НОВИНИ

Бизнесът и медицината спорят за вредата от наргилетата

Бизнесът и медицината са на различно мнение за вредата от наргилетата. Какви са плюсовете и минусите от икономическа и здравна гледна точка

bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 11.07.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

"Гугъл" открива поне 290 места в София, на които се предлага наргиле.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията: Ако беше останала пълна забрана за наргиле баровете, значи всички наргиле барове в България, трябваше да приключат с бизнеса си.По наши данни към момента в бизнеса с наргиле барове са заети малко над 12 000 души.

Лекарите имат аргументи да смятат наргилетата за вредни.

Д-р София Ангелова, Дружество по белодробни болести: Нашият бизнес е човешкото здраве. Това е бял дроб на 45-годишен пушач, опериран от рак на белия дроб.Този бял дроб не се отличава обаче от дроба и на пушещите наргиле. Наргилето води до пристрастяване. Обемът дим, който се поема при пушене на наргиле за 120 минути престой в наргиле бара е равен на дима от 100 изпушени цигари.

Според бизнеса това се случва само при наргилетата с тютюн. Според лекарите - вредни са всички наргилета.

Д-р София Ангелова, Дружество по белодробни болести: Щом се извърша процесът горене, това вреди на входната врата, на белия дроб.

А последствията засягали и всички наоколо.

Д-р София Ангелова, Дружество по белодробни болести: Хората, които не пушат, но се намират в наргиле бара, извършват пасивно пушене. А пасивното пушене вреди по същия начин както и активното върху организма.

И тук бизнесът не е съвсем съгласен. Но от утре собствениците на наргиле барове ще сложат този стикер на входа си.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията: Приемаме, че на 18 човекът е зрял и може да направи своя избор в живота.


;

Въпросът е доколко този стикер би помогнал.

Д-р София Ангелова, Дружество по белодробни болести: В кабинета ми идват ученици, които са пушили наргиле за съжаление. Следователно контролът е много снижен.

След промените в закона днес, всеки собственик на заведение, който наруши правилата, може да понесе глоба от 300 до 5000 лева, в зависимост от това дали е едноличен търговец или юридическо лице.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията: Топката е в бизнеса, за да може бизнесът да покаже, че наистина може да спазва закони.

Оттук нататък в спора между бизнес и медицина стои контролът.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чернобил ще става туристическа атракция
Чернобил ще става туристическа атракция
Спаси София искат ревизия на ремонтите в центъра
"Спаси София" искат ревизия на ремонтите в центъра