НОВИНИ

​Израел продължава да се бори с бушуващите пожари

Нови огнища се разгоряха в северната и централната част на Израел. Полицията съобщи, че са извършени арести във връзка с пожарите в Хайфа и на Западния бряг.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
10:27, 25.11.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Четвърти ден продължават усилията за овладяване на пожара в Хайфа - третият по големина град в Израел. Огънят превзема десетки жилищни сгради, а битката с пламъците се води на земята и със самолети от въздуха от ранните часове на утрото. Досега няма данни за жертви, стотина души са ранени, близо 80 000 бяха евакуирани от домовете си в Хайфа.

Жителка на Хайфа: Майка ми живее тук. Обадиха ни се и дойдохме през нощта и заварихме това... Там са останките от албумите й - спомените на моите родители и нашите също...

Сушата, продължила два месеца и силният вятър силно затрудняват гасенето. За някои от пожарите се предполага, че са възникнали случайно, но за други има съмнения за човешка намеса.

Бенямин Нетаняху, министър - председател на Израел: Всеки умишлено причинен пожар без никакво съмнение е тероризъм и ние ще го възприемаме като такъв. Който и да се опитва да подпали части от Израел, ще понесе сурово наказание.

Шефът на израелската полиция допусна, че ако пожарите са подпалени умишлено, зад подобни действия може да се търси политическа мотивация. Агенции съобщават, че четирима палестинци са задържани за разпити, но информацията не е потвърдена официално.

От вторник досега на територията на страната са регистрирани над 200 огнища.

Русия, Гърция, Турция, Италия, Хърватия и Кипър изпратиха самолети на помощ на израелските огнеборци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп покани Орбан в САЩ
Тръмп покани Орбан в САЩ
Пласидо Доминго ще пее в Куба
Пласидо Доминго ще пее в Куба