НОВИНИ

ЕК ще обмисля дали да иска визи за американци и канадци

Следващата сряда Европейската комисия ще обсъжда дали да започне процедура за въвеждане на визи за Европейския съюз за граждани на САЩ и Канада.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:26, 08.04.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Причината е, че тези две държави изискват визи за някои европейски граждани, включително българи, а европейска директива задължава Комисията да предприеме стъпки за уеднаквяване на условията за пътуване.

Канада изисква визи от българите и румънците, а САЩ - от гражданите на България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша. Европейският съюз иска да има реципрочност и визите да бъдат отменени, но няма как да накара Отава и Вашингтон да направят това.

На 12 април изтича срокът, даден на Европейската комисия в директива, която изисква Брюксел да предприеме стъпки за уеднаквяване на достъпа. Това означава, че след като САЩ и Канада въвеждат визи, чисто теоретично, Европейският съюз може да направи това и за американците, и канадците. Но анализатори казват, че това е малко вероятно.

Дори Европейската комисия да реши да предприеме стъпки за въвеждане на визи за гражданите на САЩ и Канада, решението може да бъде отменено или от Европейския парламент, или от Европейския съвет, т.е. от 28-те държави. Всяка от тях може да откаже да подкрепи решението, като посочи политически или икономически причини.

Европа е привлекателно туристическо място за американци и канадци и е малко вероятно Европейският съюз сам да постави препятствия пред тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Йончев: Държавата пречи на земеделието
Румен Йончев: Държавата пречи на земеделието
Илия Илиев, ДПС: Парите за ромска интеграция не отиват по предназначение
Илия Илиев, ДПС: Парите за ромска интеграция не отиват по предназначение