НОВИНИ

Една година от атентатите в Париж

Първа годишнина от терористичните атаки в Париж, които костваха живота на 130 души. Минута мълчание и почит към загиналите на всяко едно от седемте места, където джихадистите удариха преди година. Президентът Франсоа Оланд не произнесе реч на нито едно от местата на атаките като по- рано обясни ,че иска фокусът да бъде към почитта на жертвите, а не върху политиците. В деня на годишнината извънредното положение, което беше въведено преди една година, беше удължено.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:00, 13.11.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Денят, който промени всичко - така французите говорят за 13 Ноември 2015 година. Възпоменателните церемонии започнаха на Стад Дьо Франс, от където с взрив на терористи камикадзе, започна кошмарната за Париж нощ преди една година. Минута мълчание, полагане на цветя и откриване на паметна плоча - това беше сценарият за церемониите на всички места, ударени от привържениците на Ислямска държава, които поеха отговорност за атентатите. Плакети бяха открити и пред заведенията, атакувани от терористите. Залата Батаклан, където, след заложническа драма, смъртта си намериха 90 души, беше последното място, на което беше почетена паметта на жертвите.

В небето над Париж полетяха хиляди балони в памет на загиналите. Стотици французи, някои от които пътували десетки километри, полагаха цветя и венци пред паметните плочи в знак на съпричастност, и се молеха 13 Ноември 2015 да не се повтаря никога повече.

Седрик Козиол: "Мисля, че това е събитие, което бележи промяна на нашето бъдеще. Беше важно да дойда с децата си, да дойдем и да си спомним, да им покажа и да им обясня какво се случи. Да си спомним за жертвите, засегнати от тази трагедия."

По думите на премиера Манюел Валс обаче, извънредното положение в страната трябва да бъде продължено, особено в навечерието на президентските и парламентарните избори в страната.

Манюел Валс, министър председател на Франция: "Трябва да защитим нашата демокрация. Така че, да, ще поживеем в извънредно положение още няколко месеца, ще продължим да живеем с тази заплаха, която, надявам се, постепенно ще изчезне през следващите години."

Година след трагичния петък 13-и посланието е едно - животът продължава и французите отказват да се подадат на страха от терора. Призоваха за това и целия свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборният ден в Турция приключи
Изборният ден в Турция приключи
Боряна Димитрова: Вторият тур протича много по-спокойно
Боряна Димитрова: Вторият тур протича много по-спокойно