НОВИНИ

"Българската Коледа" дари модерна апаратура на болница "Света Марина" във Варна

Със свръхмодерен видеогастроколоноскоп разполага детското отделение на Университетската болница "Света Марина" във Варна. Модерната медицинска апаратура болницата получи благодарение на кампанията „Българската Коледа“. Апаратът от последно поколение дава възможност за много точна диагностика на стомашно-чревни заболявания на деца. Клиниката по педиатрия към варненската болница "Света Анна" също беше оборудвана с нова апаратура, със средства от благотворителната кампания "Българската Коледа". За пациентите там вече работи мобилен ехограф, с който се изследват деца и младежи до 18-годишна възраст.

bnt avatar logo
от Анастас Маринов
10:07, 05.12.2017
Чете се за: 01:30 мин.
Българската Коледа

Досега децата, които трябваше да бъдат изследвани с ехограф в болницата "Света Анна", бяха транспортирани до друга сграда. Златина Дичева – майка на 4-годишния Евгени, който е с тежка вирусна инфекция, разказва за това неудобство.

Златина Дичева - майка на 4-годишния Евгени: "Честно казано е малко неудобно, защото трябва да отидем в друга сграда с това малкото дете. Той е с абокатче на ръката. Трябва да му слагам яке, да се смъкнем до другата сграда."
Доц. Боряна Върбанова – началник на клиниката по педиатрия в МБАЛ "Света Анна" – Варна: "Присъствието на този апарат тук позволява да се съобразим със състоянието на детето да бъде прегледано на място и ако трябва даже до леглото на болния и колкото пъти трябва."

Ехографът е от най-ново поколение. Благодарение на високата му разделителна способност органите и системите в човешкия организъм могат да бъдат изследвани детайлно. Това помага за поставянето на точни диагнози, което е от значение за по-доброто лечение.

Доц. Боряна Върбанова – началник на клиниката по педиатрия в МБАЛ "Света Анна" - Варна: "Възможностите на апарата са много големи. Може да се изследва корем, гръдна клетка, сърдечно-съдова система, дава възможност и за трансфунтанелна ехография."

Модерна апаратура получи и варненската университетска болница „Света Марина“. Видеогастроколоноскопът дава възможност за много точна диагностика на стомашно-чревни заболявания на деца до 18-сет годишна възраст. Новият апарат ще бъде от голяма полза на децата с възпаление на хранопровода, на стомаха, на дванайстопръстника, язвена болест, както и с възпалителните заболявания на червата, микроскопски колити.

Доц. д-р Миглена Георгиева – ръководител на Втора детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна: „Това е ендоскопска апаратура – апаратура за горна и долна ендоскопия при деца, която дава възможност за много точна диагностика, както ендоскопска, т.е влизаш и поглеждаш с лампата, така и може да се взема хистологично изследване, което убедително поставя окончателната диагноза при всякакви заболявания на долния и горния храносмилателен тракт.“

Апаратурата вече работи в болницата благодарение на кампанията „Българската Коледа“.

Доц. д-р Миглена Георгиева – ръководител на Втора детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна: „Изключителна благодарност изразяваме към кампанията... Ние в годините сме получавали апаратура по тази програма. Благодарим на българския народ, разбира се, който основно събира парите за направените съответно дарения ... Това е една скъпо струваща апаратура. Тя е чест и гордост за всяка една голяма болница, особено за университетски център, така че изключителна благодарност от... всички нас – това е в помощ на децата на България.“

Годишно в детската клиника в Университетската болница „Света Марина“ се обслужват по 4 хиляди пациенти от цялата страна с най-различни заболявания на храносмилателната система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евростат: Българите са сред умерените консуматори на алкохол в ЕС
Евростат: Българите са сред умерените консуматори на алкохол в ЕС
Над 21 хиляди коледни дръвчета пускат на пазара от горското стопанство в Смолян
Над 21 хиляди коледни дръвчета пускат на пазара от горското стопанство в Смолян