло изборното законодателство заради себе си. Това не може да бъде прикрито.

Водещ: Г-н Кутев, само преди да отговорите, категоричен въпрос: червените депутати ще отхвърлят ли ветото на президента?

А. Кутев: Не мога да кажа още това по простата причина, че това имаме ред, по който се решава. Във вторник имаме изпълнително бюро, там ще се вземе политическото решение. Аз лично не... очаквам в крайна сметка да се потвърди решението, което сме имали досега.

Водещ: Тоест против президента да застанете?

А. Кутев: Ами, аз не смятам, че е против президента. Ще застанем "за" решението най-вероятно, пак казвам, защото все пак там трябва да има политическо решение, което ще се взима във вторник на бюро. Смятам, че ще потвърдим досегашното си решение. Но тук в края на краищата аз искам да се върна отново на шаманизма, който блика от дясната партия. Не предполагам, че г-н Малинов знае резултатите от изборите и много моля никой да не поставя в рамките на БСП и да не се опитва да предрича нашите резултати. Това, в което съм сигурен, е, че БСП е готова за тези избори и ние не се притесняваме от промяна в законодателството и следващото е - ние бихме направили много по-големи промени в законодателството. Това искахме да направим, ние искахме да вкараме много по-сериозен мажоритарен елемент, с много повече възможности и нека да не мъти главите на зрителите. Преференциите не са мажоритарен елемент, не са били и не могат да бъдат.

Водещ: А, господин. . .

Св. Малинов: Преференциите са мажоритарен елемент, използват се масово в Европа и са много по-разпространени от мажоритарната система. Но искам само да ви кажа за пореден път: когато усещаш, че губиш, започваш да променяш правилата.

Водещ: Добре, това го чухме. Аз искам да ви задам един въпрос.

Св. Малинов: Това е много важно да се разбере, защото не е правено.

Водещ: Добре.

Св. Малинов: Защото когато хората говорят за демокрация и за правила, пак казвам, има национални консенсуси, които се нарушават. Не знам докъде ще ни доведе това. Надявам се просто да загуба на БСП и ДПС и след това до възстановяване на баланса и равновесието.

Водещ: Трябваше ли, г-н Малинов, според вас кабинетът да се занимава със софийския боклук, а парламентът със Сретен Йосич?

Св. Малинов: Аз мисля, че това, което прави лично премиерът, е опит отново да изтегли дебата на равнище управление на София, сякаш ние ще избираме кмет на следващите избори. Аз между другото имам един съвет: Сергей Станишев, който няма да е премиер след изборите, да се кандидатира най-после за кмет на София, тъй като наистина натрупа голяма компетентност.

Водещ: Г-н Кутев, същия въпрос, защото към вас е. . .

Св. Малинов: Това, което става, е наистина опит да се престане да се говори за спрените пари, за невъзстановените пари, за поредния удар върху българската икономика и да се говори за София. Няма лошо, но ангажиментът на премиера е комичен в момента.

Водещ: Г-н Кутев, същият въпрос.

А. Кутев: Аз отново, за седми път в този разговор ще призова г-н Малинов да не се прави на шаман и да не се опитва да предрича. Това не е нито негова. . . не е във възможностите му, просто той се опитва да се надскочи, а не би трябвало да го прави. А иначе като говорим за това какво се случи по отношение на боклука, вижте, едно е сигурно. Нямаше. . .

Водещ: Не, аз питам трябваше ли да се занимава кабинетът с това, а парламентът със Сретен Йосич?

А. Кутев: Трябваше, трябваше, защото сигурното е, че няма по-мръсна столица от София и че може би освен София и Сливница това са единствените градове в България, в които дупките са повече от жителите. В крайна сметка трябва ли, аз пък да обърна въпроса обратно, трябва ли да обявим извънредно положение и за дупките в столицата, за да вземе някой да ги позапълни, защото положението става нетърпимо, каквото беше преди 10 години.

Водещ: Добре, аз искам да ви задам по един индивидуален въпрос, защото всеки се обвинява, че говори за другия повече, затова въпросът е конкретен към всяка една партия. Не се ли притеснявате, г-н Малинов, че вие от ДСБ донесохте само бели на СДС, защото от 3 седмици там се чуват крясъци и за това как духът се връща при тялото?

Св. Малинов: Има синя коалиция, която е желана от избирателите. Двете партии решиха да направят коалиция, за да постигнем нещо повече от това, което можем да постигнем поотделно. Когато се прави коалиция, някои хора излизат напред, други отиват назад. Някои го правят достойно, някои го правят недостойно.

Водещ: А Костов въобще не го прави.

Св. Малинов: Костов е лидер на ДСБ. Зад него стои огромна част от десните избиратели или нека да го кажа така, избирателите на ДСБ.

Водещ: Добре.

Св. Малинов: Така че той не може да бъде в момента какъвто и да е проблем, след като имайки предвид отдавна обявеното споразумението, неговото одобрение през структурите на СДС, оттук нататък недоволни ще има, но в крайна сметка ние взехме решение да отидем заедно такива, каквито сме.

Водещ: Г-н Кутев, при вас какво става? Защо ключови решения на кабинета и на ръководството не се приемат с еднакъв ентусиазъм от всички, да не кажем, че понякога се и отхвърлят, и се критикуват?

А. Кутев: Не, аз не мисля, че има такова разноговорене. И може би преди това все пак да кажа и моето мнение по предишния въпрос. Искам да ви кажа, че в последните десет години на прехода са годините, в които се случваше в дясното пространство едно-единствено нещо - Костов последователно разрушаваше дясното пространство, целенасочено и успешно. А по отношение на разноговоренето в БСП, аз не смятам, че има такова. Напротив, ние, за разлика примерно от други десни партии, вярно не от тяхната, а от СДС, имаме също своите противоречия вътре, но ние не допуснахме тези противоречия в месеците преди изборите да излязат на преден план. Напротив, успяхме с, вярно, с компромиси, с нашите си собствени средства вътре, в партията, но ние успяхме да постигнем единството, което да ни изведе сега единни на тези избори. Защото. . .

Водещ: Е, как единство като ваши общински съветници се, така, обявяват, хайде да кажем, предпазливо по въпроса с боклука, как като ваши съпартийци коментират сделки на кабинета с критичен тон. Това. . .

А. Кутев: Вижте. . .

Водещ: . . . означава ли всичко това. . .

А. Кутев: . . . ние не веднъж сме казвали, че за добро или за лошо сме най-демократичната партия в България. Но не смятам, че тези неща могат да водят до партийно разноговорене. Напротив, да, ОК, съгласен съм Георги Кадиев има някакво свое мнение по определени въпроси. Между другото хубавото на нашата партия е, че никой не му е искал реална отговорност за това, може би е лошото, не знам. Но това, което виждаме, че ние нямаме на ниво изпълнително бюро, на ниво ръководство на партия, включително ниво ръководство на областни и общински съвети на партията, ние нямаме различни цели, ние сме наясно накъде сме тръгнали, наясно сме коя партия сме точно. И това, че тук-таме се получава някакво разноговорене, наистина е въпрос на прекалена демокрация.

Св. Малинов: Каза демократичната партия без шега. Тя не се коментира. Но искам да кажа нещо, нещо много важно. Трябва да умееш, когато загубиш доверието, да загубиш с достойнство. Аз се притеснявам, че в момента залогът е толкова висок БСП и ДПС да останат, че нещо ще се пречупи в самите партии и в самата ни демократична процедура. Аз имам реални страхове. Имайки предвид. . .

А. Кутев: Не той ни занимава със шаманизъм, виждате ли, той през цялото време ни. . .

Св. Малинов: Не, не, не. . .

А. Кутев: . . . занимава със страховете си.

Св. Малинов: . . . аз имам реални страхове. Да. . .

А. Кутев: Ами, това е, цяла вечер ни занимава със страховети на ДСБ.

Св. Малинов: Че това, което... това, което се случва, е наистина в някакъв смисъл нов етап в развитието на нашата демокрация. И вие го направихте, не някой друг. А иначе аз казах своето убеждение и искам да кажа защо е необходима промяна, защо е необходимо да има ново правителство. Защото доверието, което в момента българските граждани имат към правителството, е на рекордно ниска стойност, имаме икономическа криза, която се наслагва върху криза в отношенията с Европейския съюз, която се наслагва върху финансова криза, свързана с липсата на тези европейски пари. Следователно аз не виждам как би могло да се възстанови това доверие на гражданите към правителството и на Европа към нашето правителство.

Водещ: Е, какво искате да се предаде БСП. . .

Св. Малинов: В момента. . .

Водещ: . . . и да не води предизборна кампания?

Св. Малинов: Не, не, но просто смятам. . .

А. Кутев: Не, между другото аз за първи път ще се съглася с г-н Малинов тук. . .

Св. Малинов: . . . че когато се стигне до такава, до такава ситуация, в крайна сметка промяната става неизбежна и тя ще бъде промяна към добро. Така че. . .

А. Кутев: Аз мога да се съглася. . .

Водещ: Чакайте, че. . .

Св. Малинов: . . . това както се казва да бъде светлата страна. . .

Водещ: Има исторически прецедент. . .

Св. Малинов: . . . на тези мои страхове. Но. . .

Водещ: Исторически прецедент, ще се съгласи г-н Кутев с вас. Аз искам да го чуя. . .

А. Кутев: Мога да се съглася. . .

Водещ: . . . това, да видим как става.

А. Кутев: Мога да се съглася, че новото правителство е необходимо, най-малкото по логиката на демокрацията веднъж на четири години се провеждат избори и те избират ново правителство в резултат. Така че това е абсолютно необходимо. Но смятам, че промяната, за която той говори, е необходима и по още една причина. И причината за това е, че България в продължение на 20 години вървеше по един път, който ние всички бяхме приели консенсусно, че е правилно, включително и БСП беше приела, че това е правилният път - пътят на тоталното раздържавяване, пътят, в който пазарът заема всичко, пътят, в който социалната сигурност за съжаление ставаше все по-малко. В момента вече световната икономическа криза, за която говореше г-н Малинов, именно показва, че ние всички имаме нужда от промяна и ние имаме нужда от промяна в посока на много повече държава, на много повече социална сигурност, на много повече регламенти. А това, извинявам се, навсякъде по света се нарича много повече социални и социалистически идеи, колкото и тежко да звучи това.

Водещ: Добре. . .

Св. Малинов: Аз мисля, че. . .

А. Кутев: Това е новото и това е. . .

Св. Малинов: Това е. . .

А. Кутев: . . . промяната, която очакваме.

Водещ: Да обобщим с по едно последно изречение - освежаващ или, обратно, безплоден е политическият сблъсък в дванадесет без пет? Г-н Малинов?

Св. Малинов: Днешното правителство стана синоним на корупция и некомпетентност. Трябваше да си отиде достойно, спазвайки правилата, опитвайки се да промени собствените си послания, собствените си личности, да направи промени доколкото беше възможно със самото себе си. Вместо това то се втурна да оправя, както се казва, себе си през законите, което е отвратително и ще бъде наказано от българските избиратели.

А. Кутев: Има определен ред, по който си отиват правителствата. И нормалният ред е когато на 4 години се избират нови. Точно това се и случва. Така че това правителство си отива като едно от малкото български правителства по реда си, по който трябва. Считам, че тази политическа стабилност е изключително необходима на България. И всички такива прогнози за бъдещия провал на БСП са за съжаление на десностоящите несъстоятелни. БСП е най-голямата и най-добре структурираната политическа сила на този етап.

Св. Малинов: Провалът е факт, той не е бъдеще на БСП.

А. Кутев: Провалът е ваша оценка, г-н Малинов, вие продължавате. . .

Св. Малинов: Провалът е настоящето на страната.

А. Кутев: Вие продължавате да се занимавате с шаманизъм, а не с политика. . .

Св. Малинов: Не. . .

А. Кутев: . . . и затова не можете да влезете в парламента.

Св. Малинов: Нашето членство е провалено в Европа, това са докладите на Европейския съюз. Там са най-големите шамани според вас. А всъщност там са хората, които дават оценка на вашето правителство.

А. Кутев: Шаман, нали знаете какво е шаман? Шаман е човек, който дава. . .

Св. Малинов: Така че хората. . .

А. Кутев: Шаман е човек, който се занимава с несъстоятелни прогнози.

Св. Малинов: Харесахте си тази дума, използвайте си я. Но оценката на Европейския съюз не е оценката на синята коалиция, само че те съвпадат.

Водещ: Добре.

Св. Малинов: Това е разликата.

Водещ: Добре. Благодаря ви, господа.

http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Откъсната подпорна стена на 16-ти км. на АМ "Струма" затруднява движението
Откъсната подпорна стена на 16-ти км. на АМ "Струма" затруднява движението
14:26, 28.04.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Започна 31-вото издание на международната регата “Порт Бургас” (СНИМКИ)
Започна 31-вото издание на международната регата “Порт Бургас” (СНИМКИ)
14:00, 28.04.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Денков, Петков и Василев
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Денков, Петков и Василев
13:33, 28.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Църквата празнува Вход Господен в Йерусалим
Църквата празнува Вход Господен в Йерусалим
13:04, 28.04.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Дъждовно време утре в някои райони на страната
Дъждовно време утре в някои райони на страната
12:41, 28.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Благотворителна кауза с рисувани яйца преди Великден
Благотворителна кауза с рисувани яйца преди Великден
12:06, 28.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Главчев се отказва от 9100 лв. заплата като външен министър
Главчев се отказва от 9100 лв. заплата като външен министър
11:34, 28.04.2024
Чете се за: 00:20 мин.
Как се справят земеделците докато чакат украинската помощ?
Как се справят земеделците докато чакат украинската помощ?
11:27, 28.04.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Остават два работни дни за подаване на данъчни декларации
Остават два работни дни за подаване на данъчни декларации
10:58, 28.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Болница със занималня, кът за отдих и игри
Болница със занималня, кът за отдих и игри
09:40, 28.04.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Пешеходна зона стана повод за спорове в Пловдив
Пешеходна зона стана повод за спорове в Пловдив
09:17, 28.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Жители на Кресна искат работеща камера за скорост
Жители на Кресна искат работеща камера за скорост
09:00, 28.04.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Топ 24
Най-четени
Арт щрихи с Галя Крайчовска.
Арт щрихи с Галя Крайчовска.
Михаил, който говори с историята – репортаж от Козлодуй
Михаил, който говори с историята – репортаж от Козлодуй