НОВИНИ

Иран е предотвратил най-големия досега атентат срещу страната

Иранската държавна телевизия съобщи, че тайните служби са успели да предотвратят „най-големият терористичен заговор“ срещу страната, пише британският в. „Индипендънт“. Според съобщение на телевизионния канал и новинарската агенция „Тасним“ от Министерството на разузнаването са посочили, че няколко заподозрени са арестувани във връзка с готвени атентати в иранската столица и на други места в страната.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:31, 20.06.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
иран предотвратил големия досега атентат страната

„Значителен заговор за изпълнението на серия от бомбени атаки на няколко места в столицата на Иран, особено по време на предстоящите мероприятия в свещения месец Рамадан“, е бил подготвян, допълват от агенция „Тасним“, която е близка до силите на Революционната гвардия на Иран.

Медията посочва още, че по време на акциите са били конфискувани и множество готови бомби и експлозиви. Не се съобщава за самоличността на атентаторите, които са описани като „такфирски уахабитски групи“.

“Такфири“ е обиден термин както на арабски, така и на фарси, който означава мюсюлмани, които обвиняват други мюсюлмани, че са неверници. Уахабизмът от своя страна е форма на сунитския ислям, известна със своята консервативност, чийто корени са в Саудитска Арабия. Сред последователите на уахабизма са членове на групировки като „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“.

Шиитски Иран е активен в помощта си за правителствата както на Сирия, така и на Ирак в борбата им срещу „Ислямска държава“.

В същото време новината за атентата идва на фона на влошени отношения на Техеран със Саудитска Арабия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЗК отмени избор на изпълнител в обществена поръчка на Български пощи
КЗК отмени избор на изпълнител в обществена поръчка на Български пощи
Патриарх Неофит участва в празничната литургия в Дивотинския манастир
Патриарх Неофит участва в празничната литургия в Дивотинския манастир