НОВИНИ

Граждани протестират срещу добива на инертни материали в Белащица

Добив на подземни богатства в Пловдивско за пореден път стана повод за обвинения между движение "Екогласност", швейцарската фирма - концесионер, и държавните институции. В продължение на 2 години жителите на 7 пловдивски села твърдят, че добивът на инертни материали на кариера "Белащица" е незаконен. Днес те изразиха готовност за протестни действия.

bnt avatar logo
от БНТ
20:43, 04.07.2019
Чете се за: 00:53 мин.

Ябълката на раздора този път е мраморна. От около 18 години швейцарска фирма добива от наше находище мрамор. От две години жителите на седем села протестират. Твърдят, че швейцарската фирма нарушава правилата на концесията.

Павел Гимишев, общински съветник в Белащица: Който желае, може да види на какъв терор сме подложени всички живеещи в тези населени места и какви облаци прах през топлите дни и месеци се разнасят над нашите села.
Емил Георгиев, председател на ПК "Екогласност": Има напукани къщи на живущите, особено в Белащица. Рязко се увеличават белодробните заболявания, особено на малките деца.

Швейцарската фирма обаче не е съгласна: Не е представено нито едно конкретно доказателство за повишена заболеваемост от респираторни заболявания, свързано с дейността на дружеството и ефекта от нея.

Според протестиращите швейцарският концесионер самоволно излиза от позволените граници на добив.

Емил Георгиев, председател на ПК "Екогласност": Имаме достатъчно основания да твърдим, че Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Пловдив, прикрива нарушенията.
Доц. Стефан Шилев, директор на РИОСВ-Пловдив: Когато има нарушения, ние ги установяваме, когато имаме и сигнали, тъй като не може постоянно да има хора там, но това е един от най-наблюдаваните обекти в Пловдивска област.

Сега концесионерът иска още площи, от които да добива материал.

Емил Георгиев, председател на ПК "Екогласност": Тази фирма не просто копае и добива инертни материали, а копае в здравето на хората в района, особено на дечицата.

А готовите за протест казват, че ако никой у нас не ги чуе, не се страхуват да стигнат и до Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР разследва манипулации на енергийната борса
КЕВР разследва манипулации на енергийната борса
Спешна среща заради високите цени на чадъри и шезлонги
Спешна среща заради високите цени на чадъри и шезлонги